Még akkor is történhetnek balesetek, ha idős hozzátartozónk egyébként tevékeny, aktív életet él és makkegészséges. Elég egy rossz mozdulat, máris kész a baj. Ilyenkor nagyon fontos, hogy minél hamarabb jöjjön a segítség: erre találták ki az ingyenes gondosórát. Pontosan mi az a gondosóra, mire jó és hogyan lehet hozzájutni? Mutatjuk, mit tud az eszköz.

A Gondosóra program egy teljesen ingyenes, 65 év felettieknek járó szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek egyetlen gombnyomással segítséget tudjanak kérni, ha szükséges. A Gondosóra program egy 0–24 órás diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, barát, vagy akár szociális gondozó) bevonásával működő program.

Mi az a gondosóra?

Ez egy olyan jelzőeszköz, amit az idősek a karjukon hordhatnak (mint egy órát), vagy akár a nyakukba is akaszthatják (jár hozzá megfelelő tartozék). Az eszköz víz- és ütésálló. Ha erősebb ütést vagy esést érzékel, automatikusan jelzést ad a diszpécserszolgálatnak.

Pontosan mire jó a gondosóra?

Ezzel az eszközzel biztonságban tudhatjuk szeretteinket, hiszen baj esetén jelez, gyorsabban megérkezhet a segítség. A szolgáltatás és a jelzőeszköz teljesen ingyenes, Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában. A program egy országos jelzőrendszerre épül, amelyhez egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécserszolgáltatás kapcsolódik. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek a gondosóra segítségével kapcsolatba léphessenek a diszpécserközponttal. Ha helyzet úgy kívánja, akkor a jelzés után a diszpécser értesíti a kontaktszemélyt, aki ezután megoldást nyújthat a problémára.

Ne felejtsük: vészhelyzetben a 112-t kell hívni! A gondosóra nem riaszt közvetlenül orvost, hatóságot, nem egy sürgősségi segélyhívó, de indokolt esetben a Diszpécserközpont kérhet segítséget az idős számára.

Gondosóra rendelés és regisztráció

Az eszköz igényléséhez regisztráció szükséges. Ezt a gondosora.hu-n a Regisztációnál, az űrlap kitöltésével tehetik meg az idősek vagy bárki, akit megbíznak ezzel. A regisztráció után egyeztetik a megadott adatokat a személyi- és lakcímnyilvántartóban lévő adatokkal. Ha valami nem egyezik, egy ügyintéző felveszi a kapcsolatot a regisztrálóval, hogy pontosíthassák az adatokat.

Ha az adatokkal minden van, akkor átkerülnek a szolgáltatóhoz. A gondosórát 3 hónapon belül kézbesítik futárszolgálattal, a pontos időpontról értesíteni fogják a címzettet.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...