A családi pótlék egy havi összegű ellátás, ami minden háztartásnak jár, ahol gyereket vagy gyerekeket nevelnek. Vér szerinti szülő, nevelőszülő, gyám is igényelheti, az egyetlen feltétel, hogy a gyermek a kérelmezővel együtt éljen. A „rendes” családi pótlék mellett kérhető emelt családi pótlék – vagy más néven dupla családi pótlék –, ha tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermekről gondoskodnak. Az, hogy meddig jár a családi pótlék 2023-ban, attól is függ, hogy milyen korú a gyerek: pl. ha idén érettségizett, akkor júliustól már nem folyósítják az ellátást. Mutatjuk a részleteket.

Családi pótlék, nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás – mik ezek?

Néhány éve az ellátást két részre bontották: nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra, ezek együtt adják ki a családi pótlékot.

Meddig jár a családi pótlék 2023-ban?

A nevelési ellátás a gyermek születésétől a tankötelezetté válása évének október 31-ig jár. A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a 6. életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben tankötelessé válik. Az a gyermek, akinek esetében azt a szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig az óvodában részesül ellátásban, és ezt követően válik tankötelessé. Vagyis a nevelési ellátás addig jár, amíg a gyerek óvodába jár.

Az iskoláztatási támogatás a jogszabály szerint a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20.  – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.

Mi van, ha a gyerek érettségizett és egyetemen tanul tovább?

Bár családi pótlék nem jár az egyetemista gyerek után, de a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy a számításkor vegyék figyelembe az egyetemista diákot is. Ez azért fontos, mert így magasabb összeget kaphatnak. Ezt azonban csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni, két hónapra visszamenőlegesen. Vagyis nem automatikus, és célszerű szeptemberben igényelni.

Mi a helyzet a szakképzésnél?

Más a helyzet, ha nem egyetemen tanul tovább az érettségizett diák, hanem a szakképzésben, ismét közoktatási intézmény nappali tagozatán. Ekkor annak a tanévnek a végéig jogosult a szülő a családi pótlékra, amelyik évben a gyermek betölti a 20. életévét. Az ellátás nem jár automatikusan, igényelni kell.

Mennyi a családi pótlék összege?

Az egyszerűség kedvéért mutatjuk a Magyar Államkincstár kiváló táblázatát:

Látható, hogy összegek 2009 januárja óta érdemben nem emelkedtek. Évről évre felmerül a kérdés, hogy miért nem, hiszen ez a pénz manapság szinte semmire sem elég. A kormány válasza rendre az, hogy aki dolgozik, annak jár a családi adókedvezmény, felveheti a babavárót, a csok-ot, élhet az otthonfelújítási támogatással – csakhogy ezek vagy megszűntek, vagy szigorodtak a feltételek, ami miatt kevesebben élhetnek vele.  Vegyük hozzá azt is, hogy a szegényebb településeken élők hiába vállalnának több gyermeket, nagy részük nem tud hozzájutni a családtámogatáshoz, sem 2024 előtt, sem pedig utána.

Kinek jár emelt családi pótlék?

Az emelt összegű családi pótlékot a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermekek gondozását végzők igényelhetik. Megállapításához, illetve folyósításához igazolást kell kiállítani arról, hogy a gyermek (személy) a rendeletben felsorolt betegségek, illetve fogyatékosságok valamelyikében szenved, és a betegség súlyossága megfelel az ott meghatározott feltételeknek. Jó tudni: az emelt családi pótlék visszamenőleg is igényelhető.

Kapcsolódó cikkünk: Milyen betegségek után jár emelt családi pótlék és hogyan kell igényelni?

Családi pótlék igénylése online, személyesen és postai úton

A családi pótlékot bárki igényelheti, aki gyereket nevel. A legegyszerűbb, ha online adjuk be a kérelmet: ezt a magyaroszag.hu-n tehetjük meg, ügyfélkapus bejelentkezés után. Néhány kattintás az egész, itt egy ki segítéség.

Ha személyesen szeretnénk benyújtani az igénylést, akkor a magyarorszag.hu-ról vagy a Magyar Államkincstár oldaláról tölthetjük le a szükséges nyomtatványt, amit kitöltés után leadhatunk bármelyik kormányablakban. Ne felejtsük el mellékelni a személyes okmányok és igazolások másolatát.

A nyomtatványt és dokumentumokat postán is feladhatjuk, a levelet a 1919, Budapest, Magyar Államkincstár címre kell elküldenünk.

Családi pótlék lemondása

A gyermek befejezi tanulmányait, vagy átlépi a rendeletben megadott korhatárt, akkor megszűnik a támogatásra való jogosultsága. Erről 15 napon belül kell értesíteni a hatóságot. (A lakó- vagy tartózkodási hely szerinti vármegyei, illetve fővárosi kormányhivatal családtámogatási osztályának kell jelezni.) Hogyan? A szükséges nyomtatvány innen tölthető le (Lemondás családi pótlék folyósításáról 2023). Ezt beadhatjuk online az epapir.gov.hu-n, személyen a kormányablakban, illetve feladhatjuk postán.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...