Sokáig Lou Gehrig betegségnek hívták azt a kórt, amelyet leginkább Stephen Hawking miatt ismer mindenki. Pedig jóval korábban, 1939-ben került először az érdeklődés középpontjába, miután a New York Yankees játékosánál diagnosztizálták és ez derékba törte a karrierjét. Majd a világhírű elméleti fizikus életét kísérhettük végig, amelyet ALS betegséggel töltött. Hazai aktualitását pedig Dr. Karsai Dániel alkotmányjogász betegsége és az aktív eutanázia engedélyeztetéséért folytatott harca adja.

Az ALS betegség, azaz amiotrófiás laterálszklerózis jelenleg nem gyógyítható és nagyon nehéz méltó körülmények között viselni a betegséget, mivel fokozatos, teljes testi leépüléssel jár. Ez egy, a központi idegrendszert érintő, gyógyíthatatlan betegség, amely során a motoros idegsejtek károsodnak és ez izomgyengeséget okoz fokozatosan, az egész testre kiterjedően. A beteg tudata azonban végig tiszta marad.

Magyarországi előfordulása 100 000 lakosra vetítve 5-6 beteg. Az új betegek száma évente 1-3 közé tehető. Az ALS bármelyik életkorban előfordulhat, de az átlagos kezdeti életkor 58-60 év. Általában a genetikailag kódolt esetek jelentkeznek fiatalabb korban.

Az ALS korai tünetei

  • Izomgyengeség, általában a végtagokban és a kéz izmaiban. Emiatt a beteg folyamatosan veszít az erejéből és egyre nagyobb nehézséget okoz számára a mozgás.
  • Beszéd-és nyelési nehézségek, amely problémát okoz az étkezések során, az érintettek beszéde egyre nehezebben érthetővé válik. 
  • Légzési nehézségek lépnek fel, mivel a légzőizmok is fokozatosan gyengülnek. A betegség súlyos szintjén az ALS betegek lélegeztetőgépre is szorulhatnak.

Milyen kezelés létezik az ALS-re?

Jelenleg nem létezik ismert gyógymód, így tüneti kezelést lehet alkalmazni ALS esetén. A tünetek enyhítésére létezik gyógyszeres kezelés, amely a betegség súlyosbodását lassítja.

Emellett a rendszeres fizioterápia és gyógytorna hozzájárul az izomerő fejlesztéséhez.

Alkalmazható légző-és beszédterápia is, hogy a beszéd minél tovább tiszta és érthető maradjon. A légzőterápia is javíthatja az életminőséget.

Az amiotrófiás laterálszklerózis az izmokat és az idegeket érinti, a beteg tudata tiszta marad. A betegség egy szintjén folyamatos ápolásra szorul, akit ALS-el diagnosztizáltak. A betegség lefolyása változó, általában 2-5 év, Stephen Hawkingot szokták kivételként felhozni, aki évtizedekig élt és alkotott ezzel a betegséggel.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...