Kiderítettük: ez a legjobb olasz fűszerkeverék házilag

Alaposan körülnéztünk a neten a legjobb amerikai receptes oldalakon, hogy neked már ne kelljen megkeresni, melyik a legjobb olasz fűszerkeverék házilag. Itt a megoldás, te is egyszerűen elkészítheted.

Egyáltalán mi az, hogy olasz fűszerkeverék?

Igen, jól sejted, egy marketingfogás áll az egész mögött, hiszen az olasz konyha igazán sokoldalú, és nyilvánvalóan nem lehet olyan fűszerkeveréket csinálni, ami minden olasz fogáshoz jó. Ezt is az amerikaiak találták ki, és az a lényeg, hogy olyan ízeket hozzanak össze, amikről a legtöbb embernek az olasz gasztronómia jut az eszébe. Ha innen vizsgáljuk a kérdést, értelmet nyer az egész. Olyan fűszerek kellenek tehát, amik eléggé illatosak, jól illenek a paradicsomhoz (amit szinte mindenki az olasz gasztronómiához társít), és akkor sem rontják el az ételt, ha túl sokat teszünk bele.

Olasz fűszerkeverék házilag: csak 4 hozzávaló

Rengeteg receptet néztem meg különböző amerikai főzős oldalakon és gasztroblogokban, és azt találtam, hogy a legtöbb helyen ezt a 4 hozzávalót írják, amitől az olasz fűszerkeverék házilag jó lesz:

  • oregánó,
  • bazsalikom,
  • rozmaring és
  • kakukkfű.

Kiegészítésként sok helyen adnak hozzá petrezselymet, fokhagymaport, zsályát és majorannát. Aki pedig csípőssé tenné, annak csilipehely és feketebors is ajánlott.

Azt is megtudtam a kutakodás során, hogy könnyen provanszál fűszerkeverékké egészíthető ki az olasz fűszerkeverék házilag, ha a következőkkel bővíted: tárkony, turbolya, csombor, édeskömény, levendula, kapor, babérlevél.

Kérdésed van a fűszerekkel vagy a főzéssel kapcsolatban? Segít a Hóvége ügyfélszolgálata! Keresd kollégáinkat bizalommal!

Én egyébként gyakran főzök például egyszerűsített-menzásított bolognese szószt, és ehhez szinte mindig a fenti 4 fűszert adom, változó arányban. De nem szentírás azért ez! Ma például már főzés közben vettem észre, hogy az oregánó elfogyott, így azt kihagytam belőle és helyette több bazsalikomot, valamint egy kis majorannát és lestyánt tettem bele. Nem volt rá panasz, bár ez valószínűleg a család ízlésén múlik főleg.

Tudtad?

Az olasz gasztronómia nálunk legismertebb fogása, az említett bolognese (vagy ahogy a legtöbben hívják: bolonyai, sőt milánói) hagyományosan nem paradicsommal készült. Ennek egyszerű oka, hogy amikor ez hagyományos olasz étellé vált, akkor még nem volt paradicsom Európában. Csak a 16. században jelent meg, és a 18. században kezdték étkezési célra használni az Amerikából behozott növény terméseit. és igen, eredetileg a pizzán sem volt paradicsom.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Vakolatleválást okoz, ha az ereszcsatornát így hagyod: mutatjuk, hogy érdemes tisztítani házilag

Az ereszcsatorna tisztítás házilag igazi megelőzés, így elkerülhejük a vakolatleválást, beázást és penészt, egyszerűen.

Nem tudja, felkerült-e végrehajtási adóslistára? Így kérdezheti le elektronikusan

Honnan induljunk? Kiindulásként azt kell tudni, milyen típusú tartozásról van szó.

Mit játsszunk otthon a gyerekekkel? 2 pakli kártya, végtelen lehetőség

Kártyázás a gyerekkel: mit játszhatunk? A piros papucs könnyű és élvezetes játék, tehát...

Odaégett a fazék alja? Méregdrága tisztítószerek helyett ezt használd

Három módszer, amivel még az égett rizst is sikerül leszedni az edény aljáról.

A borsos, a borsós és a hentes – mi az, és hogy készül a tokány?

Ezerképpen készíthető, finom és pikáns!

Így teleltesd a muskátlit és virágözönnel hálálja meg jövőre: 5 perc munka, de most kell elvégezni

A muskátli teleltetése sokkal egyszerűbb, mint hinnéd: mindössze néhány perces őszi előkészület elég ahhoz, hogy jövőre is színpompás virágözönnel köszöntsön. Ez az 5 perces munka rövid, de kulcsfontosságú feladat, amit még most, a fagyok előtt el kell végezned.