Karácsonyi almás sütemények: olcsó és van olyan finom, mint a cukrászdai

Az alma klasszikus és megunhatatlan sütemény alapanyag és nagyon sokféle változatban elkészíthető. Most kifejezetten az ünnepi asztalra illő recepteket hoztunk, amelyek nemcsak olcsók, de garantált velük a siker. Könnyű és elegáns karácsonyi sütemények almából.

Ha a karácsonyi sütemények után lélekben is szeretnénk felkészülni a karácsonyra, akkor tippjeinkkel segítünk, hogy hogyan lehet könnyedén túlélni a karácsonyi szezont.

Francia almatorta

A karácsonyi almás sütemények közül nem hiányozhat torta. A tésztája nagyon egyszerű k, de annál látványosabb torta lesz belőle a tetején sült almaszeletektől.

Hozzávalók a tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés hideg víz

A torta tetejére:

  • 3 nagyobb alma
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál fahéj
  • fél bögre cukor
  • fél bögre tejszín

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, a tojássárgáját és a vajat. Dolgozzuk el egy kevés vízzel annyira, hogy sima tésztát kapjunk. Az összegyúrt tésztát tegyük folpackba és pihentessük legalább fél órát a hűtőben. 

A pihentetési idő leteltét követően nyújtsuk ki a tésztát és tegyük kivajazott tortaformába. 

Az almákat hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre, majd fektessük el a tészta tetején és szórjuk meg fahéjjal. A tejszínt keverjük el a tojássárgájával és egy evőkanál cukorral, majd a keveréket öntsük a torta tetejére és 180 fokos sütőben süssük 20 percig.

Habos-almás sütemény

A tojáshab nagyon jól áll ennek a könnyű ünnepi süteménynek, ami bármilyen fogás után megállja a helyét. Habos és gyümölcsös, tökéletes kombináció.

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg rétesliszt
  • 25 dkg margarin
  • 5 db tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor

A töltelékhez: 

  • 1 kg alma
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 evőkanál cukor
  • fahéj ízlés szerint

A habhoz:

  • 5 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el: megpároljuk a reszelt almát a cukorral, a fahéjjal és a citrom levével, illetve a reszelt héjával. Hagyjuk kihűlni, miután elkészült.

A tojásokat kettéválasztjuk és az 5 tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.

A réteslisztet a sütőporral összekeverjük, az 5 tojássárgáját pedig habosra keverjük a margarinnal és összedolgozzuk a lisztes keverékkel.

A tészta ⅔ részét sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk, rátesszük az almás tölteléket, majd a tetejére a felvert tojáshabot. A legvégén ráreszeljük a maradék tésztát a habos rétegre. Azért fontos reszelni, hogy ne tegye tönkre a habot.

180 fokon kb. 20 perc alatt el is készül.

Zabos-almás pohárdesszert

Nagyon látványos és ünnepi ez a pohárdesszert, könnyítésképpen pedig sütni sem kell és nagyon gyorsan megvagyunk vele. Akár utolsó pillanatos desszert is lehet.

Hozzávalók:

  • 4 alma
  • 2 teáskanál fahéj
  • 6 db szegfűszeg
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 2 dl víz
  • 2 kis doboz natúr joghurt
  • 2 teáskanál méz
  • 120 gramm zabkeksz

Az almákat hámozzuk meg, kockázzuk fel és főzzük puhára a fahéjjal és a szegfűszeggel együtt. 

A főtt almát pürésítsük botmixerrel és tegyük félre kihűlni.

A joghurtot keverjük el a mézzel. 

Egy pohár aljára tegyünk egy zabkekszet, majd kanalazzunk rá egy réteg joghurtot, a tetejére pedig mehet az almapüré.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

A legfinomabb eperbefőtt házilag: évekig eláll és zamatos marad

Az eperbefőtt házilag is lehet tartós és mennyei. Lássuk, mire figyelj, hogy még évek múltán is ugyanolyan finom maradjon.

30 ezer forintos utalványt kap minden nyugdíjas

30 ezer forintos nyugdíjas utalvány minden nyugdíjasnak, íme a fontos tudnivalók.

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.