Ha így tárolod a krumplit, 6-8 hónapig is friss marad: a 4 legfontosabb szabály

Krumpli tárolása – A krumpli az egyik legnépszerűbb alapélelmiszer, amit szinte minden magyar háztartásban megtalálunk. Bár az ára időnként ingadozik, nagyobb mennyiségben történő vásárlásával sokat spórolhatunk. De hogyan tárolhatjuk a burgonyát hosszú távon úgy, hogy ne romoljon meg, ne rügyezzen, és megőrizze frissességét? A megfelelő tárolással akár 6-8 hónapig is fogyasztható marad. Nézzük meg a négy legfontosabb szabályt, amelyeket érdemes betartani!

1. A krumpli tárolása hűvös, sötét helyen ideális!

A krumpli tárolása közben ellenségünk a fény és a meleg. Ha napfény éri, zöldes foltok alakulhatnak ki rajta, amit a szolanin nevű anyag okoz. Ez nemcsak keserű ízűvé teszi a burgonyát, de nagyobb mennyiségben mérgező. Persze a burgonya érett gumói csak kevés szolanint tartalmaznak, ami az emberre és az állatokra alapvetően veszélytelen.

burgonya kosarakban tárolva

Ennek ellenére a legideálisabb hely a krumpli tárolásra egy hűvös, sötét pince vagy kamra, ahol a hőmérséklet 4-10 Celsius-fok között van. Ha nincs ilyen helyed, akkor egy szekrény mélye vagy a hűtőszekrény alsó része is jó alternatíva lehet, bár hűtőben való tárolás esetén a krumpli keményítője gyorsabban cukorrá alakulhat, ami édesebb ízt eredményez.

2. Fontos a megfelelő szellőzés biztosítása

A krumpli tárolása kapcsán ügyeljünk arra, hogy megfelelően szellőző helyre tegyük. Ha zárt műanyag zacskóban haggyuk, könnyen megpenészedhet vagy megrothadhat, mivel a burgonya is „lélegzik”. Érdemes inkább vászonzsákban, fonott kosárban vagy lyukacsos papírzsákban tartani, hogy a levegő megfelelően áramolhasson körülötte. Ha lehet, ne rakjuk túl szorosan egymásra a krumplit, mert a nyomás is roncsolhatja a gumókat, ami gyorsabb romlást eredményez.

3. Rendszeres ellenőrzés

Még a legideálisabb körülmények között is előfordulhat, hogy egy-egy krumpli hamarabb elkezd romlani. Fontos, hogy időnként átvizsgáljuk a tárolt burgonyát, és ha találunk közöttük puha, ráncos vagy penészes gumókat, azokat azonnal távolítsd el. Egyetlen rossz krumpli is képes megfertőzni a többit, így ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy minél tovább megőrizhessük a többi frissességét.

4. A krumpli tárolása ne legyen együtt hagymával!

A hagyma és a krumpli remek páros a konyhában, de a tárolásuk során nem szeretik egymást. A hagyma ugyanis olyan gázokat bocsát ki, amelyek gyorsítják a burgonya romlását és rügyezését. Éppen ezért érdemes külön helyet találni nekik. Továbbá, a burgonya csírázásának megakadályozása érdekében egy alma elhelyezése a burgonyák között segíthet, mivel az alma etiléngáza gátolja a csírázást. Azonban ezzel is óvatosan bánjunk, mert az alma is gyorsíthatja a túlérést.

A krumpli hosszú távú frissen tartása nem igényel bonyolult trükköket, csupán néhány alapvető szabályt kell betartani. A hűvös, sötét hely, a megfelelő szellőzés, a rendszeres ellenőrzés és a külön tárolás a hagymától garantálja, hogy a burgonya akár fél évig is megőrizze frissességét. Ha ezeket a tippeket követjük, nemcsak a burgonya lesz tovább eltartható, de pénzt is spórolhatunk azzal, hogy elkerüljük a kidobást.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

3%-os lakáshitel nyugdíjasoknak: amit minden érintettnek tudnia kell

Valóban csak a fiataloknak szól, vagy az idősebbek is élhetnek a lehetőséggel? Az...

Nem ismered ezt az 5 rendőri karjelzést? 50 ezer forintra büntethetnek, ha benézed

Egy forgalmas kereszteződésben a rendőr jelzései felülírnak minden mást.

Mikor adómentes a magánszemély jövedelme? A szabály, amit sokan nem ismernek

Egyre többen árulják megunt ruháikat, gyerekholmijaikat, könyveiket vagy épp saját készítésű termékeiket. Hibát követ el, aki nem adózik? Attól függ.

Ha így törlöd át a mosogatót, messzire elkerülik a muslicák: egyszerű trükk, mégis működik

A hívatlan vendégekkel aktívan foglalkozunk. Történjék is a találkozó a kertben (krumplibogárral, cserebogárral)...

Soha nem lesz tökéletes a főtt rizs, ha ezt a lépést kihagyod – ragacsos, pépes marad

A tökéletesen pergő rizs kulcsa az alapos mosás, a pontos víz–rizs arány és a csendes gőzölés — fajtánkénti profi finomhangolással.

Na most kiderül: ez a tökéletes pörkölt titka, amit eddig rosszul csináltál!

A tökéletes pörkölt titka: Nem a hús vagy a hagyma a lényeg, hanem az idő. Tudd meg, hogyan lesz igazán szaftos és ragadós a pörkölt!