Ezért áztasd be a banán héját: dúsan virágzó növények, gyönyörű paradicsom – 7 szuper dolog, amire használhatod

Az újrahasznosítás témájában számíthattok ránk. Mihaszna befőttesüvegek, wc papír gurigák, megmaradt kávézacc. Mi tudjuk, ezekkel mit lehet kezdeni. De van más is, mégpedig a banánhéj. A banánt megeszik, a héj ott marad. Puha, szétázik, sárga. Lassan feketedik. A legtöbben kidobják, pedig lehetne másképp is. A banánhéj felhasználása nem új ötlet, a régiek is ismerték. Beáztatták, megöntözték vele a virágot, kifényesítették vele a leveleket. S lőn, a növény nőtt.
A héjban található fő tápanyagok:
- Kálium (K): Serkenti a virágzást és termésképződést, segíti a vízháztartást.
- Foszfor (P): Elengedhetetlen a gyökérképződéshez és a sejtosztódáshoz.
- Kalcium (Ca): Erősíti a sejtfalakat, megelőzi a paradicsomnál a csúcshibásodást.
- Magnézium (Mg) és kén (S): Támogatják a fotoszintézist és az enzimatikus folyamatokat.

Beáztatni
Egy üveg. Néhány banánhéj, két nap várakozás. A víz sötétebb lesz. Kissé édeskés illata lesz. Nem szép, de működik. Ezzel az oldattal kell öntözni hetente egyszer. Nem kell sok, elég néhány korty. A paradicsom meghálálja, a rózsa is. Egyszer csak majd több lesz a virág, erősebb a szár, szebb a levél.
Komposztba
A banánhéj felhasználása a komposztban régi dolog. Csak vagdosd fel. Ne hagyd egyben. Úgy gyorsabban lebomlik. Odabent, a sötétben, mikroorganizmusok dolgoznak, a héj lassan eltűnik. Helyette humusz lesz. A föld megváltozik, jobban tartja a vizet, élettel telik meg.
A földbe
Amikor elültetsz valamit, vigyél magaddal egy darab héjat, s ásd a föld alá. Ne a gyökérhez, mellé. Kicsit távolabb, a héj ott marad. Lassan lebomlik, táplálja a növényt ugyancsak. Ez amúgy tojáshéjjal is tuningolható.

Levelet törölni
A banánhéj belülről puha. Nedves. Olyan, mint egy régi rongy. Szobanövények leveleit vele is le lehet törölni. Finoman. Egy irányban. Nem kell dörzsölni. A por eltűnik. A levél fényesebb lesz. Mintha friss eső mosta volna meg. Mintha új lenne.
Jól jönne egy kis segítség vagy kérdés merült fel benned a témával kapcsolatban? Keresd bátran Ügyfélszolgálatunkat! Két napon belül válaszolunk.
Csigákat fogni
A héj vonzza a csigát. Érzi az illatot. Odakúszik. Rátapad. Ott marad. Helyezz ki egy darabot este. Reggel nézd meg. Ott lesz rajta az élet. Ha nem kell, elviszed. Ha kell, újra kiteszed. A banánhéj felhasználása nemcsak táplálék. Védelem is.
Rózsáknak, paradicsomnak
Ezek a növények szeretik a káliumot. A banánhéj tele van vele. Öntözd az oldattal. Adj nekik komposztált héjat. Nem azonnal hat. De hat. Egy reggel majd több bimbó lesz a rózsán. A paradicsom szebb. Gömbölyűbb. Nem reped. Nem barnul a vége.
Porrá őrölve
A banánhéjat meg is száríthatod. Aztán porrá őrlöd. Olyan lesz, mint valami furcsa liszt. Megszórhatod vele a virágföldet. Kevés is elég. Ez a por lassan olvad bele a földbe. Nem látszik. De ott van. Dolgozik.
A banánhéj felhasználása nem gyors trükk. Inkább olyan, mint a régi paraszti ész. Észrevenni, mire való, aztán hagyni, hogy működjön. Nem kell hozzá semmi, csak idő, türelem. És hogy ne dobd ki. A banánhéj felhasználása különösen a vegyszermentes, fenntartható gazdálkodásban kap egyre nagyobb hangsúlyt. A héj lebomlása során lassan felszabadulnak belőle az ásványi anyagok, amelyek hosszú távon táplálják a növényeket. Éljünk a lehetőséggel.