Harmadfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól péntek éjfélig. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra, kerülni kell a tűző napon tartózkodást. Mutatjuk, az országban hol lehet légkondicionált helyiségekben felfrissüli a kánikulában.

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe július 7-e vasárnaptól július 12-e péntek éjfélig. Erre a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményben hívta fel a figyelmet. Jövő héten szombatig tehát minden nap harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben.

Az NNGYK és a katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban. Még egy félárnyékban álló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Aki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Hőségriasztás – A tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet

Közlésük szerint a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés, sportolás hőgutát okozhat. Életveszélyes állapot is kialakulhat. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe.

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet. Oldalukon a dokumentumot megnyitva megyékre lebontva láthatjuk, az adott településeken melyik klimatizált épületekbe tudunk bemenni, ha kicsit felfrissülnénk. A listában vannak többek között plázák, közösségi házak, bevásárlóközpontok, önkormányzatok és orvosi rendelők is. Különösen akkor érdemes átfutni a katasztrófa gyűjteményét, ha a hőségriadó idején olyan helyre utazunk, ahol nem vagyunk jártasok.

Korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan kerüld el a hőségriasztás idején a hőgutát. Már akkor is leírtuk, hogy ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni.

Kérdésed van? Fordulj kollégáinkhoz, a Hóvége ügyfélszolgálata segít!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...