Eddig sem volt olcsó dolog egybekelni, de az elmúlt egy-két évben még durvábban felmentek az árak, így nem csoda, ha ott próbálunk spórolni, ahol csak tudunk. A Covid időszakát követően lett népszerű, hogy az esküvőt olcsón, kreatívan, vagyonok elköltése nélkül szervezzük meg, kis létszámmal, családias hangulatban. Természetesen az is teljesen rendben van, ha valaki hatalmas és látványos lagzit szeretne, de minél kisebb az esküvő, annál kevesebb vele a „baj”. Tapasztalatok alapján sokkal meghittebb szűk körben ünnepelni, mert így valóban az ifjú párról szól a nap, nem a logisztikáról, a távoli rokonok békítéséről, gardírozásáról. Cikkünkben olyan tippeket adunk, amelyek segítenek, hogy az esküvő ne csak emlékezetes, de pénztárcabarát is legyen.

Esküvő olcsón, kreatívan: hol kezdjük?

Mint mindent, ezt is az elején! Akár kis esküvőről van szó, akár nagyról, mindig érdemes jó korán nekikezdeni a szervezésnek és tervezésnek. Persze a spontaneitásnak is megvan a maga szépsége és bája, de ha nem akarjuk a véletlenre bízni magunkat, a következő pár dolgot mindenképpen gondoljuk át (és ez tényleg csak a lényeg):

  • helyszín
  • étel, ital
  • dekoráció
  • ruhák
  • az esküvő megörökítése fotón vagy videón

A helyszín kiválasztása: csak egyszerűen!

Attól lesz a nagy nap szerethető és emlékezetes, ha saját elképzeléseinket valósítjuk meg (nem a nagyiét, a barátnőét, az anyósét és így tovább). Például, ha valaki mindig is szabadtéri esküvőről álmodott, akkor így keresgéljen helyszínt. A díszítést, dekorációt meg lehet spórolni úgy, ha az esküvőt egy eleve mutatós helyre szervezzük (kedvenc étterem, törzshely).

Tipp: Ha van valakinek egy szép kertje vagy vidéki háza, érdemes megkérdezni, hogy használhatjátok-e az esküvő helyszíneként.

Mi legyen a dekorral?

A másik megoldás, ha mi ügyeskedünk. Az asztalokra friss virágok helyett (mert ugye az sem olcsó, sőt, az egyik legnagyobb tétel) tehetünk képeket az ifjú párról, de a léggömbök, gyertyák, kis szobrok is jól mutathatnak. Tudtad, hogy galériát is ki lehet bérelni? Nagyon emlékezetes lehet egy műalkotásokkal teli helyen ünnepelni, és ha a pár elve érdeklődik a művészetek iránt, ez még személyesebbé teheti a napot.

Tipp: Készítsd el a dekorációkat saját kezűleg. Használj természetes anyagokat, például vadvirágokat, leveleket, vagy újrahasznosított tárgyakat. Egy szép természeti környezetben kevesebb dekoráció is elég lehet.

Ételek és italok

Ha valaki az ételeken, italokon szeretne spórolni, akkor lehet, hogy jobb otthon tartani az  esküvőt, és a családdal előkészíteni a menüt. Ha ez nem opció, akkor a helyi cukrászdával és éttermekkel éri meg beszélni. Szervezés közben gondoljunk arra, hogy kik is lesznek jelen: család, barátok, mindkettő? A bulin van a hangsúly, vagy inkább a visszafogott, szolid ünneplésen?

Tipp: Egy svédasztalos fogadás olcsóbb lehet, mint a hagyományos, felszolgált vacsora.

Spórolj a ruhán!

Ha nem tudod, hogy honnan szerezz ruhát olcsón, akkor nézz körbe Vinteden, mert már pár tízezer forintért is vásárolhatsz különleges darabokat. Vintage, bohó, modern, klasszikus és ami az eszedbe jut, tényleg van választék. A méret lehet még probléma, de egy kis igazítás a varrónőnél még mindig sokkal kevesebbe kerül, mint teljesen újat venni vagy kölcsönözni.

Tipp: Válassz egy egyszerűbb, de elegáns ruhát, amit később is viselhetsz más alkalmakra.

Fotózás és zene – így lesz az esküvő igazán olcsó, kreatív

Megesik, hogy a fotós már nem fér bele a keretbe. Megtehetjük azt, hogy eldobható, párszor használatos fényképezőgépeket adunk a vendégeknek, és ők örökítik meg a szép pillanatokat. A polaroid fotók még jobban illenek az ilyen alkalmakhoz.

Tipp: Ha van zenész barátod, kérd meg, hogy játsszon a szertartás vagy a buli alatt. Az is jól működik, ha összeállítasz egy lejátszási listát a kedvenc dalaitokkal.

Nem kell tehát sok-sok milliót költeni egy esküvőre, minden csak a szervezésen múlik. Ha mikroesküvőt tartunk, maximálisan 50-20 vendéggel, akkor még kedvesebbé válik az esemény. Az egyszerűbb, de szívből jövő megoldások sokszor maradandóbb élményt nyújtanak, mint egy drága, személytelen luxi esküvő.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...