Olcsó lángos otthon készítve: jobb lesz, mint a strandon

A strandon drága, de a házilag csináljuk, olcsó lángos otthon könnyen készíthető. Mondjuk, hogyan és van egy spórolós tippünk is, a cikk végén.

A jövő héten állítólag jön a kánikula, aki tudja, ilyenkor a vízpart felé veszi az irányt – legalább egy napra. Előzetes és nem reprezentatív felméréseink szerint a strandbüfék kínálata idén is szemérmetlenül drága lesz: a Balatonon simán elkérnek egy sajtos-tejfölös lángosért 2400 forintot. Pedig olcsó lángos otthon készíthető, jobb is, mint a strandbüfében.

Mivel egy egyébként filléres tételről van szó, otthon is elkészíthetjük bármikor – ez esetben még a feltéteket is megválaszthatjuk, és biztosak lehetünk benne, hogy a tejföl nem vizezett frissföl lesz. 

A lángos mint balatoni strandétel egyébként már a harmincas években feltűnt – igaz korántsem volt annyira elterjedt mint a hatvanas években mikor a vállalati és SZOT üdülőkben szinte fillérekért lehetett nyaralni. A kispénzű nyaralók sem akartak minden nap saját magukra főzni az olcsó strandkaja így a nyár és a Balaton szimbóluma lett az évek alatt.

Olcsó lángos otthon készítve, íme a hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 250 ml víz
  • 1 dl tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1,5 tk só
  • 5 dl napraforgó olaj

Ez kell a jó fokhagymás kencéhez:

  • 1,5 dl víz
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek olaj
  • 1-2 csipet só

Olcsó lángos otthon, így készítsd el:

  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
  2. Ha kész, hozzáadjuk a liszthez a sóval és a langyos tejjel együtt, majd alaposan kidolgozzuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
  3. Lefedve meleg helyen kelesztjük egy órán át, míg a duplájára kel.
  4. Egy felületet (konyhapult vagy tálca) vékonyan megkenünk olajjal, golflabdányi tésztadarabokat szakítunk, majd kinyújtjuk a őket, és az olajozott felületre tesszük pár percre pihentetni.
  5. A sütőolajat felforrósítjuk, és a lángost több adagban kisütjük.
  6. Ha fokhagymásan szeretjük, akkor a fokhagymagerezdeket átnyomjuk, kikeverjük a vízzel, az olajjal és a sóval, és ezzel kenjük meg a friss lángosokat.

Tipp: ha ügyesen sütjük, lángosos olaj nem színeződik el, nem ég meg. Szűrjük át, tegyük egy befőttesüvegbe, és máskor is süthetünk benne lángost!

Olcsó lángos otthon: jobb lesz, mint a strandbüfében
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.