Vagyonokat fizetnek érte, pedig rizsfőzés után megmarad – Csodát tesz a bőrrel és hajjal a rizsvíz, ha így használod
Mikor, hogyan, milyen formában használjuk a rizsvizet, hogy tényleg jótékony hatással bírjon? Utánajártunk, miért örvend ekkora sikernek, s hogy mennyi a tényleges igazság mögötte.
A rizsszemekből főzés közben keményítő és aminosavak oldódnak ki. Ezek a vegyületek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
A rizs leszűrt, megmaradt főzővizét mi otthon a lefolyóba öntöttük, ma viszont szépségápolási tippként terjed a közösségi médiában. Ettől még nem biztos, hogy a házi oldat ugyanazt tudja, mint egy kifejezetten erre készült krém, de érthető, miért inspirálja DIY-kedvelőket.
Elkészítése
Vannak, akik a rízsszemekről lemosott fehéres levet használja fel, van, aki a rizsfőzés után megmaradt folyadékot. Mindkettő bevett gyakorlat. A főzés során több keményítő kerül a vízbe, így sűrűbb, csúszósabb anyag lesz (ezt inkább hajöblítésre használják). Az előzetes áztatásból nyert víz pedig hígabb, lágyabb, sokan tonikként alkalmazzák.
A kozmetikában azért értékes alapanyaga rizs, mert kivonatával dolgozva segíthet a bőr védelmében az oxidatív stressztől. Ezeket a kivonatokat teszik be anti-aging tonikokba vagy hajerősítő formulákba is.
A prémium termékek ára viszont nem maga a rizsvíz, hanem a stabilizált, tisztított összetevő.
További szépségápolási kérdésed van? Ügyfélszolgálatunk ingyen és két napon belül megválaszolja.
Mit tud tenni hajunkkal?
Felhasználók szerint a rizsvizes öblítés után a haj puha, kevésbé szálkás és könnyebben kifésülhető lesz. Ezt a hatást valószínűleg a keményítő bevonatképző tulajdonsága okozza, ami csökkentheti a súrlódást. Tudományos oldalról: erős adat nincs arra, hogy a rizsvíz gyorsítja a hajnövekedést vagy megállítja a hajhullást, ezek az állítások inkább anekdotákra támaszkodnak, felhasználói tapasztalatokra.
Mit tud tenni bőrünkkel?
A rizs főzővíz felhasználása a bőrön azért lett népszerű, mert a keményítő vékony filmréteget hagyhat a felszínen, ami némileg csökkentheti a vízvesztést. Néhány vizsgálat szerint a már említett oxidatív stresszt mérséklő hatása lehet, ami elméletileg kedvezhet az öregedő bőrnek.
Amikor nem jó ötlet
A rizs főzővíz felhasználása nem veszélyes, de nem is kockázatmentes. Magas keményítőtartalma miatt bizonyos hajtípuson (vékony, szálas hajon) kiszárítást, merevséget vagy töredezettséget okozhat. Dermatológusok külön felhívták a figyelmet arra, hogy a rizsvíz trend túlzó lehet, és a túl sok keményítő lerakódást, viszketést, irritációt is kiválthat a fejbőrön, ha nem öblítik le rendesen. Bőrön is érdemes óvatosnak lenni: előbb kis területen próbáld ki, mert eltömítheti a felszínt és pattanásokra hajlamos bőrön nem biztos, hogy előnyös.
A rizsszemekből kioldódó anyagok hozhatnak puhaságot, fényt és enyhe hidratálást, de a nagy ígéretek mögött nem áll szilárd tudomány. A rizs főzővíz felhasználása ettől még lehet egy olcsó, kipróbálható kiegészítő: csak józan elvárásokkal és mértékkel.



