Nyitólap Maradj egészséges! Főzés 5 szuper és olcsó sütőtök recept

5 szuper és olcsó sütőtök recept

Lehet még valami különlegeset kihozni a sütőtökből? Igazából évről évre egyre többet. Nincs még egy ennyire sokoldalú zöldség, ami édességként, főételként és levesként is fogyasztható. Tehetjük kávéba vagy tortakrémbe, a sütőtökös latte pedig egyenesen az ősz védjegyévé vált az évek alatt. A sütőtök még mindig az olcsó zöldségek közé sorolható, igazi őszi-téli vitaminbomba és a különböző fűszerezésnek köszönhetően számtalan módon elkészíthetjük. 5 szuper és olcsó receptet mutatunk, amelyekkel nagy valószínűséggel a kedvenc őszi programoddá válik a sütőtök sütés.

Sütőtök sütés technikája: melyik a legjobb? 

Ahhoz, hogy igazán finom legyen a sütőtök, nem árt néhány egyszerű dologra odafigyelni. Mossuk meg alaposan a sütőtököt, majd töröljük szárazra. Mivel héjastul sütjük, ezért jobb, ha tisztán kerül a sütőbe. A tököt vágjuk azonos méretű darabokra, amelyeket fektessünk sütőpapírra. A magokat nem muszáj előre kikaparni, szépen megsülnek és héjastul fogyaszthatjuk azokat is. 200 fokos sütőben 40-60 perc alatt megsül a tök, villával ellenőrizzük, hogy elég puha-e. 

Sütőtök sütés 5 izgalmas módon

Ha csak magában szeretnénk enni a sütőtököt vagy köretként, akkor ízlésünknek megfelelően választhatunk mellé izgalmas fűszereket, amitől még finomabb lesz a sütőtök. Az alábbi receptek igen sokoldalúak, mert önmagában is megállják a helyüket, de az ízvilágtól függően további ételekhez is felhasználhatjuk, ha túl nagy adagot sütöttünk.

  1. Sütés előtt kenjük be mézzel és fahéjjal a sütőtököt. Ha így sütjük, isteni édes csemege lesz belőle önmagában is, de szuper alapanyag sütikhez, tortákhoz és krémes desszertek készítéséhez.
  1. Locsoljuk meg olívaolajjal a sütőtök szeleteket, majd szórjuk meg füstös sóval és kevés chilivel. A füstös, csípős aroma tökéletes kiegészítője őszi salátáknak, például egy céklás-fetasajtos saláta izgalmas kiegészítője lehet.
  1. Fűszerezzük sütés előtt rozmaringgal a sütőtököt. Jól illik ez a friss zöldfűszer az édes sütőtökhöz. Húsok mellé köretnek nagyon ízletes, egészben vagy püré formájában is.
  1. Használjunk egzotikus fűszereket, bátran kíséretezzünk! Miután bekentük olívaolajjal, sóval és borssal a sütőtököt, szórjuk meg curryvel, római köménnyel, fahéjjal és korianderrel ízlés szerint. Az így sütött tökök kíváló alapanyagok krémek (pl. sütőtökös humusz) vagy curry készítéséhez, mert adnak egy édes, krémes fűszeres alapot.
  1. A sütőtök szeletek mellé tegyünk fokhagyma gerezdeket és egész vöröshagymát. Szórjuk meg piros paprikával, sóval, borssal és süssük össze a zöldségeket. A fokhagymának kevesebb idő kell, ha megpuhult vegyük ki a tepsiből. Az így összesült hagyma és sütőtök remek alapanyaga lehet sütőtökkrémlevesnek vagy sütőtökös pitének is. Önmagában is finom köret húsok mellé a sütőtök sült hagymával.
Nyitólap
Kihez forduljak?
Kalkulátorok
Hírlevél
Exit mobile version