2021-ben – hónapokkal az országgyűlési választások előtt – annyira „jól állt a magyar gazdaság” Orbán Viktor szerint, hogy minden nyugdíjas megkapta a maximális 80 ezer forintos prémiumot. 2022-ben – épp a rezsicsökkentés-csökkentésének évében – ennek töredékét, mindössze legfeljebb 10 ezer forintot fizettek ki az időseknek, 2023-ben pedig egyáltalán nem volt. Mire számíthatnak a nyugdíjasok idén, lesz-e nyugdíjprémium 2024-ben? A kilátások nem túl biztatók.

Hazánkban a nyugdíjasok sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint más uniós tagállamokban. Hiába az emelés, a 13. havi nyugdíj, az idősek még így sem tudnak spórolni, sokaknak hónap végére egy fillérjük sem marad. Ezt támasztják alá a statisztikák is: a nyugdíjak vásárlóértékét tekintve a 27 uniós tagállam közül a 19-ről a 24. helyre estünk vissza. Utánunk már csak Horvátország, Bulgária és Románia áll.

A tavaly novemberi és az idei év eleji nyugdíjemelést gyakorlatilag megette az infláció, mint ahogy a 13. havi ellátást is. Ilyen körülmények között egyáltalán nem mindegy jár-e prémium vagy sem: megkapják az idősek a maximális 80 ezret? Kevesebb lesz? És…

… lesz-e egyáltalán nyugdíjprémium 2024-ben?

A kormány és a Kopint-Tárki egyaránt mindössze 2,5 százalékos növekedést vár idén a magyar gazdaságtól, nyugdíjprémiumra így jó eséllyel nem számíthatnak az idősek, mivel ahhoz 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedésre lenne szükség – írja az AzÉnPénzem.hu. A Pénzügyminisztérium (PM) szerint most az is jelentős dolog, hogy a nyugdíjak „védelméhez” szükséges fedezetet garantálja az állam – emlékeztet a portál.

Csoda kellene hozzá

Mint írják, hiába módosította tavaly többször is kormány a költségvetési hiánycélt, a valóságban így is sokkal magasabb lett. A kormányzati szektor 2023. évi hiánya 5 ezer milliárd forint fölé nőtt, ami a GDP 6,7 százaléka. Az idei hiány is jóval több lesz a tervezettnél. A legutóbbi Kormányinfón kiderült: ahhoz, hogy az idénre kitűzött 4,5 százalékos hiánycélt elérjék, 675 milliárd forintnyi állami beruházást állítanak le.

Varga Mihály közlése szerint az érintett fejlesztéseket nem törlik, csak átütemezik. A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy a kormány 20,5 milliárd forintot tett félre idén a nyugdíjprémiumra (ebből is látszik, hogy nagyobb növekedésre számítottak).  Azután eleresztett egy fura megjegyzés erről az összegről:

„Ne aggódjon ezért a pénzért, van ennek a pénznek helye”

– mondta cinikus mosollyal. Nemrégiben Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek is sikerült beleállni a nyugdíjasokba: szerinte a 13. havi nyugdíj kifizetése „fektette meg” a költségvetést. A portál emlékeztet: ezzel a tétellel számolniuk kellett.

„Nem is tudjuk, mi a rosszabb, ha nem tették, vagy ha most tudatosan hergelnek a nyugdíjasok ellen”

– írják a cikkben. Egyébként már arra is volt példa, hogy kevesebb prémiumot kaptak az idősek, mint lehetett volna. A nyugdíjprémium kalkulációjához a nyugdíj negyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell alapul venni, amihez akkora szorzószámot társítanak, mint amennyivel meghaladja a növekedés a 3,5 százalékot. Ebből következően a 2022-es év után járó nyugdíjprémium a legalább 80 ezer forintos juttatás után 22 ezer forint lett volna. Valójában azonban maximum 10 ezer forintot fizetett ki ilyen címen az állam.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...