Lehet még valami különlegeset kihozni a sütőtökből? Igazából évről évre egyre többet. Nincs még egy ennyire sokoldalú zöldség, ami édességként, főételként és levesként is fogyasztható. Tehetjük kávéba vagy tortakrémbe, a sütőtökös latte pedig egyenesen az ősz védjegyévé vált az évek alatt. A sütőtök még mindig az olcsó zöldségek közé sorolható, igazi őszi-téli vitaminbomba és a különböző fűszerezésnek köszönhetően számtalan módon elkészíthetjük. 5 szuper és olcsó receptet mutatunk, amelyekkel nagy valószínűséggel a kedvenc őszi programoddá válik a sütőtök sütés.
Sütőtök sütés technikája: melyik a legjobb?
Ahhoz, hogy igazán finom legyen a sütőtök, nem árt néhány egyszerű dologra odafigyelni. Mossuk meg alaposan a sütőtököt, majd töröljük szárazra. Mivel héjastul sütjük, ezért jobb, ha tisztán kerül a sütőbe. A tököt vágjuk azonos méretű darabokra, amelyeket fektessünk sütőpapírra. A magokat nem muszáj előre kikaparni, szépen megsülnek és héjastul fogyaszthatjuk azokat is. 200 fokos sütőben 40-60 perc alatt megsül a tök, villával ellenőrizzük, hogy elég puha-e.
Sütőtök sütés 5 izgalmas módon
Ha csak magában szeretnénk enni a sütőtököt vagy köretként, akkor ízlésünknek megfelelően választhatunk mellé izgalmas fűszereket, amitől még finomabb lesz a sütőtök. Az alábbi receptek igen sokoldalúak, mert önmagában is megállják a helyüket, de az ízvilágtól függően további ételekhez is felhasználhatjuk, ha túl nagy adagot sütöttünk.
- Sütés előtt kenjük be mézzel és fahéjjal a sütőtököt. Ha így sütjük, isteni édes csemege lesz belőle önmagában is, de szuper alapanyag sütikhez, tortákhoz és krémes desszertek készítéséhez.
- Locsoljuk meg olívaolajjal a sütőtök szeleteket, majd szórjuk meg füstös sóval és kevés chilivel. A füstös, csípős aroma tökéletes kiegészítője őszi salátáknak, például egy céklás-fetasajtos saláta izgalmas kiegészítője lehet.
- Fűszerezzük sütés előtt rozmaringgal a sütőtököt. Jól illik ez a friss zöldfűszer az édes sütőtökhöz. Húsok mellé köretnek nagyon ízletes, egészben vagy püré formájában is.
- Használjunk egzotikus fűszereket, bátran kíséretezzünk! Miután bekentük olívaolajjal, sóval és borssal a sütőtököt, szórjuk meg curryvel, római köménnyel, fahéjjal és korianderrel ízlés szerint. Az így sütött tökök kíváló alapanyagok krémek (pl. sütőtökös humusz) vagy curry készítéséhez, mert adnak egy édes, krémes fűszeres alapot.
- A sütőtök szeletek mellé tegyünk fokhagyma gerezdeket és egész vöröshagymát. Szórjuk meg piros paprikával, sóval, borssal és süssük össze a zöldségeket. A fokhagymának kevesebb idő kell, ha megpuhult vegyük ki a tepsiből. Az így összesült hagyma és sütőtök remek alapanyaga lehet sütőtökkrémlevesnek vagy sütőtökös pitének is. Önmagában is finom köret húsok mellé a sütőtök sült hagymával.