Nyitólap Keress többet! Bér Mennyi az átlagkereset Romániában? Tényleg kanyarban előznek?
HIRDETÉS

Mennyi az átlagkereset Romániában? Tényleg kanyarban előznek?

Mennyi az átlagkereset Romániában?
Mennyi az átlagkereset Romániában?

Nemrégiben derült ki, hogy a románok már jobban kijönnek a pénzükből mint a magyarok. Vajon igaz ez a hír? Mire alapozták? Mennyi az átlagkereset Romániában? Az igazság az, hogy már tavaly magasabb volt az átlagkeresetük, mint nekünk. És bár elvileg mindenhol emelkednek a bérek, a növekedés mértéke nagyban befolyásolja az emberek életminőségét. Ez a mérték a nem mindegy.

HIRDETÉS

Mennyi az átlagkereset Romániában?

Sokkal inkább az a kérdés, miért tudnak többet költeni, hiszen ebben mutatkozik meg az emberek jóléte. Mi alapján történik az összehasonlítás?

Az összehasonlítás alapja a PPS, azaz a vásárlóerőparitás. Az ez alapján számolt nettó bér figyelembe veszi azokat a szempontokat, amik a valutabeli összehasonlításnál problémát okoznak. Ilyen nehézségek lehetnek az árfolyamok ingadozásai különböző országokban, az eltérő árak és a bruttó-nettó bér közti különbségek. Tehát a PPS már nem valutának számít, illetve figyelembe vesz több háztartástípust is (egy-két keresős, gyermekes). Habár a román bérszint nem sokkal magasabb mint a magyar, a vásárlóerőparitás alapján sokkal jobban teljesít. Tekintsük át miért.

Mi a probléma Magyarországgal?

  1. A román gazdaság gyorsabban nőtt, mert az ottani lakosság többet fogyasztott.
  2. Románia egy főre jutó GDP-je már 2023-ban elhagyta Magarországét.
  3. A magyar döntéshozók sokkal inkább arra hajtanak, hogy a beruházások minél nagyobb pénzmennyiséget vegyenek el a gazdaság egészéből. Más országokban ennek az aránya sokkal alacsonyabb. Ők a fogyasztásra helyezik a hangsúlyt. Így jutottunk el odáig, hogy az egy főre jutó fogyasztásban csak Bulgáriát előzzük meg.
  4. Mivel Magyarországon alacsonyabb a bérszint és a forint árfolyam is leértékelődő, a gazdasági felzárkódásunk is lassabb. Ráadásul az egy órára jutó bérköltségünk körülbelül 13 euró, ami az egyik legalacsonyabb az EU-s országok között. Ez csak az olcsó munkaerőt igénylő vállalkozókat támogatja, ami nem igényel magas végzettséget vagy épp hozzáadott értékeket.

Mi van a gyerekek után járó adókedvezménnyel?

Az az igazság, hogy ez sem változtat a dolgokon, mert itthon nem alakítottak a kedvezményen, tehát ma már nincs hatással a nettó jövedelemre. A PPS- alapján a gyerekes háztartások is megelőztek minket Romániában. Érdekességképpen hozunk egy másik példát is, ami a családbarát Magyarországot hasonlítja össze Németországgal.

  • a legolcsóbb német bébiétel, ugyanannál a márkánál is, olcsóbb mint a magyar
  • a nettó minimálbérek között (1524,09 euró vs 177.422 Ft) is óriási a különbség a két ország között
  • a családi pótlék a németeknél egy gyerekre 250 euró, itthon pedig 12.200 forint.

Ezek alapján a német családi pótlékból 500 bébiétel jön ki egy hónapra, míg a magyarból csak 33.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version