Mikor menjek nyugdíjba? Bizony nem mindegy, hiszen a nyugdíj meghatározásakor figyelembe vett szempontoktól függően nagy különbségek lehetnek abban, hogy ki mekkora összeget kap. A nyugdíjazás éve sokat számít: a jelenlegi rendszerben lényegében minél később megy valaki nyugdíjba, annál magasabb összeget állapíthatnak meg neki. Ezért (is) lenne ideje felülvizsgálni a nyugdíjszámítást.

Mikor menjek nyugdíjba?

Tévesen, de páran úgy tudják, hogy a nyugdíj meghatározásában az utolsó 5 évben keresett jövedelmünk számít. Mi befolyásolja a nyugdíjak összegét? Egyrészt beleszól az életpálya, ami a tömören az 1988 óta megkeresett jövedelem. Másrészt a valorizációs szorzónak van nagy jelentősége, erről itt írtunk részletesen. Röviden, a nyugdíjszámítás során az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás kezdő időpontjáig kifizetett nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket veszik figyelembe, majd Ezt hozzáigazítják a mai jövedelmek értékéhez.

Hogyan vonulhatunk nyugdíjba?

Az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor állapítható meg a teljes- vagy résznyugdíj. Ha elértük ezt az életkort és elegendő a szolgálati időnk, akkor mehetünk nyugdíjba.

Nyugdíjra az jogosult, aki:

  • letöltötte a minimális, 20 évnyi szolgálati időt (résznyugdíjhoz 15 év szükséges)
  • elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt (2024-ben 65 év)

Megéri nyugdíj mellett dolgozni?

Aki teheti, annak bizony ajánlott, hogy dolgozzon nyugdíj mellet. És minél több ideje nyugdíjas valaki, annál szegényebbnek számít. Ráadásul Magyarország is elöregedő társadalom, így egyre kevesebb pénz jut a nyugdíjasoknak. Persze a munka nem mindenkinek opció, mert pl. megromlott az egészsége, vagy egyszerűen egy ledolgozott élet után 65 évesen pihenni szeretne.

Sajnos az nyugdíjemelések ellenére is sokan arányaiban kevesebbet kapnak, mint korábban. Az eredmény az, hogy minden harmadik nyugdíjas a létminimum alá szorul. A tizenharmadik havi ellátás sem nyújt elég segítséget, sokan spórolnak az árammal, az élelemmel.

Összességében tehát, aki most megy nyugdíjba az közel másfélszer nagyobb pénzt fog kapni, mint aki 5 éve ment. Ahogy haladunk az idővel, a jövedelmi különbségek egyre nagyobbak lesznek az idősebb korosztályban.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...