Jó néhány vissza nem térítendő támogatás illeti meg a nyugdíjasokat, nem árt ezekkel tisztában lenni. Vannak támogatások, amelyek kifejezetten húsvéthoz köthetők, de olyan van, ahol egyszeri városi támogatást lehet igényelni. Emellett nem árt ismerni, mely gyógyfürdők kínálnak extra kedvezményeket. Vissza nem térítendő támogatás nyugdíjasok számára – mutatjuk az aktuálisan elérhető legjobbakat!

Vissza nem térítendő támogatás nyugdíjasoknak országszerte

Húsvéti vásárlási utalvány

Budapesten Erzsébetvárosban – nem csak a 60 év feletti nyugdíjasok számára – 20.000 forintos vásárlási utalványt kínál, amely bármely Spar üzletben felhasználható. Az utalvány átvételére többek között a 60. életévüket betöltött erzsébetvárosi lakosok jogosultak. Az átvételhez a személyes okmányok és a nyugellátást megállapító határozat vagy nyugdíjközlő lap vagy az ellátottak utazási igazolványa szükségesek.

Az utalvány átvehető 2024. március 5. és március 27. között, valamint 2024. április 2. és április 30. között ügyfélfogadási időben (keddenként 8.00-12.00, szerdánként 8.00-12.00 és 13.00-18.00, csütörtökönként 13.00-16.00) a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáiban, az Erzsébet krt. 6. és a Garay utca 5. szám alatt.

Makón 15.000 forintos vásárlási utalványt kapnak a nyugdíjasok, amelyeket a települési képviselők visznek majd ki a makói nyugdíjasoknak. Az utalványokat február 28-án vették át a képviselők, amelyet néhány hét alatt osztanak ki, de húsvét előtt biztosan mindenki megkapja.

Egyszeri vásárlási utalvány

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata évente egyszer 10.000 forintos vásárlási utalványt ad a III. kerületi lakóhellyel rendelkező, 65 év feletti nyugdíjasoknak.  A támogatásra az a személy jogosult, aki 2024. március 31-ig betölti a 65. életévét, a III. kerület közigazgatási területén bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és nyugellátásának havi összege nem haladja meg a szociális vetítési alap tizenötszörösét (azaz 427.500 Ft-ot). 

A vásárlási utalvány a Békásmegyeri Piacon és a Kórház utcai Vásárcsarnokban (óbudai piac) működő üzletekben, árusoknál váltható be.  Az utalványokat április 22. és május 11. között, Óbuda Napjához kapcsolódóan több helyszínen fogják kiosztani, amelynek helyszínéről és időpontjáról majd levélben értesítik a jelentkezőket.

A jelentkezési lap kitölthető online is, de benne volt a kerületi újságban. Aki nem kapott, az az alábbi gyűjtőpontokon juthat jelentkezési laphoz, amelyet majd ugyanoda kell visszajuttatni és a gyűjtőládákba bedobni:

A gyűjtőládák helye:

Vissza nem térítendő támogatás nyugdíjasok számára: egyszeri városi támogatás

Székesfehérvár a helyi lakcímmel rendelkező, 65 év feletti személyeknek egész évben, bármikor, egyszeri alkalommal benyújtható városi támogatást kínál. A 10.000 forintos támogatást ezen a nyomtatványon lehet igényelni, amely beszerezhető a Polgármesteri Hivatalban is. A támogatás iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati irodáján lehet benyújtani, a Városház tér 2. szám alatt, amelynek ügyfélfogadási rendje a következő: Szerda: 8.00-12.00 óra és 13.00-18.00 óra között és péntek: 8.00-12.00 óra között.

Ingyenes fürdőbelépő

A 65. életévüket betöltött debreceni lakosok évente 5 alkalommal vehetik igénybe a debreceni Aquaticum Termálfürdőt és a Kerekestelepi Strandfürdőt az életminőségük javítása érdekében. Ehhez nem kell mást tenni, mint a Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humán Főosztályának Szociális Osztályán (4026 Debrecen, Kálvin tér 11) benyújtani az kedvezményes fürdő használatra jogosító kérelmet. A kérelemhez mellékelni kell az igénylő lapon kívül az érvényes személyi igazolványt, a lakcímkártyát és a Taj-kártyát is.

Berettyóújfaluban 10 alkalmas fürdő belépő támogatás kérelmezhető minden 65. életévét betöltött személy részére a Bihar Termálliget Strand- és Termálfürdőbe. Fontos tudni, hogy a kedvezmény a szauna szolgáltatásra nem vonatkozik, illetve gyógykezelésre sem lehet igénybe venni.

Amennyiben szeretnénk kérelmezni a 10 alkalmas támogatást, úgy személyesen igényelhetjük Berettyóújfalu Polgármesteri Hivatalának Igazgatási Irodáján (4100 Berettyóújfalu Dózsa Gy. u. 17-19.; telefon: 54/505-450). A támogatás igényléséhez szükség van Berettyó Kártyára, mert erre kerül majd utalásra a támogatás összege. Berettyó Kártyára minden helyi lakos jogosult, az ezzel kapcsolatos fontos tudnivalók itt találhatók.

Vissza nem térítendő támogatás nyugdíjasok számára: kedvezményes utazási utalvány

A 65 év felettiek teljesen díjmentesen vehetnek részt a közforgalmú személyszállításban és ehhez elegendő csupán a személyi okmány bemutatása, más irat vagy igazolás nem szükséges hozzá, sem pedig a kedvezményes utazási utalvány.

Az “ellátottak utazási utalványa” többek között a 65 év alatti, nyugdíjban és más meghatározott ellátásban részesülők számára szükséges a kedvezményes utazáshoz. Az utalványt évente március hónapban, legkésőbb március 31-ig küldi ki a jogosultaknak postán a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága.

Fontos, hogy az utalvány elnevezése azért nem „nyugdíjas utazási utalvány”, hanem ellátottak utazási utalványa, mert a nyugellátásban részesülők mellett több más, nem nyugellátásnak minősülő ellátásban részesülő személy is jogosult rá.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...