A kövér porcsinnal már minden bizonnyal sokunk találkozott, hiszen rendkívül elterjedt növényfaj. Sokan kigyomlálják, mert gyomnövényként tekintenek rá, pedig rendkívül sok pozitív hatással bír. Melyek a kövér porcsin jótékony hatásai?A környezet, valamint egészségünk is meghálálja, ha meghagyjuk a kertben vagy elfogyasztjuk. Mutatjuk, hogy miért.

Okos döntés, ha a kertünkben hagyjuk

A húsos levelű kövér porcsin küllemileg sem a legvisszataszítóbb gyomnövények közé tartozik, akár egy sziklakerti növény is lehetne. Húsos levelei és kinézete azonban nem csak esztétikai élményt nyújt, hanem lévén, hogy a földön szépen elterül, azt védi az erős napsugárzástól, és így a kiszáradástól is. Jelenléte lassítja a talaj párolgását, így a nedvesség a földben marad a legnagyobb meleg idejében is.

Emellett növényi ázalékok és erjesztett levek is készülhetnek belőle. A porcsin vagy más néven porcsinka gazdag huminsavban is, amit növényi ázalékkal ki is tudunk nyerni belőle. Ázalékot úgy készítsünk, hogy tömjünk tele egy tetszőleges méretű hordót porcsinkával. Ezt követően vizezzük úgy fel, hogy ellepje, és fedjük le a hordót. Hagyjuk így állni pár napig, és néha kavargassuk meg. Amikor már nem habzik és kellemetlen szagot áraszt, akkor már meg is kaptuk a hiányzó tápanyagot a kerti növényeink számára. Öntözzük meg a növényeinket ezzel a mikro- és makroelemeket tartalmazó növényi lével. Így már eggyel több növényt ismerünk, ami a csalánon kívül erjeszthető és hasznos.

A konyhában is sikeresen felhasználhatjuk, ugyanis többféle étel készíthető belőle. Savanykás íze miatt általában salátákban érdemes fogyasztani, de készíthető belőle leves, mártás, savanyúság, pesztó és lecsó is.

A porcsinka a gyógyászatban is remekül felhasználható

A kövér porcsin eredetileg Ázsiában őshonos növény volt, majd szinte az egész világon elterjedt. A porcsinka kifejezetten jó hatással van az egészségre, így ha szeretnénk elkerülni a betegségeket, akkor mindenképp érdemes fogyasztanunk. A kínai orvoslás például lázcsillapítóként és méregtelenítőként tartja számon. Továbbá hasmenés enyhítésére, valamint húgyúti fertőzések kezelésére használja. Az őslakos indiánok pedig szintén fájdalomcsillapítóként, valamint gyulladáscsökkentőként használják főként bőrbetegségek esetén.

A kövér porcsin jótékony hatásai

A kövér porcsin főként betegségmegelőzésre hivatott, amit számos tényezőnek köszönhet. Többek között annak, hogy az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növények között tartják számon. Számos ember a halolaj formájában jut hozzá az omega-3 zsírsavhoz, borsos pénzért. A porcsinka azonban ingyen van, és júniusi, júliusi időszakban akár vethető is. Egyébként természetesen magától is nő, így jó eséllyel a kertünkben is találkozhatunk vele. Bizonyos szempontból jobb is a halolajnál, ugyanis nincsenek benne nehézfémek. Innen származik a gyulladásgátló és véralvadásgátló tulajdonsága is. Ezt az anyagot a levelei és a szára tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben.

Antioxidáns és immunerősítő hatását a magas C- és E-vitamin tartalmának köszönheti elsősorban, valamint a béta-karotin és a glutamintartalom szintén magas koncentrációjának. Szív- és érrendszeri bajok kialakulása ellen is hatásos, hiszen a vér koleszterin- és cukorszintjének szabályozásával védi az artériák falát.

Olyan ásványi sókat is tartalmaz, mint a kalcium, kálium, foszfor és magnézium. A porcsinka mézgája sebgyógyító, víz- és féreghajtó hatású. Fogínypanaszokra is ajánlatos alkalmazni.

Emellett kiemelendő a rákmegelőző hatása, valamint asztmások számára megkönnyebbülést nyújthat a hörgőtágító hatása is. Kíméletes és védő hatást fejt ki a gyomor, a máj és a hasnyálmirigy számára is. Mindezek felett az alvásminőséget is javíthatja.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...