Nagyon nem jó ötlet megenni az avokádó magját, hiába nagy divat: ezért nem szabad fogyasztani

Sok helyen lehet olvasni és a közösségi médiában is rendre felbukkan az avokádó mag hatása és a fogyasztásának jótékony hatásai. Mint az lenni szokott, állítólag szinte minden betegségre gyógyír, jó hatással van a koleszterinre, a szív és érrendszeri betegségekre is. Emellett természetesen zsírt éget, tehát fogyaszt is és egymaga rendelkezik az egészséges szervezethez szükséges jótékony hatásokkal. Ezzel szemben a témában készült külföldi kutatásokat olvasva nem derül ki egyértelműen, hogy az avokádó magja ennyi mindent tudna. Mi viszont elmondjuk, hogy mit lehet tudni eddig a témában.
Az avokádó mag hatása:
Az avokádó mag ún. szuper élelmiszerként van jelen egy ideje a köztudatban. Az ajánlások szerint ki kell szárítani, megpucolni majd lereszelni és pirítani vagy turmixba téve fogyasztani a magot. Számos tipp és recept található, hogy hogyan érvényesül a leginkább az avokádó mag hatása.
Állítólag a növény magjában található összetevők pozitívan befolyásolják az izomműködést, a koleszterinszintet, a zsírégetést, az immunrendszert, szóval az egészségre és az emberi test működésére jó hatással van- csakhogy erre nincs egyelőre bizonyíték.

A jelenlegi szabályozás szerint az avokádó magját és az abból készült port nem szabad használni, mert még nincs elegendő hivatalos információ a termék egészségügyi kockázatairól.
Egy német cikk járta körül alaposan az avokádó mag fogyasztását övező témát, és már az írás elején kiemeli, hogy nincs bizonyíték a növény magjának jótékony hatásaira.
Európában egyébként nem engedélyezett az avokádó magot tartalmazó termékek értékesítése, mert a hatásairól nincsenek még megbízható tapasztalatok. Ezzel szemben kaphatók már avokádó magból készült poralapú étrend-kiegészítők. Itthon egyelőre még nem.
A lényeg, hogy finomra őrölt porként müzlibe, turmixba vagy salátaöntetbe is tehetjük és így fogyasztva érvényesül a feltételezetten jótékony avokádó mag hatása.
A verbraucherzentrale.de portálon megjelent írás számos nemzetközi kutatást használt forrásként, amelyeket összegezve arra jutott a témával kapcsolatban, hogy az avokádó mag hatásáról szóló kutatások még gyerekcipőben járnak.
A legnagyobb kockázat abban rejlik, hogy csak néhány tanulmány érhető el a témával kapcsolatban és azokban konkrétan nem szerepel az avokádó magból készített por, hanem csak “kivonat”.
Ebből nem derül ki egyértelműen, hogy a laboratóriumban, illetve állatokon végzett kutatások egészségjavító tulajdonsággal rendelkeznek-e az emberekre nézve.
Avokádó mag hatása- mit mond az EU-s szabályozás?
A EU-s szabályozás külön határoz azokról a termékekről, amelyek fogyasztása nem volt jelentős 1997. május 15-ét megelőzően. Eszerint az EU-ban ezek a termékek nem forgalmazhatók, amíg azokat nem tesztelték megfelelően és nem kerültek jóváhagyásra. Ugyanígy az sem engedélyezett, hogy az egészséggel vagy betegséggel kapcsolatos állítólagos kijelentéseket reklámozzák, azaz amíg nem bizonyított nem lehet azt mondani, hogy bizonyos betegségek esetén pozitív az avokádó mag hatása.
A jelenlegi szabályozás szerint az avokádó magját és az abból készült port nem szabad használni, mert még nincs elegendő hivatalos információ a termék egészségügyi kockázatairól.
Ezt érdemes enni az avokádó mag helyett!
Összességében egyelőre nem jó ötlet az avokádó maggal kísérletezni, amíg a kutatások biztonsággal nem állítják az ellenkezőjét.
Szerencsére hazánkban számos jótékony hatással bíró növényt találunk, amelyek bátran használhatók. Az immunrendszer támogatására ezt ajánljuk, téli megfázás esetén vagy a szervezet vitamin raktárainak természetes feltöltésére pedig itt és itt találsz tippeket.
A környezetvédelem és a pazarlás csökkentésének szempontjából egyébként sokkal hasznosabb és olcsóbb helyi zöldségeket vagy gyógynövényeket fogyasztani, mint pl. a drága és távoli országokból érkező avokádót.
Januárban szezonális a burgonya, a cékla, a káposztafélék és az összes gyökérzöldség, illetve a sütőtök is.

Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: