Főzés során számos alkalommal bizonyos kellemetlenségek is adódhatnak, amelyek csökkenthetik az élményét. Amellett, hogy általában egy időigényes folyamatról van szó, amely egyidejűleg komoly terheket is róhat a háztartásokra, még a hozzávalók okozta kellemetlen és tartós szagokkal és meggyűlhet a bajunk. Ezek közé tartozik a hagyma- és fokhagymaszag, amelyek sokszor makacsul megmaradnak a kézen, és még órákkal az ételkészítés után is érződnek. A fokhagymát és a hagymát azonban nehéz kikerülni főzés során, hiszen isteni ízt kölcsönöznek az ételeknek, és kár is lenne így tenni. Van egy jó hírünk: szerencsére vannak jól bevált módszerek, amelyekkel orvosolni lehet ezt a kellemetlenséget. Néhány kifejezetten egyszerű, és még vegyszermentes is. Cikkünkben bemutatunk két rendkívül hatékony trükköt, amelyek lehetővé teszik a fokhagymaszag eltüntetését a kézről, valamint ismertetünk néhány további népszerű, ám kevésbé hatékony megoldást is.
A legkiválóbb praktika a fokhagymaszag eltüntetésére kézről
Az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb módszer a rozsdamentes acél használata. A trükk lényege, hogy a fokhagyma felvágása után a kezeket hideg folyó víz alatt egy rozsdamentes acél evőeszközzel vagy egy speciálisan erre a célra készült rozsdamentes acél „szappannal” kell alaposan megdörzsölni. A rozsdamentes acél úgy tűnik, hogy semlegesíti azokat a kénvegyületeket, amelyek a fokhagymaszagért felelősek. Az elmélet szerint az acél felszínén található króm reakcióba lép ezekkel a vegyületekkel, így segít megszüntetni a szagot.
Egy másik hatásos technika – ekkor viszont kerüljük a dörzsölést
Egy másik, talán kevésbé ismert, de ugyanolyan hatékony technika az, amit a séfek is használnak. Ez egy teljesen vegyszer- és pazarlásmentes módszer, amit bárki kipróbálhat otthon, ha el akarja tüntetni a kellemetlen fokhagymaszagot a kezéről. A fokhagyma felvágása után a kezeket hideg folyó víz alatt kell megmosni. Ekkor nagyon fontos, hogy TILOS erősen összedörzsölni a kezeket! A kézmosás során finoman, lazán kell megmosni őket, éppen csak, hogy a víz átfolyjon a bőrön. A másik kulcsmomentum, hogy a kézöblítés után a vizet nem szabad erősen ledörzsölni a bőrről – egyszerűen egy száraz konyharuhával kell finoman felitatni a kezekről a vizet.
Kevésbé hatékony módszerek a fokhagymaszag eltüntetésére kézről
Ilyen módszer például a félbevágott citrommal való bedörzsölés. Ez átmenetileg ugyan eltünteti a szagot, de gyakran a citrom savas illata marad vissza. Az ecetes vizes kézmosás szintén elég hatékony, de kellemetlen ecetszagot hagyhat maga után. A kereskedelemben kapható szagmentesítő folyékony szappanok is működhetnek, ám ezek gyakran tartalmaznak vegyszereket, amelyeket nem mindenki szeretne használni. Egyesek petrezselyemmel vagy őrölt kávéval próbálkoznak. Ez utóbbi különösen elterjedt, de nem a leghatékonyabb megoldás, mert a kávé semlegesítő hatása gyenge, és gyakran a kávé illata marad vissza.
Kérdésed van? Fordulj az ügyfélszolgálatunkhoz, ingyenes és azonnal segítünk kérdéseid megválaszolásában. Köszönjük!