A vízben főzés alapvető szabályai

Szegény ember vízzel főz – tartja a mondás. Ebben a cikkben persze nem erről lesz szó, hanem hogy mit hogyan kell csinálni vízben főzés témában, hogy a lehető legjobban sikerüljön az étek vagy itóka.

Friss tészták

A friss tésztákat, legyenek bár csomagoltak vagy azon frissiben készültek, mindig lassú vízben kell megfőzni. Ez igaz a védőgázas csomagolásban árusított tortellinire, a fagyasztott galuskára, az otthon készített gnocchira vagy nokedlire egyaránt. Ezeket épphogy poszogó vízben kell megfőzni, és csak néhány percen keresztül szabad bennehagyni őket a folyadékban, különben szétesnek vagy túlkeményednek.

Száraztészták vízben főzés

A száraztésztákat éppen ellenkezőleg: forró lobogó vízben kell megfőzni. Ez különösen igaz az olasz típusú, durumbúzából készült száraztésztákra, de ugyanígy a nyolctojásos levestésztát és a rizstésztát is erősen bugyogó vízben kell főzni, hogy a legjobb állagot érjük el. Sose főzzük tovább a tésztánkat, mint a javasolt főzési idő, ami pedig a víz ÚJRAFORRÁSÁTÓL számítandó. Fontos még, hogy a kifőtt tésztát nem szabad hideg vízzel leöblíteni, a főzővíz leöntése után érdemes visszatenni a még forró fazékba és 2-3 perc pihentetés után tálalni.

Teák

A teákat többféleképpen lehet készíteni. Általánosságban elmondható, hogy az angol típusú fekete teát 100 fokos vízzel kell leönteni, illetve abba kell áztatni. A japán zöld teákat kevésbé forró, inkább 85-90 fokos vízzel kell készíteni. A gyógyteáknál még ennél is lejjebb kell menni: az érzékenyebb gyógynövények 70 fok felett már jelentősen vesztenek jótékony hatásukból. A legtöbb tea egyébként hideg vagy szobahőmérsékletű vízzel is jól készíthető, erről nyáron cikkünk is megjelent.

Vízben főzés: a tojások

A tojásfőzésnél valójában nem az a legfontosabb, mennyire forró a főzővíz, hanem hogy ne legyen nagyon hideg a tojás, amikor beletesszük. Ezt kétféleképpen érhetjük el: a keménytojásnál hideg vízbe tesszük a tojásokat, és úgy forraljuk. A 3 és 6 perces lágytojásoknál az forrásban lévő vízbe dobjuk a tojást, majd visszavesszük a hőmérsékletet, hogy csak gyöngyözzön itt nagyon fontos, hogy előtte legalább félórával vegyük ki őket a hűtőből.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ezért tegyél barkaágat húsvétkor a lakásba: nem csak bőséget hoz, még 4 dolog a szép szokás mögött

A húsvéti barkaág nem csupán szép tavaszi dekoráció. Mélyebb jelentése van: a természet újjászületését, a keresztény hagyományokat (Virágvasárnap), a védelmet és a bőséget is szimbolizálja.

Ingyen is hajózhatsz a Dunán: szuper program gyerekekkel kompozni, mutatjuk a BKK hajó útvonalát

Budapesten kétféle hajós lehetőség közül választhat az, aki vízre szállna.

A nagy muskátli trükk: októberig ontja a virágokat, ha ezt megteszed

A teleltetés utáni muskátli visszavágása tavasszal a titka annak, hogy növényed egész nyáron át, sőt októberig ontsa virágait. Fedezd fel, hogyan ébreszd fel helyesen kedvencedet a bőséges virágpompa érdekében ezzel az egyszerű, de kulcsfontosságú lépéssel.

Ki volt a legrövidebb ideig magyar miniszterelnök? Új műveltségi kvíz!

Még egy újabb műveltségi kvíz érkezik, miután a legutóbbit nagyon sokan kitöltöttétek! Ezúttal a...

Kérdéseid vannak a családi adókedvezménnyel kapcsolatban? Mi segítünk!

Amit mindenkinek tudnia kell a családi adókedvezmény kapcsán – Gyakori kérdések, érthető válaszok. A Hóvége segít.

3 töltött tojás húsvétra, ha unod már a kaszinót – recept

Töltött tojás húsvétra, meglepő? Nos, ezek egy kicsit igen. Három rendhagyó receptet hoztunk,...