Isteni joghurt bolti tejből: én így készítem, a gyerek is imádja

A legolcsóbb és egyben a legjobb joghurt nem az akciós soron és nem a csilli-villi prémium termékek közt lelhető fel, hanem bizony otthon készül. A jó hír, hogy joghurt bolti tejből is könnyen készíthető, és tényleg nagyon könnyű megcsinálni.
Pár napja írtam az aluddtejről, akkor érintőlegesen a joghurt is szóba került, mert hasonló az elkészítésük. Az ízük egyébként elég más, a joghurt sokkal savanyúbb és az állaga is kevésbé tejes-krémes.
Hogy készül otthon joghurt bolti tejből?
Végy egy liter tejet és egy kis pohár joghurtot. Sterilizált edényben alaposan keverd össze őket. Takard le, de ne légmentesen. Tedd meleg helyre. Télen a radiátor közelében vagy a padlófűtés melegebb részén jó, nyáron akár az ablakpárkány is megteszi, de természetesen 40 fokos sütőben vagy akár hűtőtáskában forróvizes palackkal is jól megoldható. Nagyjából 40-45 fok között van az ideális hőmérséklet, ezt 6-12 órán át kell biztosítani neki.
A tejsavbaktériumok innen már magától teszik a dolgukat, ha este föltettük a melegbe, reggelre nagyjából készen is vagyunk. Látni fogjuk, hogy az egész keverék nagyjából pontosan úgy fog kinézni, mint a joghurt, amivel kezdtük.
Kóstoljuk meg!
Ha nem elég savanyú, egyszerűen hagyjuk tovább a melegben. Ha már elég savanyú, akkor tegyük légmentes üvegbe és legalább 5 órán át hűtőben hűtsük le, ezután már fogyaszthatjuk is.
Kérdésed van a konyhai ügyekkel kapcsolatban? Ügyfélszolgálatunk ingyenes és két napon belül válaszol!
A joghurt bolti tejből alkalmas további joghurtok készítésére, minimum 1 deci per 1 liter arányban keverjük a tejbe, hogy jól működjön. UHT tejjel nem működik, ha nyers tejet használunk, forraljuk fel, de a legjobb a sima (ESL) dobozos tej, remekül joghurtosodik. A házi joghurt bolti tejből egy hétig simán eláll a hűtőben, és bármivel ízesíthető a méztől a friss vagy fagyasztott gyümölcsig.
