Savanyú káposzta házilag: olyan lesz, mint a piaci, ha betartod a vecsési asszonyok 2 aranyszabályát

Egyik bolti változat sem tudja megközelíteni a házilag készített savanyú káposztát, ami roppanós, illatos, enyhén savanykás és tele van vitaminnal. Nem véletlen, hogy a vecsési a legjobb, mutatjuk milyen titok övezi a fejes káposzta savanyítás házilag bevált évszázados receptjét. Ha te is olyan finomat szeretnél, mint amilyet a piacon árulnak, csak két alapszabályt kell betartanod.

Nem mindegy, milyen káposztát választunk

A vecsésiek szerint jó savanyú káposzta csak érett, kemény fejekből lesz. A késő őszi, úgynevezett savanyításra való káposztát érdemes választani, mert magasabb a cukortartalma, ami segíti az erjedést.

A káposztát nem kell megmosni, mert a rajta lévő baktériumok segítik az erjedést. 


Fejes káposzta savanyítás házilag – így csináld!

A káposzta külső, zöld leveleit le kell szedni, majd a káposzta fejet vágjuk négy részre és gyaluljuk – vagy éles késsel – vágjuk vékony csíkokra. A savanyítás folyamata során a legfontosabb a tisztaság és a hőmérséklet. Az üvegeket – bátrabbak a hordót – alaposan ki kell mosni, majd forró vízzel öblíteni.

káposztaleves diéta

Jöhet a mérés!

A felaprított káposztát le kell mérni, mert fontos, hogy kilogrammonként 1,5 dkg természetes só kerüljön bele. Alaposan gyúrjuk össze, hogy a káposzta levet eresszen.

Az átgyúrt káposztával töltsük meg a sterilizált befőttes üvegeket és kézzel nyomkodjuk le úgy, hogy ellepje a sós lé, de azért a tetején még maradjon egy kis hely. Ezt a helyet ki lehet tölteni azokkal a levelekkel, amelyeket az elején leszedtünk a káposztáról.

Vecsési jellegét még megdobhatjuk azzal, hogy a káposzta tetejére teszünk kilogrammonként 1 tk köménymagot és 1 db babérlevelet.

Fontos, hogy a káposztát teljesen ellepje a saját leve. Az erjedéshez 18–22 °C közötti hőmérséklet ideális. Az első napokban pezsegni fog, majd néhány hét alatt letisztul. Ilyenkor már érdemes hűvös, pincében vagy kamrában tárolni, hogy megőrizze frissességét.

Az erjedésnek nagyon jót tesz, ha egy szelet kovászos kenyeret helyezünk a lenyomkodott káposzta tetejébe.

Elakadtál a savanyítás folyamatában? Kérdezd Ügyfélszolgálatunkat, ahol kollégáink két munkanapon belül ellátnak a szükséges tanácsokkal!

Bálint Gazda tanácsa

Bálint Gazda azt javasolja, hogy a megtöltött edény tetejére terítsünk egy kendőt, ami az erjedéskor keletkezett szennyeződést felfogja. Erre kerüljön egy deszkából készített fedő, amelyen egy súlyos tárgyat (leginkább nagyobb patakkövet) helyezünk el. A kendőt két naponta mossuk ki és terítsük vissza mindaddig, amíg az erjedési folyamat le nem zajlott. Ez kb. 3-4 hét. A kierjesztett savanyú káposzta igen kellemes zamatú, laza szövetű és halványsárga színű lesz. Folyamatosan fogyasztható!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit ne kérdezzünk a másiktól karácsonykor és utána?

Mit ne kérdezz a másiktól karácsonykor vagy az ünnep után? Hát például azt,...

Ingyenes és olcsó budapesti parkolás a téli szünetben: mutatjuk a lehetőségeket

Az ingyenes parkolás Budapesten karácsonykor és újévkor továbbra is megmarad, pusztán arra kell figyelni, hogy a köztes napokon hol állunk.

Annyira fehérít, mint a Vanish, de feleannyiba kerül – Ugyanaz a hatóanyag és eredmény

Próbáld ki az olcsóbb verziót idén karácsonykor, és a különbözetet költsd inkább másra.

Etus vagy Janka néni volt a kedvenced? 34 kérdéses kvíz a Szomszédok teleregény világából

Teszteld a tudásod, mennyire ismered a Szomszédok teleregény szereplőit és történéseit!

Minden horgász szíve megdobban ettől az ajándéktól: amit a profi pecások is szeretni fognak

Mivel szerezhetünk örömet egy horgásznak karácsonykor?

Nem kell vagyonokat fizetni érte a boltban – így készíts házi kombuchát

A kombucha a boltban drága mulatság, otthon viszont fillérekből kijön. Megmutatjuk, hogyan lesz pár alapanyagból saját, buborékos italod, minden varázslat nélkül.