Főzés során számos alkalommal bizonyos kellemetlenségek is adódhatnak, amelyek csökkenthetik az élményét. Amellett, hogy általában egy időigényes folyamatról van szó, amely egyidejűleg komoly terheket is róhat a háztartásokra, még a hozzávalók okozta kellemetlen és tartós szagokkal és meggyűlhet a bajunk. Ezek közé tartozik a hagyma- és fokhagymaszag, amelyek sokszor makacsul megmaradnak a kézen, és még órákkal az ételkészítés után is érződnek. A fokhagymát és a hagymát azonban nehéz kikerülni főzés során, hiszen isteni ízt kölcsönöznek az ételeknek, és kár is lenne így tenni. Van egy jó hírünk: szerencsére vannak jól bevált módszerek, amelyekkel orvosolni lehet ezt a kellemetlenséget. Néhány kifejezetten egyszerű, és még vegyszermentes is. Cikkünkben bemutatunk két rendkívül hatékony trükköt, amelyek lehetővé teszik a fokhagymaszag eltüntetését a kézről, valamint ismertetünk néhány további népszerű, ám kevésbé hatékony megoldást is.

A legkiválóbb praktika a fokhagymaszag eltüntetésére kézről

Valaki fokhagymát szeletel.

Az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb módszer a rozsdamentes acél használata. A trükk lényege, hogy a fokhagyma felvágása után a kezeket hideg folyó víz alatt egy rozsdamentes acél evőeszközzel vagy egy speciálisan erre a célra készült rozsdamentes acél „szappannal” kell alaposan megdörzsölni. A rozsdamentes acél úgy tűnik, hogy semlegesíti azokat a kénvegyületeket, amelyek a fokhagymaszagért felelősek. Az elmélet szerint az acél felszínén található króm reakcióba lép ezekkel a vegyületekkel, így segít megszüntetni a szagot.

Egy másik hatásos technika – ekkor viszont kerüljük a dörzsölést

Egy másik, talán kevésbé ismert, de ugyanolyan hatékony technika az, amit a séfek is használnak. Ez egy teljesen vegyszer- és pazarlásmentes módszer, amit bárki kipróbálhat otthon, ha el akarja tüntetni a kellemetlen fokhagymaszagot a kezéről. A fokhagyma felvágása után a kezeket hideg folyó víz alatt kell megmosni. Ekkor nagyon fontos, hogy TILOS erősen összedörzsölni a kezeket! A kézmosás során finoman, lazán kell megmosni őket, éppen csak, hogy a víz átfolyjon a bőrön. A másik kulcsmomentum, hogy a kézöblítés után a vizet nem szabad erősen ledörzsölni a bőrről – egyszerűen egy száraz konyharuhával kell finoman felitatni a kezekről a vizet.

Kevésbé hatékony módszerek a fokhagymaszag eltüntetésére kézről

Valaki kezet mos a csap alatt.

Ilyen módszer például a félbevágott citrommal való bedörzsölés. Ez átmenetileg ugyan eltünteti a szagot, de gyakran a citrom savas illata marad vissza. Az ecetes vizes kézmosás szintén elég hatékony, de kellemetlen ecetszagot hagyhat maga után. A kereskedelemben kapható szagmentesítő folyékony szappanok is működhetnek, ám ezek gyakran tartalmaznak vegyszereket, amelyeket nem mindenki szeretne használni. Egyesek petrezselyemmel vagy őrölt kávéval próbálkoznak. Ez utóbbi különösen elterjedt, de nem a leghatékonyabb megoldás, mert a kávé semlegesítő hatása gyenge, és gyakran a kávé illata marad vissza.

Kérdésed van? Fordulj az ügyfélszolgálatunkhoz, ingyenes és azonnal segítünk kérdéseid megválaszolásában. Köszönjük!

Napi Spúrtipp

Kapcsolódó

Legfrissebb

8 kérdéses retró kvíz: a Trabi melyik népautónak volt a beceneve a szocializmusban?

A retró autók világa rengeteg izgalmas és nosztalgikus emléket idéz fel. Az akkori autók nem csupán közlekedési eszközök voltak, hanem szimbólumai is egy korszaknak,...

Gumis lepedő 2000 forintért, vasaló 5000 forintért: mutatjuk a legjobb akciókat

Átnéztük, hogy hol vannak a legjobb akciók és milyen termékeket érdemes most megvenni. Szuper áron vannak az ágyneműk, a kert téliesítéséhez szükséges eszközök...

Magyar élelmiszerárak: ételmentőnek lenni már életmentő

Ha a tűzoltó, vízimentő, mentős szolgálat nem opció, akkor is van lehetőséged életmentőnek lenni! Életmentő helyett legyél életmentő! A magyar infláció, a hazai élelmiszerárak...