Ősidők óta használt házi gyógyszer, teája rengeteget egészségügyi panaszt enyhít. Ha szeretnéd a házipatikádat kibővíteni a hársfavirággal, akkor mostanában, tavasz végén, nyár elején kell nekilátnod a gyűjtésének. Mutatjuk a tudnivalókat.
Hársfa, de milyen?
Többféle hársfa is létezik, ezek közül egynek a virágát nem ajánlatos begyűjteni. Gyógynövényként a kislevelű hárs (Tilia cordata), a közönséges hárs (Tilia x vulgaris) és a nagylevelű hárs (Tilia plathyphyllos) virágát hasznosíthatjuk.
A kislevelű hárs felismerhető a levél fonákján az érzugokban található rozsdavörös szakállas szőrképleteiről. A hársak közül a legkésőbb, júliustól virágzik. A közönséges hárs levelének fonákja fakó színű, az érzugokban lévő szőrök fehérek. A nagylevelű hárs nemcsak nagyobb leveleiről, hanem azok élénkzöld színéről is felismerhető, virágai korán, már június elején nyílnak.
Amiről ne gyűjts virágot
Az ezüst hárs leveleinek a fonákja molyhos, fehér, ezüstszínű. A szőrös levél allergiát okozhat, virága nem használható fel gyógynövényként.
Mire használják?
A hársfa virágát teaként főleg a meghűléses tünetek enyhítése miatt isszuk. Izzasztó hatású, csillapítja a köhögést és a lázat, nagyon jó immunerősítő. Ismert idegerősítő, oldja a feszültséget, segíti a szívműködést és az elalvást. Vértisztító, érvédő hatással is rendelkezik, fogyasztásával megakadályozható az érelmeszesedés kialakulása és csökkenthető a vérnyomás.
A hársfavirág szedése
Hársfavirágot a nyílás kezdetén kell gyűjteni, ez május vége, június. A virágok akkor tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot, amikor éppen csak kinyíltak, és finom, mézes illatot árasztanak.
Fontos: hársfavirág szedése úgy történjen, hogy azzal a fában ne tegyünk kárt! A virágokat a murvalevelekkel együtt kell szedni, száraz, napos időben. Kerülendő a forgalmas utak és az ipartelepek környéke.
Szárítás előtt a növény más részeit (leveleket, hajtást) válogassuk ki. A letisztított (kiválogatott) virágokat szellős, árnyékos helyen terítsük ki, majd szárítsuk meg gyakori forgatás mellett. A kiszáradt virágzatot kartondobozban, textilzsákban vagy üvegben tárolhatjuk a felhasználásig.
Mi készülhet a hársfavirágból?
Tea
2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzunk le 2 dl forró vízzel, majd 10 percig hagyjuk állni. Szűrjük le a főzetet, utána már fogyasztható is. perc elteltével szűrjük le.
Szörp
Hozzávalók:
- 30 dkg friss hársfavirágzat
- 1 kg kristálycukor
- 3 citrom leve vagy 3 mokkáskanál citromsav
- 1,5 liter víz
A frissen szedett virágokat rázogassuk le, hogy megszabaduljunk a kisebb bogaraktól, majd tisztítsuk meg a levelektől, egyéb növényi részektől. Forraljunk vizet, és amikor már zubog, facsarjuk bele a citromot/ tegyük bele a citromsavat. Zárjuk el a tüzet alatta, majd szórjuk bele a hársfavirágokat. Keverjük el, fedjük be, aztán hagyjuk állni egy napot.
Másnap szűrjük le a főzetet. A virágzatban még értékes hatóanyagok vannak, ezért (egyelőre) nem dobjuk ki: kézzel, esetleg konyharuha segítségével facsarjuk bele a keverékünkbe. A szétnyomkodott virágokra már nincs szükségünk, foglalkozhatunk a szörpalappal. Adjuk hozzá a cukrot, majd folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Hagyjuk pár percet forrni, aztán vegyük le a tűzről. Töltsük a szörpöt tiszta üvegekbe, zárjuk le őket, és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni. Akár évekig is eláll, de felbontás után hűtőben kell tárolni.