Mutatunk 5 remek példát a száraz bőr elleni ételek közül az őszi időszakra.
Eljött az ősz, hűvös szelek járnak. Ilyenkor a bőrünk hajlamosabb a szárazságra, előkerülnek a hidratáló krémek. De belsőleg is segíthetjük szervezetünket, hogy megújuljon és hidratáltabb legyen. Nem elég megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani. Az étkezés a bőr egészségének létfontosságú része. Ha valaki egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozik, bőre jobban képes ellátni védő funkcióit. Bizonyos ételek főzése és fogyasztása még a bőr védelmét és hidratálását is elősegítheti.
Uborka
Extra magas víztartalma segíti megelőzni az érdes, hámló részeket. A benne lévő szilícium-dioxid pedig óriási hatással van a bőrre. Ez a harmadik legnagyobb mennyiségben előforduló nyomelem testünkben, és fontos szerepet játszik a kollagén képződésében, és javítja a bőr azon képességét, hogy meg tudja tartani az értékes nedvességet. Természetes gyulladáscsökkentő hatásai is vannak, ami akár pattanások ellen is használ.
Magvak
Ha már pattanások…Sokan félnek a magvaktól, de nem túlzott mennyiségben, a bennük található olajok miatt ebben az időjárásban kifejezetten hasznosak lehetnek. A dió például tele van omega-3 zsírsavakkal, A-, B- és E-vitaminokkal, valamint egyszeresen telítetlen zsírokkal, amik mind pozitív és nyugtató hatással vannak a szinte már kirepedezett bőrre. Ugyanezek a vitaminok megtalálhatóak a mezei napraforgómagban is, vagy növényi tejekben. Elég széles a paletta, amiből válogathatunk.
Tojás
A tojás kiváló fehérjeforrás, és számos tápanyagot kínál, beleértve a szelént, foszfort, B12-vitamint és antioxidánsokat. Ez a szuperétel mindenből tartalmaz egy keveset, így remek választás egy bőséges reggelihez. A tojásban található egyik legfontosabb tápanyag a kolin, amelyből sok embernek nem jut elég az étrendjébe. A kolint sejtmembránok építésére használják. Gyakran kiegészítők formájában árulják, mivel úgy gondolják, hogy segít megőrizni a bőr rugalmasságát.
Joghurt
Megfordult már a fejedben, hogy a joghurt az emésztőrendszered egészségének támogatása mellett a folyadékbevitelhez is hozzájárul? Egy adag joghurt körülbelül 80-89 százalék vizet tartalmaz. Mi ez, ha nem extra hidratálás, a víznél kicsit izgalmasabb formában?!
Levesek
Hideg és meleg formájukban egyaránt segítik a hidratáltságot, és a főétkezések előtt segítik az emésztőrendszernek befogadni a következő fogásokat, hogy szervezetünk jobban be tudja fogadni a folyadékot és tápanyagokat. Az ősz amúgy is tökéletes a krémlevesekhez!
Plusz! Ami mindig nyerő: gyümölcsök!