Az eljegyzést követően nagy feladat vár a párokra. Olyan esküvőt szervezni, ami nem taszít adósságba és szerethető is, nem egyszerű feladat. Mennyibe kerül egy esküvő 2024-ben? Egyes vélemények szerint egy „átlagos”, 100 vendéggel számoló lagzi kihozható kb. 4 millió forint körüli összegből. Azonban általánosítani nem lehet az árakkal kapcsolatban, hiszen azt nagyrészt az igények határozzák meg. Lehet 30 milliós luxusesküvőt is szervezni, amelyet természetesen csak kevesek engedhetnek meg maguknak. Továbbá Dégi Attila (esküvői fotós, rendezvényhelyszín üzemeltető) véleménye szerint, ha nagyon spórolni akarunk, akkor akár 500 ezer forint alá is szoríthatók a költségek. Cikkünkben arra válaszolunk, hogy milyen szolgáltatásokért fizetünk egy esküvő alkalmával.

Mennyibe kerül egy esküvő 2024-ben? A legdrágább tételek

Főleg a helyszínt tekintve fontos meghatározója az árnak az, hogy hány darab meghívott vendéggel számolunk. Emellett azonban számos egyéb kiadással kell kalkulálnunk. Mutatjuk rendszerezve, hogyan kell ezt elképzelni.

Ruhák és kiegészítők

Egy pár, nem kirívó karikagyűrű átlagára kb. 250 ezer forint. Természetesen mindenre igaz, hogy az átlag alatt is találunk olcsóbb opciókat, valamint felső határ szinte nem létezik. Menyasszonyi ruhát is találunk minden bizonnyal 300 ezer forint körül. Mellé a menyecske ruha pedig kihozható jóval gazdaságosabban is. Itt maximum pár tíz ezer forinttal kell számolnunk. Emellett a vőlegény ruhája valószínűleg fele annyiba fog csak kerülni, mint a menyasszonyé. A cipők pedig együttesen szintén kihozhatók 50 ezer forint alatt.

Tárgyi kellékek

Az esküvő meghívók átlagos ára kb. 600-800 forint/darab. Így ennek a mértékét szintén a meghívottak száma határozza meg. Egyre divatosabb köszönőajándékot adni a násznépnek. Ez sokszor egy apró üveg pálinka, vagy egy szépen, egyedileg kidíszített mézeskalács. Maradandó és gazdaságos emlék létrehozása érdekében kb. 1000 forint/fő-vel kell számolnunk. Természetesen a szülők sem maradhatnak ki a köszönetnyilvánításból. 4 szülő ajándékának reális összege kb. 60-80 ezer forint. A menyasszonyi, illetve dobócsokrok ára is egyre borsosabb. Ebben az esetben átlagosan 100 ezer forinttal kell számolnunk. Dekoráció tekintetében pedig ennek legalább a duplájával. Természetesen függ attól is, hogy mennyire szeretnénk kreatívok lenni, illetve mennyire tervezünk részt venni a díszítésben.

Elengedhetetlen és ajánlott szolgáltatók az esküvőn

Ha meg szeretnénk szabadulni a szervezés terhe alól, akkor alkalmazhatunk esküvőszervezőt. Az esküvőszervezők ára kb. 250 ezer forint körül alakul. Ennél már sokkal többen vesznek igénybe pl. esküvői sminkest és fodrászt. Csak a menyasszonyi smink és haj ára 80 ezer forint körül mozoghat, de sokszor e szolgáltatást kiterjesztik a koszorúslányokra, családtagokra is. Polgári esküvő esetében elengedhetetlen az anyakönyvvezető jelenléte, hogy összeadja az ifjú párt. Helyszínre kb. 50 ezer forintért szoktak kimenni. Az egyházi esküvő ára ettől valamivel többe fog kerülni. A vőfély és ceremóniamester esetében legalább egy 150-200 ezer forintos díjjal kell számolni. Az esküvő fotós/videós ára nagyjából 200-300 ezer forint minimum. A DJ és/vagy zenekar ára kb. ugyanennyi.

Mennyibe kerül egy esküvő 2024-ben? Helyszín és menü

Esküvői helyszínek tekintetében is nagy a szórás. Természetesen egy impozáns kastély bérlése akár 10 millió forintba is fájhat, de ezt a társadalom alig 2%-a engedheti csak meg magának. Egy „közepes” helyszín ára menüvel nagyjából 1-1,5 millió forint kb. 80 fővel számolva.

Ezekkel az összegekkel nagyjából minden esküvő esetében érdemes számolni. Természetesen további szolgáltatásokra is szükségünk lehet: ha utaztatni és elszállásolni is kell a násznépet, akkor a költségek könnyedén a duplájára emelkedhetnek. Általánosságban elmondható, hogy ahogy nőnek az igényeink, úgy a kiadásaink is fognak.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...