A kenyér, ami összeköti Taylor Swiftet és a nagymamákat

Van az a pillanat, amikor Taylor Swift elhint valamit egy interjúban és az egész világ hirtelen lisztes lesz tőle. Most épp az történt, hogy kiderült: Taylor vadkovászos kenyeret süt. Igen, ő. A több Grammy-díjas popikon, aki látszólag minden idejét szövegírással, macskasimogatással és világturnéval tölti, egyszer csak előkapta a mérleget és a kovászosüveget. És tudod mit? Teljesen igaza van. Mert 30 fölött tényleg eljön az a pont, amikor az ember elkezd valami értelmes hobbit keresni. Mi is így jártunk az egyik barátnőmmel: elmentünk egy vadkovászos kenyérsütő workshopra és életünk egyik legjobb döntése volt. A tanfolyam után már nemcsak kenyérsütők, hanem félprofi lisztmágusok lettünk. A TikTokon persze mindenki ‘mindent tud’, de a valóságban a kovászolás és kenyérsütés nem a gyors siker kategóriája.
Kovászolni menő és baromi nyugtató
A kovászolás egyfajta meditáció. Csak te, a kovász és az idő. Ráadásul nincs is annál jobb érzés, mint amikor a sütőből kiszáll a friss kenyér illata és az egész konyha hangulata olyan, mintha egy francia pékségnek és a nagymamád vidéki konyhájának szerelemgyereke lenne. Azóta sem álltunk le: lilahagymás-sajtos, diós-fahéjas, magvas, sőt, egyszer még csokis-mézes kenyeret is sütöttünk (spoiler: a csokis egy csoda volt). A bolti kenyér azóta csak vészhelyzetre van, mert a saját sütésű kenyér íze egyszerűen más és ajándéknak is zseniális. Nincs annál meghatóbb, mint amikor valaki egy frissen sült veknit kap tőled. Persze kapni is szeretünk!

Egy alap kovászos kenyér recept, hogy ne csak Taylor Swift tudja!
Kezdd 150 g aktív kovásszal és 350 ml vízzel. Ezt enyhén összekeverve jöhet 500 g kenyérliszt, egy nagy kanál só és kész is. Keverd össze, pihentesd, majd hajtogasd néhányszor. Félóránként. Hagyd kelni pár órát (igen, közben ihatsz egy kávét, vagy akár kettőt), majd formázd meg és tedd be egy jól belisztezett kelesztőkosárba. Éjszakázzon a hűtőben, reggel pedig süsd meg forró, lefedett edényben, miután újra kelesztetted szobahőn 1-2 órát. Ejts rajta egy határozott bevágást, hogy tudja merre kelljen. Ha már szép barna és kong az alja, amikor megkopogtatod, akkor Swift-módra kész is a siker.
Elakadtál készítés közben? Mélyebben érdekel a kenyérsütés? Kollégáink ebben is segítenek! Írj Ügyfélszolgálatunknak és vedd igénybe ingyenes szolgáltatásunk!
És a bónusz: egészséges is!
Nem mellesleg, a kovászos kenyér nemcsak finomabb, mint a bolti mezei kenyerek, hanem kíméletesebb is az emésztéshez, mint az élesztős változat. A lassú kelesztés és az élő kovász miatt jobban lebomlanak a gluténfehérjék, így a testednek is hálás lesz minden szelet után. Szóval mostantól nem bűn, hanem életminőség-javítás, ha megeszel egy friss szeletet vajjal.