A szúnyogok jelenléte a nyári hónapokban sokak számára kellemetlen élménnyé teheti a balkonos és kerti pihenést, hiszen egyeseket szinte pillanatok alatt összecsipkednek az ádáz vérszívók. Ha a szúnyogirtó spray-k helyett vegyszermentes védekezést keresünk, arra szerencsére a természet megoldást kínál. Mutatjuk a legjobb szúnyogriasztó növényeket.

Bizonyos növények nemcsak szépek és illatosak, hanem hatékonyan riasztják a szúnyogokat is. Cikkünkben öt olyan növényt mutatunk be, amelyek segíthetnek megszabadulni a szúnyogoktól, miközben színpompás és illatos kertet varázsolunk magunk köré.

A legjobb szúnyogriasztó növények

Frissítő citromfű, nyugtató levendula, illatos rozmaring, fanyar bazsalikom és a hangulatjavító kakukkfű – ilyet ültess, ha szúnyogmentes kertet szeretnél.

Citromfű

A citromfű illóolaja erős citromos illatot áraszt, amely kellemetlen a szúnyogok számára. Emellett ez a citromos aroma elnyomja a szúnyogok számára vonzó szagokat, így hatékonyan távol tartja őket. Nem hiába a leggyakrabban használt természetes összetevője a szúnyogriasztóknak. Ültethetjük a teraszunkra is cserépbe vagy balkonládába. Úgy is felhasználhatjuk, hogy tenyerünkben összedörzsölve magunkra kenjük az olajait, így tartva távol a szúnyogokat a bőrünktől. További hasznos tulajdonsága, hogy emberekre nézve nyugtató hatású. Koktélokba is felhasználható a menta mellett ízesítőként.

Levendula

A számunkra oly kellemes levendula illatától is irtóznak a vérszívók. Emellett köztudottan távol tartja a legyeket és a molyokat is. Napfényszeretete és kevés vízigénye tökéletes erkélyen is nevelhető nővénnyé teszi. A citromfűhöz hasonlóan olajának stresszoldó és nyugtató hatása van, de felhasználása rendkívül sokrétű. Akár gyertyát is készíthetünk belőle.

Rozmaring

A rozmaring intenzív illata és illóolajai szintén hatékonyan riasztják a szúnyogokat, és egyéb szárnyas rovarokat is. Az aromája annyira erős, hogy már kis mennyiségben is képes elnyomni a szúnyogokat vonzó szagokat. Kerti sütögetésnél az ágát tűzbe dobva is hatékonyan riaszthatjuk el a vérszívókat. Ezen kívül jól ismert fűszer és gyógynövény.

Bazsalikom

A bazsalikom erős, fűszeres illata, amely kellemes az emberi orr számára, a szúnyogokat távol tartja. Cserepekben ültethetjük az ablakpárkányunkra is. Emellett érdemes mindig visszametszeni a palántáit, hiszen akkor gyorsabban fog nőni a növény, és az illata is jóval intenzívebb lesz. Természetesen rengeteg ételt is feldobhatunk vele.

Kakukkfű

A kakukkfű illóolajai is rendkívül zavaróak a szúnyogok számára. Az erős, fűszeres illat elnyomja a szúnyogokat vonzó szagokat, így hatékonyan távol tartja őket. Sőt a káposztalégy ellen is hatékony védelmet jelent a kakukkfű. Emellett természetes fájdalomcsillapítóként is alkalmazható, valamint remek ízesítő lehet húsos, gombás és paradicsomos ételek elkészítése alkalmával.

Növénytársítások a hatékony védelemért

A különböző szúnyogriasztó növények kombinálása növelheti a kert védelmét. A citromfű, a levendula, a rozmaring, a bazsalikom és a kakukkfű együttes ültetése hatékonyabb védelmet nyújthat a szúnyogok ellen. Ezen növények illatainak keveredése elnyomja a szúnyogokat vonzó szagokat, és kellemes, illatos környezetet teremt. Emiatt érdemes őket csoportosan ültetni a kert különböző részeire, így biztosítva a maximális védelmet. Tegyünk egy próbát, és élvezzük a nyári estéket szúnyogok nélkül!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...