A gyógynövény és a gyomnövény nem ugyanaz, attól még egyes esetekben -nem a parlagfű esetében- van átfedés a két fogalom között, ezeket próbáljuk most tisztázni szakmai segítséggel. 

Mi a gyomnövény?

A nagyüzemi mezőgazdaság elterjedésével felmerült az igény a gyomnövények meghatározására, így született az egyszerű meghatározás: 

Gyomnövénynek nevezünk bármelyik fejlődési stádiumban lévő olyan növényt, vagy növényi részt (rizóma, tarack, hagyma, hagymagumó stb.), amely ott fordul elő, ahol nem kívánatos.

(Hunyadi Károly – 1974)

Mivel a fogalom nem tudományos, hanem szubjektív, számtalan meghatározással lehet találkozni, innen kigyűjtöttünk párat. A lényeg ugyanaz, a gyomnövény, legyen akármi, nemkívánatos ott, ahol van.:

Balás Árpád (1876): „Gyom, gaz, dudva alatt olyan növényeket értünk, melyek művelt növényeink között akaratunk ellenére megjelenvén, azokból tért és tápanyagot elfognak és rendszeres növekedésüket gátolják”.

Cserháti Sándor (1899): „Gyomnak mondunk minden olyan növényt, mely akaratunk ellenére fordul elő ott, ahol valamely növényt termelünk. A gyom károsítja a termést, mert csökkenti a hozamot és esetleg rontja a minőséget”.

Wágner János (1908): „Azok a növények, melyek bárhol a mi akaratunk ellenére tenyésznek, amelyeket öntudatosan nem vetettünk és amelyek az elvetett növények kárára vannak, legalább annyiban, hogy azt a helyet foglalják el, amelyet egy szándékosan ültetett és jelen céljainkra szolgáló növény elfoglalhatott volna, ha máskülönben nem is mérgesek, nem is ártalmasak: gyomoknak hívjuk”.

Ökológiai megközelítésből a gyom

Az ökológusok a gyomokat a bolygatáshoz (talajművelés stb.) legjobban alkalmazkodó növényeknek tekintik. Ökológiai megközelítés szerint „a gyomnövények a másodlagos szukcesszió pionír fajai, ahol a szántóföld egy speciális terület” (Bunting 1960). Holzner (1978) a pionír tulajdonságot az emberi tevékenységhez kapcsolja: „A gyomok az ember termesztési tevékenységéhez legjobban alkalmazkodó növények, és azt jelentősen befolyásolják”. via

Mi a gyógynövény?

„Olyan növény v. növényi rész, amelyet ember v. állat gyógyítására közvetlenül felhasználnak, v. amelyből vmely gyógyszer hatóanyagát iparilag készítik.” via

Ez a fogalom nem szubjektív. Egy gyógynövény gyógynövény gyomnövényként a más fajú vetésben, és akkor is, ha szánt szándékkal vetettük el a kiskertben és szeretjük, gondozzuk. 

Arról már itt írtunk, hogy a parlagfű egy állatkísérletben már bizonyította, hogy mérgező, gyógyító hatása pedig sohasem került bizonyításra, a népi gyógyászat őshazájában sem használta. Hazánkban idegenhonos inváziós faj, gyomnövénynek számít mindenhol, irtása kötelező. Nem gyógynövény. 

A témában érdemes követni Dr Farkas Anikó egyetemi docens, a növénytermesztési és kertészeti tudományok doktorának blogját, ahol közérthetően informál. 

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kvíz: Mennyibe került 35 éve?

Az elmúlt években óriási dráguláshullám söpört végig Magyarországon, még azok is az akciókat bújták, akikre ez addig nem volt jellemző. Sokan mondtak le a...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....