Még akkor is történhetnek balesetek, ha idős hozzátartozónk egyébként tevékeny, aktív életet él és makkegészséges. Elég egy rossz mozdulat, máris kész a baj. Ilyenkor nagyon fontos, hogy minél hamarabb jöjjön a segítség: erre találták ki az ingyenes gondosórát. Pontosan mi az a gondosóra, mire jó és hogyan lehet hozzájutni? Mutatjuk, mit tud az eszköz.

A Gondosóra program egy teljesen ingyenes, 65 év felettieknek járó szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek egyetlen gombnyomással segítséget tudjanak kérni, ha szükséges. A Gondosóra program egy 0–24 órás diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, barát, vagy akár szociális gondozó) bevonásával működő program.

Mi az a gondosóra?

Ez egy olyan jelzőeszköz, amit az idősek a karjukon hordhatnak (mint egy órát), vagy akár a nyakukba is akaszthatják (jár hozzá megfelelő tartozék). Az eszköz víz- és ütésálló. Ha erősebb ütést vagy esést érzékel, automatikusan jelzést ad a diszpécserszolgálatnak.

Pontosan mire jó a gondosóra?

Ezzel az eszközzel biztonságban tudhatjuk szeretteinket, hiszen baj esetén jelez, gyorsabban megérkezhet a segítség. A szolgáltatás és a jelzőeszköz teljesen ingyenes, Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában. A program egy országos jelzőrendszerre épül, amelyhez egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécserszolgáltatás kapcsolódik. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek a gondosóra segítségével kapcsolatba léphessenek a diszpécserközponttal. Ha helyzet úgy kívánja, akkor a jelzés után a diszpécser értesíti a kontaktszemélyt, aki ezután megoldást nyújthat a problémára.

Ne felejtsük: vészhelyzetben a 112-t kell hívni! A gondosóra nem riaszt közvetlenül orvost, hatóságot, nem egy sürgősségi segélyhívó, de indokolt esetben a Diszpécserközpont kérhet segítséget az idős számára.

Gondosóra rendelés és regisztráció

Az eszköz igényléséhez regisztráció szükséges. Ezt a gondosora.hu-n a Regisztációnál, az űrlap kitöltésével tehetik meg az idősek vagy bárki, akit megbíznak ezzel. A regisztráció után egyeztetik a megadott adatokat a személyi- és lakcímnyilvántartóban lévő adatokkal. Ha valami nem egyezik, egy ügyintéző felveszi a kapcsolatot a regisztrálóval, hogy pontosíthassák az adatokat.

Ha az adatokkal minden van, akkor átkerülnek a szolgáltatóhoz. A gondosórát 3 hónapon belül kézbesítik futárszolgálattal, a pontos időpontról értesíteni fogják a címzettet.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...