Füstölt sonka főzése: omlós és szaftos lesz, ha így készíted

Húsvétig még eldől, hogy mennyibe fog kerülni a sonka, de egyelőre nincsenek túl jó kilátások. Az ünnep azonban akkor az igazi, ha a friss, tavaszi zöldségek mellett aranybarna, otthon sütött kalács és omlós sonka díszíti az asztalt. Törjük meg a böjti időszakot egyszerűen tökéletesre főzött sonkával, amelyhez elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat. Mire érdemes figyelni a füstölt sonka főzése során?

A jó főtt sonka a jó alapanyagnál kezdődik, tehát nem mindegy, hogy hogyan választjuk ki a húsvéti asztalra szánt sonkát. 

Füstölt sonka főzése: milyen sonkát vegyünk?

Akár hentesnél, akár szupermarketben vesszük meg a sonkát, ha odafigyelünk az alábbi dolgokra, akkor ízletes, szép sonkát vásárolhatunk.

A hagyományos tartósítás sózással, majd füstöléssel történik, amely több időt vesz igénybe, mint a gyorspácolási folyamat. Nem feltétlenül rosszabb a minősége annak a gyorspácolt sonkának, amit nagyobb üzletláncoknál vásárolunk. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a páclé miatt magsabb lehet a víztartalma, ezért összeshet főzés közben és kevesebb ideig áll el, mint a hagyományos.

A sonka színe

Választásnál érdemes a sonka színét megfigyelni. A hagyományos pácolással készült sonkák belül sötét rózsaszín, bordó színűek. Minél világosabb egy sonka, annál valószínűbb, hogy gyorspácolással készült. Arra figyeljünk a sonka bőrénél, hogy egységes és szépen tisztított legyen.

A sonka állaga

A sonka állagánál azt érdemes megnézni, hogy ne legyen se túl puha, se túl kemény. A nagyon puha sonka nagy víztartalomra utal, ha pedig túl kemény, akkor a kelleténél jobban ki van száradva. A csomagolt sonka esetében a csomagoláson belül nem lehet semmilyen zsír vagy folyadék és az sem jó jel, ha levet engedett a sonka.

Füstölt sonka főzése lépésről lépésre

Miután kiválasztottuk a sonkát, ami ízlés szerint lehet csülök, kötözött sonka vagy akár pulykacomb is, áztassuk be annyi hideg vízbe, ami ellepi a sonkát. Ezt főzés előtt egy nappal vagy éjszakára érdemes, így a felesleges só távozik a sonkából. A gyorspácolt sonkákat nem szükséges beáztatni főzés előtt.

Másnap hideg vízben- nagy lábosban, annyi vízzel, hogy ellepje a sonkát-  tegyük fel a sonkát főni és ízesítsük bátran a főzővizet. Tegyünk bele babérlevelet, egész szemű borsot, hagymát és fokhagymát, de jöhet bele borókabogyó is.

Alacsony lángon főzzük a sonkát, akár 4-5 órán keresztül. Figyeljünk a hőfokra, ha magas lángon főzzük a sonkát, szétesik. 

Hogyan lesz igazán omlós és szaftos a füstölt sonka?

Miután megfőtt a sonka, hagyjuk benne a lábosban, tegyük rá a fedőt és várjuk meg, hogy ott hűljön ki. Így nem szárad ki, omlós és szaftos marad, nem utolsó sorban pedig könnyen lehet majd szeletelni.

Extra tipp

A húsvéti tojásokat megfőzhetjük a sonkával együtt. Különösen finomak lesznek a tojások, ha betesszük a sonka mellé és ott főnek meg. A tojásokat is hagyhatjuk a főzővízben kihűlni, így teljesen átveszik a sós, füstös ízt.

Így egy mozdulattal meg is vagyunk a sonkával és a tojással.

Jöhet egy saját készítésű húsvéti kalács, ami 35 perc alatt aranybarnára sül? Mutatunk hozzá egy szuper receptet.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.