Biztosan nem lesz az idén nyugdíjprémium – így nyilatkozott Farkas András nyugdíjszakértő a Népszavának. A novemberi korrekció mértékéről szóló bejelentéssel pedig várhatóan október elejéig kell várni.

Kiderült, hogy a pluszpénz feltétele az, hogy a GDP növekedése legalább 3,5 százalék legyen, ám a gazdaság most recesszióban van. A GDP növekedése a legoptimistább előrejelzések szerint sem haladhatja meg idén az 1,5 százalékot, már ha egyáltalán pozitív tartományban lesz ez a mutató.

Jövőre viszont a szakértő szerint már meghaladhatja a 3,5 százalékot a GDP. Ha ez tényleg így lesz, akkor 2024 novemberében 10 ezer forintot kaphatnak prémium jogcímen az idősek.

A nyugdíjprémium kiszámításához a novemberi nyugdíj összegének, de legfeljebb 80 ezer forintnak az egynegyedét szorozzák a tényleges GDP növekedés és a 3,5 százalék törvényi küszöbérték különbségével, de legfeljebb 4-gyel. Így annak maximális összege 80 ezer forint lehet.

A nyugdíjprémium elvesztette a jelentőségét?

Farkas András arról is beszélt, a nyugdíjprémium mára elvesztette a jelentőségét. Egyszeri juttatásról van szó, ami (a korrekcióval ellentétben) nem épül be az ellátásba, és amit a 2009-ben felfüggesztett 13. havi nyugdíj helyett vezettek be. Az adható összeget és a számítást a Fidesz nem tartotta karban, nem igazította például a változó átlagnyugdíjhoz.

Farkas kifogásolta azt is, hogy ha minden feltétel teljesül, akkor csaknem 2,5 millió jogosult részére kell kiosztani a prémiumot. Így az évek alatt minimálisra zsugorodott a juttatás vásárlóértéke.

Szerinte célszerűbb és méltányosabb felhasználása lenne, ha ezt a pénzt csak a legszegényebb, körülbelül 220 ezer nyugdíjasnak osztanák el, ami így már érdemi segítséget jelentene. – olvasható a Népszavában.

Nyugdíjkorrekció:

Farkas András beszélt a novemberi nyugdíjkorrekcióról is. Noha a KSH inflációs adatai alapján megjelentek már számítások arról, hány százalék kiegészítést kaphatnak majd novemberben az idősek, az valójában még nem tudható. A szeptember 8-án közzétett augusztusi inflációs gyorstájékoztató szerint az általános infláció 16,4, a nyugdíjas infláció 17,2 százalék volt. Ezen adatok alapján kell a kormányzatnak megbecsülnie a 2023-as egész éves inflációt. Ha e becslés szerint akár az általános, akár a nyugdíjas infláció éves mértéke 15 százaléknál magasabb lenne, akkor indokolt a novemberi kiegészítő nyugdíjemelés. Az MNB június végi becslése 16,5 – 18,5 százalék, a legutóbbi szakértői konszenzus 17-18 százalék közötti értékre számít.

Farkas András számításai szerint az éves nyugdíjas infláció az első nyolc havi tapasztalatok alapján ennél egy-másfél százalékkal magasabb lehet. Így elérheti a 18,7 – 19,2 százalékot. Egyetlen előzetes becslés sem köti a kormányt, de feltehetően legalább 2,5-, legfeljebb 3,5 százalék korrekcióra számítani lehet.

De még mindennek ellenére sem biztos, hogy lesz nyugdíjemelés.

Akár azt is mondhatja a kormány, hogy az idei 15 százalékos januári nyugdíjemelés önmagában lefedte a 2023. évre becsülhető éves inflációt, így nincs is szükség korrekcióra.

A végső válaszra októberig várni kell, ekkor jelenhet meg a novemberi kiegészítő nyugdíjemelésről szóló kormányrendelet.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...