Így készíts tökéletes, roppanósan finom kovászos uborkát

A tökéletes kovászos uborka titka nem varázslat és nem is valami nagyon bonyolult dolog. Sokan készítik így, és milyen jól teszik.

A fermentálás szerencsére divatos. Azért szerencsére, mert nagyon egészséges. Nemrég írtam az aluddtejről és a joghurtról, amik szintén fermentáltak, mint a tökéletes kovászos uborka, csak ugye ott tejtermékekről van szó, nem egy zöldségről. (Apropó, azt tudtad, hogy a zöldség meg a gyümölcs nem biológiai, csak gasztronómiai kategóriák: a növények ehető részeit, illetve a terméseit jelentik.)

Túl puha, plöttyedt, egyenetlen? Hogyan készül az igazán jó kovászos uborka? Ha biztosra akarunk menni, érdemes néhány hüvelykujjszabályt szem előtt tartani.

Mik a szabályok?

  • Csak jó alapanyagból dolgozz. Az uborkák legyenek érettek, viszonylag nagyobbak és teljesen hibátlanok. Ütődött, romlásnak indult zöldségből ne dolgozz, mert az egész munkád pocsékba mehett.
  • A méret a lényeg. Egy üvegbe egy méret kerüljön. Fontos, hogy ne legyenek nagyon különbözőek, mert akkor egyik fele túlérik, másik meg nyers marad. Nem akarjuk ezt.
  • Mindegy, mivel indul. Jó a kenyér, jó a krumpli és akár ezek nélkül is beindul az erjedés. Ha kenyeret használunk, a második nap vegyük ki és dobjuk el, nehogy megpenészedjen. A krumpli 1-2 nappal lelassítja az egészet, ha elutazuk, használjuk ez utóbbit inkább.
  • Fontos az időzítés is. Akkor érdemes nekikezdeni, amikor az időjárárás-előrejelzés pár napig meleget jósol. A fény egyébként nem része a fermentálásnak, szóval felesleges a napra állítani az üveget. Ami kell neki: folyamatos meleg 4-5 napig.

Kérdésed van a fermentálásról? Ügyfélszolgálatunk válaszol: ingyenes és gyors!

És akkor jöjjön a tökéletes kovászos uborka recept!

Roppanós kovászos uborka

felszeletelt kovászos uborka kistányéron
Recept nyomtatása
Fogás savanyúság
Konyha magyar
Kulcsszavak savanyúság, uborka

Felszerelés

  • 1 befőttesüveg (1,5 literes)
  • 1 zárható doboz
  • 1 kistányér/fedő

Hozzávalók

  • 1 kg kovászolni való uborka
  • 1 csokor kapor
  • 1 liter víz
  • 20 gramm
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál szemes bors
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál koriandermag (opcionális)
  • 1 szelet kenyér

Elkészítés

  • A vizet felforraljuk, beletesszük a sót, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  • Az uborkát nagyon alaposan megmossuk, a végeit levágjuk, és 1 cm mélyen, x alakban bevágjuk.
  • Egy 1,5 literes befőttesüveg aljára tesszük az uborkát, rászórjuk a megpucolt fokhagyma gerezdeket, a fűszereket, a kaprot, és leöntjük a vízzel.
  • A tetejére tesszük a kenyeret.
  • Kistányérral, fedővel letakarjuk, és egyenletesen meleg, de árnyékos helyre tesszük.
  • 1-2 nap után (kinti hőmérséklettől függően) levesszük a kenyeret.
  • 3-5 nap alatt el szokott készülni, de ez függ az ubik méretétől is. Kóstolgassuk!
  • Ha kész, a levét szűrjük le (ha nem zavaros, ne dobjuk el, tegyük hűtőbe, isteni leves, uborkafröccs lesz belőle).
  • Az uborkát tegyük zárható dobozba a hűtőbe.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Kedvezménykártya nyugdíjasoknak: Így spórolhatsz minden nap

A kedvezménykártya nyugdíjasoknak egyszerű, olcsó és praktikus megoldás a mindennapi spórolásra. Érdemes kihasználni!

Nem fizet a biztosító az autósoknak, ha a téli guminál erre nem figyelnek – 2 eset, amit sokan nem tudnak

A biztosító két konkrét helyzetben is visszautasíthatja vagy visszakövetelheti a kifizetést, ha a téli gumi nem volt megfelelő.

5 álomszép télen virágzó évelő növény: illatosak és színesek

Gyönyörű, télen is mutatós cserjék, hogy egész évben szép legyen a kert.

Víz szivárog a vasalóból? A lerakódott vízkő percek alatt távozik, ha ezt megcsinálja

Ha a vasaló vízkőtelenítése elmarad, könnyen előfordulhat, hogy a készülék vízszivárgással, gőzölési hibákkal vagy foltos ruhákkal „jelez”. A jó hír az, hogy a vízkő néhány egyszerű, otthoni módszerrel percek alatt eltávolítható.