5 finom, laktató és ismeretlen tészta 500 Forint alatt

A darás tésztát imádjuk. Talán annál nincs is olcsóbb és szerethetőbb tésztaétel a világon. Azért próbálunk mutatni pár könnyen elkészíthető és finom tésztát a legolcsóbbak közül.
Lencsés tésztasaláta mustáros-almás majonézzel
4 főre kb. 300 Ft/fő
- 400 g rövid durumtészta (penne, fusilli, masni) fogkeményre főzve 400 Ft
- 100 g lencse (száraz súly) 150 Ft
- 2 db alma lereszelve, kinyomkodva, pürésítve 200 Ft
- 2 dl majonéz 360 Ft
- 1 dl mustár 100 Ft
- só
A lencsét sós vízben ressre főzöm. Az almát elkeverem a majonézzel, mustárral. A tésztát fogkeményre főzöm, elkeverem a lencsével és a mustáros-almás majonézzel és tálalom.
Hidegen is tökéletes.

Krumplis-paradicsomos tészta
4 főre kb. 230 Ft
- 400 g rövid durumtészta (penne, fusilli, masni) fogkeményre főzve 400 Ft
- 200 g salátaburgonya ressre főzve, kb 2 centis darabokra vágva 100 Ft
- ½ l paradicsompüré 250 Ft
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva 50 Ft
- 2 gerezd fokhagyma finomra vágva 20 Ft
- 1 dl napraforgó olaj 70 Ft
- őrölt fekete bors 50 Ft
- só
A hagymákat aranybarnára pirítom, felöntöm a paradicsommal, sózom, borsozom, összefőzöm addig, amíg a fogás többi része elkészül.
A burgonyát bő olajon körbesütöm. A tésztát fogkeményre főzöm.
A paradicsomot a tésztára öntöm, összeforgatom a ropogósra sült burgonyával.

Napraforgópestós tészta paprikával, köménnyel és fokhagymával
4 főre kb. 437 Ft/fő
- 400 g rövid durumtészta (penne, fusilli, masni) fogkeményre főzve 400 Ft
- 200 g napraforgómag turmixban pici olajjal darabosra pépesítve
- 1 ekanál fűszerpaprika (lehet csípős, ha azt szeretitek) 100 Ft
- 1 ekanál őrölt fűszerkömény 50 Ft
- 2 citrom frissen facsart leve
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva 10 Ft
- só
A magpépet kikeverem a fűszerekkel, fokhagymával és citrommal. A tésztával tálalom.

Klasszikus húsgolyós spagetti
4 főre kb. 400 Ft/fő
A gombóchoz:
- 400 g darált hús 30% zsírtartalommal 400 Ft
- 1 egész tojás 60 Ft
- 1 kis fej hagyma apróra vágva, kevés olajon megdinsztelve 50 Ft
- só
- őrölt bors 10 Ft
A szószhoz:
- 2 gerezd fokhagyma 20 Ft
- 1/2 dl olívaolaj 200 Ft
- 1 liter paradicsomszósz 500 Ft
- 2 evőkanál cukor 10 Ft
- só
- őrölt bors 10 Ft
A tészta:
- 500 g spagetti 400 Ft
A fokhagymát finomra vágom, aranybarnára pirítom az olajon, felöntöm a paradicsommal, cukrozom, sózom, borsozom, fél óra alatt közepes lángon összefőzöm.
A húst sózom, borsozom, elkeverem a felvert tojással, diónyi gombócokat formázok belőle, és egy serpenyőben, olajon, magas lángon rázogatva körbepirítom, majd alacsonyra mérsékelem a lángot, és készre sütöm a gombócokat.
Kifőzöm a tésztát, paradicsomszósszal és a gombócokkal tálalom.

Mac and cheese
4 főre kb. 375 Ft/fő
- 400 g rövid durumtészta (penne, fusilli, masni) fogkeményre főzve 400 Ft
- 200 g zsíros sajt nagylyukú reszelőn lereszelve trappista 1050 Ft
- frissen őrölt bors 50 Ft
- só
A tésztát kikeverem a sajttal, egyszemélyes kis mikrózható tálakba, vagy akár befőttes üvegbe rakom, és addig mikrózom, amíg a sajt megolvad. Borsozom, de csiliszósszal még jobb.
