Sok helyen egyáltalán nem kapni a hatósági áras, 2,8%-os tartós tejet – számolt be az RTL Híradó. A csatorna nézői több helyről küldtek felvételt a boltok üres polcairól, vidéki vásárlók is erről panaszkodtak.

Nem erről volt szó!

Az RTL emlékeztetett, amikor a kormány januárban több alapvető élelmiszer mellett a tavaly októberi áron rögzítette a 2,8%-os UHT tej árát, azt is előírta, hogy ugyanannyit kell belőle tartani, mint korábban. Sőt, maga Orbán Viktor miniszterelnök mondta, „ezekből az árukból mindig kell lennie a polcon. Azt nem lehet megtenni, hogy miután alacsony az ár, nem tartanak ilyen terméket”.

Gond csak akkor van, ha a kereskedő sem kap.

Például a Baranya megyei Diósviszló kis boltjában is csak a drágábbat találják meg a vásárlók. A helyi bolt tulajdonosa, Balogh-Gál Erika szerint a nagykereskedőknél nincs belőle, a multiknál pedig ők is csak üres polcokat találnak.

A Tej Terméktanács szerint a nagy kereslet lehet a hiány oka, mert az árstopos tejből már 70%-kal többet adtak el, mint tavaly.

„Elképzelhető, hogy a vásárlói igények olyan magasak, hogy időnként logisztikai fennakadások lehetnek. Egyértelműen az látszik, hogy óriási az igény a fogyasztók részéről, és az is látszódik, hogy ez a tejkategória kannibalizálja más fogyasztói folyadéktej kategóriák eladásait” –  fogalmazott Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója.

A drágulás nem állt meg.

Mindeközben a KSH szerint egy év alatt közel 55%-kal nőtt a tejtermékek ára. Az árstopos, 2,8%-os tartós tej átlagára augusztusban 281 forint volt, a pasztőrözött 2,8%-os tejért viszont átlagosan már 414 forintot kell fizetni.

Az élelmiszerek árstopja október 1-jéig marad érvényben, a kormány legkésőbb a jövő héten dönt arról, fenntartja-e utána is. Persze ideig-óráig rögzíteni lehet az árakat, csak amikor vége lesz, akkor fog fájni. És minél később, annál jobban.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...