Rengeteg munkahelyen van már olyan kamerarendszer, amivel könnyedén megtudja nézni a főnök bárhol, bármikor, hogy épp mit csinálnak a munkavállalók. Ez annak is köszönhető, hogy ma már párezer forintért lehet erre alkalmas kamerákat vásárolni. De megfigyelhet minket a főnök munka közben?

Kamera a munkahelyen: Csak jogszerű célból és megfelelő jogalappal lehet alkalmazni.

De mit is jelent ez? Azt, hogy munkahelyi kamerák például vagyonvédelmi célból vagy a munkavállalók életének és testi épségének megóvása céljából használhatóak. Ez érthető módon a munkahelyünknek az érdeke. De nagyon fontos, hogy a munkavállalót minden esetben megfelelően tájékoztatni kell a személyes adataik kezeléséről mielőtt a kamerás megfigyelést vezetnének be.

Meg kell felelnie a főnökünknek bizonyos követelményeknek!

Ha kamerát használnak a munkahelyünkön, a munkáltatónak a szükségesség és arányosság követelményeinek kell megfelelnie – írja erről szóló cikkében a Kocsis és Szabó Ügyvédi iroda. Ez alapján megfigyelés csak akkor és csak olyan mértékben alkalmazható, ami a cél eléréséhez szükséges. De csak abban az esetben, ha nincs más, a cél elérésére alkalmas módszer, amely a személyiségi jogokat kevésbé korlátozza.

A munkavállaló hozzájárulása, mint jogalap általában önmagában nem elfogadható. Hiába írta alá a dolgozó, hogy hozzájárul a munkahelyi kamerák használatához. A munkáltató és a munkavállaló között ugyanis alá-fölérendeltség és gazdasági erőfölény is van, így kérdéses lehet, hogy a dolgozó önkéntes hozzájárulása mennyire volt valóban „önkéntes”.

Pontosan hol lehet kamera a munkahelyen?

  • A munkahelyen nem helyezhető el kamerás megfigyelőrendszer olyan helyiségben, ahol a megfigyelés az emberi méltóságot sérti. Például öltözőben, mosdóban, illemhelyen.
  • Ezen kívül nem figyelhető meg kamerával olyan helyiség sem, ami a munkaközi szünet eltöltésére szolgál, például pihenőszoba, étkező helyiség. Ha ebben a helyiségben van olyan tárgy, amit értéke miatt indokolt megfigyelni, akkor lehet kamerát elhelyezni, de csak úgy, hogy a kamera erre a vagyontárgyra irányul.
  • Nem helyezhető el kamera olyan módon, amely alkalmas a munkavállalók munkavégzésének folyamatos megfigyelésére. Tehát nem lehet a kamerát arra használni, hogy a munkáltató folyamatosan figyelje a munkavégzés folyamatát. Például a pénztár területét felvevő kamerával kapcsolatban az adatvédelmi hatóság már kimondta egy korábbi ügyben, hogy a pénztári forgalom ellenőrzésére csak olyan kamera alkalmazható, amelynek látószöge közvetlenül a pénztárra, illetve az az előtti területre irányul a munkavállaló folyamatos megfigyelése nélkül.
    Van egy kivétel ebben az esetben. Ha a munkavállaló élete, illetve testi épsége közvetlen veszélyben a munkaterületen, akkor lehet kamerával megfigyelni ezt a helyet. Ilyen lehet egy szerelőcsarnok, ipari üzem.


Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...