Nyitólap Család Kellemetlen meglepetés a szülőknek: júliustól megvonják a családi pótlékot
HIRDETÉS

Kellemetlen meglepetés a szülőknek: júliustól megvonják a családi pótlékot

Családi pótlék április

A családi pótlék egy havi összegű ellátás, ami minden háztartásnak jár, ahol gyereket vagy gyerekeket nevelnek. Legalábbis egy ideig: nagy az öröm, amikor a gyerek leérettségizik, arról viszont sokan megfeledkeznek, hogy a következő hónaptól, azaz júliustól családi pótlék és adókedvezmény sem jár.

HIRDETÉS

Az érettségi megszerzése után sok diák tanul tovább valamilyen felsőoktatási intézményben. Most még mindenki csak az eredményváróra készül, a szülők ugyanúgy szorítanak – ha nem jobban –, mint a srácok. Csakhogy a továbbtanulás jelentős terhet ró a családra. Nemcsak a kiadások nőnek, hanem a családi kasszába is kevesebb pénz kerül.

Családi pótlék és adókedvezmény: júliustól vége

Bár a családi pótlék összege tizensok éve változatlan, így jelentősen elértéktelenedett, mégsem öröm, amikor eltűnik a bevételek közül. Az érettségit követően ugyanis a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják. A jogszabály szerint a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amikor betölti a 20.  – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.

Jó tudni: Bár családi pótlék nem jár az egyetemista gyerek után, de a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb tesó (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy a számításkor vegyék figyelembe az egyetemista diákot is. Ez azért fontos, mert így magasabb összeget kaphatnak. Ezt azonban csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni, két hónapra visszamenőlegesen. Vagyis nem automatikus, és célszerű szeptemberben igényelni.

Nagyobb érvágás a családi adókedvezmény

Családi adókedvezményt addig vehetünk igénybe a gyerek után, amíg a családi pótlék is jár utána. Tehát ez is ugrik a bevételek közül, hiába tanul tovább. Viszont továbbtanulóként a gyerekszámba ugyanúgy beleszámít, mint a családi pótlék esetében.

HIRDETÉS

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version