Hogyan kell aludttejet készíteni bolti tejből, hogy ne rohadjon meg?

Hogyan kell aludttejet készíteni otthon, hogy ne romoljon meg? Adunk néhány tanácsot, ha követed őket, pont olyan jót kapsz, mint amit a nagyid csinált gyerekkorodban.

Mi is az aludttej?

Az aludttej nem kefír és nem joghurt, de ha nagyon akarjuk valamihez hasonlítani, akkor inkább az utóbbi. Technikailag úgy készül, hogy a tejben lévő tejsavbaktériumok szépen elkezdik felfalni a tejben lévő cukrot, és átalakítják azt tejsavvá. A tejsav hatására a tejfehérje, a kazein, kicsapódik és alvadékot képez. Ez adja az aludttej sűrű, rezgős állagát.

Ez a folyamat nem romlás, hanem természetes erjedés (vad fermentáció), pont úgy, ahogy a joghurt és a kefir esetében is. A folyamat közben olyan anyagok jönnek létre, amik az emberi bélflóra szempontjából igen hasznosak, tehát nagyon egészséges élelmiszerről van szó.

Hogyan kell aludttejet készíteni természetesen?

Aludttejet házi vagy bolti tejből is lehet készíteni, akár a dobozos is jó, ha nem ultrapasztőrözött. Az UHT tejek nem alkalmasak, mert azokban egyáltalán nincsenek élő tejsavbaktériumok, így nincs mi beindítsa a fermentációt.

Kérdésed van a fermentálással kapcsolatban? Kérdezd meg ügyfélszolgálatunkat, két napon belül ingyen válaszolunk.

Ha teljesen nyers tejet használsz, azt előbb forrald fel, majd hűtsd le szobahőmérsékletűre. Ha pasztőrözött tejet használsz, nem kell forralni. A tejet alaposan keverd vagy rázd fel és öntsd egy üvegbe vagy cserépedénybe. Szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen hagyd alvadni körülbelül 12 órát. Fontos, hogy ne zárd le légmentesen, de takard le, hogy ne menjen bele légy vagy más hívatlan vendég. 30 foknál ne legyen melegebb, és semmiképp ne süsse a nap. Nagyszüleink a kamrában vagy a szobában az ágy alatt csinálták. Akkor van kész, amikor sűrű, remegős állagú és a savó láthatóan kivált belőle. Ha 24 óra elteltével ez nem történik meg, vagy a tej megromlik, akkor a készítéshez használt edény nem volt elég tiszta (érdemes steril edényt használni). Ha kész van, érdemes lehűteni és hidegen fogyasztani, mert úgy finomabb. Nem áll el sokáig, egy napon belül együk meg. Fogyaszthatjuk magában, tölthetjük palacsintába, helyettesíthetünk vele tejfölt, nagyon egészséges.

Tipp: ha folyamatosan akarunk magunknak aludttejet, mindig hagyjunk meg egy kicsit, és tegyük az újba oltóanyagként, így gyorsabban megalszik és még finomabb lesz!

Mi a különbség az aludttej és a joghurt között?

Bár az aludttej és a joghurt ránézésre hasonlóak, de a készítésük módja, a felhasznált baktériumok, textúra és íz alapján is különbözőek. A joghurtok szabályozottan, oltóanyaggal és magasabb hőmérsékleten készülnek, állagra sűrűbbek, ízre savanyúbbak és sokkal tovább eltarthatók. Az aludttej vadon erjed (mint a drága kenyerekhez használt vadkovász), állagra lágyabb, csak kevéssé savanyú és hamar elfogyasztandó.

A legfontosabb különbség talán, hogy az aludttejhez semmi nem kell, csak maga a tej, joghurtot ellenben nem lehet joghurt nélkül készíteni otthon.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

A rozmaring szaporítása így a legegyszerűbb és legbiztosabb: rengeteg bokrod lesz belőle

A rozmaring szaporítása olyan egyszerű, hogy még az is sikerrel jár, aki eddig legfeljebb a kaktusz túlélésében bízott.

Ellenőrizd a fiók mélyén: ez a régi 200 forintos akár milliókat érhet!

A régi 200 forintos értéke akár milliós is lehet. Megmutatjuk, melyik darabokat keresik a gyűjtők, és hogyan tudod beváltani.

Mivel helyettesíthető a személyi? Már iratok sem kellenek, ez valamennyit pótolja

A személyi igazolvány helyettesítése a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) révén egyre több területen lehetségessé válik.

Hogyan lesz borotvaéles a penge? A séfek szuper trükkje, ami minden késnél működik

Elengedhetetlen tanácsok a borotvaéles penge kialakításához.

Nagyanyám gyümölcslevese, aminek az erdélyi rokonok is csodájára jártak – mutatjuk a receptet

Hűsítő hungarikum szinte bármilyen gyümölcsből: gyümölcsleves a legegyszerűbben.