Sok pályakezdő tapasztalhatja, hogy megfelelő állást találni hosszadalmas folyamat, hónapokig is eltarthat annak ellenére, hogy Magyarországon jelenleg is sok pozíció szabad. Az Ifjúsági garancia plusz program 2024 áprilisában indul, célja, hogy a fiatal munkavállalókat segítsék, ösztönözzék, de a munkáltatók is jól járnak, ha pályakezdőket foglalkoztatnak.

Ifjúsági garancia plusz program 2024

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára jelentette be, hogy jövő hétfőtől, április 15-től lehet jelentkezni az uniós finanszírozású Ifjúsági garancia plusz programra. A programmal a pályakezdő fiatalok munkaerőpiacra való belépését akarják segíteni. A támogatás azok számára lesz elérhető, akik jelenleg nem tanulnak, nem dolgoznak és álláskeresőként regisztráltak a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál.

Milyen módon fogják segíteni a pályakezdőket?

A támogatás több formában érhető el, a munkavállaló élethelyzetétől függ, melyik lehet számukra a megfelelő:

Utazási támogatás: az a regisztrált munkakereső, akinek lakóhelyétől eltérő településen van a munkahelye, 60 kilométernél közelebb, az utazási támogatást kaphat. Legfeljebb 12 hónapig tart, illetve minden 10 kilométer után igényelhető a legkisebb munkabér 5 százaléka is (ami 13.340 forint).

Bértámogatás: ez a munkaadónak jelent segítséget. Maximum 4 hónapos időtartamra szól, amikor a munkáltatót terhelő bruttó bér felét (250 ezer forintig) állják. Hátrányos helyzetű fiatalok esetében a támogatás 6 hónapig tart.

Lakhatási támogatás: Legfeljebb 12 hónapig igényelhető ez a támogatás azoknak, akiknek a lakhelyük 60 kilométernél messzebb van a munkahelyüktől. A minimálbér 70 százalékával egyezik meg az albérleti támogatás (ami 180.000 forint). Ha ezt nem is kapja meg valaki, akkor ott a lehetőség az utazási támogatásra.

Képzési támogatás: Akinek azért okoz nehézséget, hogy munkába álljon, mert nincs végzettsége vagy a meglévő szakmájában nincs hiány, vagy bármi más okból nem veszik fel, érdemes kérvényeznie a képzési támogatást. Ennek keretében azokat segítik ki a minimálbér 70 százaléknyi értékével, akik állást keresnek és elhelyezkedésük érdekében vesznek részt jogszabályban meghatározott képzésen. Májustól indul ez a támogatás.

További részletes információk április 15-én fognak megjelenni.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...