Olcsó lángos otthon készítve: jobb lesz, mint a strandon

A strandon drága, de a házilag csináljuk, olcsó lángos otthon könnyen készíthető. Mondjuk, hogyan és van egy spórolós tippünk is, a cikk végén.

A jövő héten állítólag jön a kánikula, aki tudja, ilyenkor a vízpart felé veszi az irányt – legalább egy napra. Előzetes és nem reprezentatív felméréseink szerint a strandbüfék kínálata idén is szemérmetlenül drága lesz: a Balatonon simán elkérnek egy sajtos-tejfölös lángosért 2400 forintot. Pedig olcsó lángos otthon készíthető, jobb is, mint a strandbüfében.

Mivel egy egyébként filléres tételről van szó, otthon is elkészíthetjük bármikor – ez esetben még a feltéteket is megválaszthatjuk, és biztosak lehetünk benne, hogy a tejföl nem vizezett frissföl lesz. 

A lángos mint balatoni strandétel egyébként már a harmincas években feltűnt – igaz korántsem volt annyira elterjedt mint a hatvanas években mikor a vállalati és SZOT üdülőkben szinte fillérekért lehetett nyaralni. A kispénzű nyaralók sem akartak minden nap saját magukra főzni az olcsó strandkaja így a nyár és a Balaton szimbóluma lett az évek alatt.

Olcsó lángos otthon készítve, íme a hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 250 ml víz
  • 1 dl tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1,5 tk só
  • 5 dl napraforgó olaj

Ez kell a jó fokhagymás kencéhez:

  • 1,5 dl víz
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek olaj
  • 1-2 csipet só

Olcsó lángos otthon, így készítsd el:

  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
  2. Ha kész, hozzáadjuk a liszthez a sóval és a langyos tejjel együtt, majd alaposan kidolgozzuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
  3. Lefedve meleg helyen kelesztjük egy órán át, míg a duplájára kel.
  4. Egy felületet (konyhapult vagy tálca) vékonyan megkenünk olajjal, golflabdányi tésztadarabokat szakítunk, majd kinyújtjuk a őket, és az olajozott felületre tesszük pár percre pihentetni.
  5. A sütőolajat felforrósítjuk, és a lángost több adagban kisütjük.
  6. Ha fokhagymásan szeretjük, akkor a fokhagymagerezdeket átnyomjuk, kikeverjük a vízzel, az olajjal és a sóval, és ezzel kenjük meg a friss lángosokat.

Tipp: ha ügyesen sütjük, lángosos olaj nem színeződik el, nem ég meg. Szűrjük át, tegyük egy befőttesüvegbe, és máskor is süthetünk benne lángost!

Olcsó lángos otthon: jobb lesz, mint a strandbüfében
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ingyenes utazás a Volánbuszokon: sokan nem tudják, hogy nekik is jár a kedvezmény – Mutatjuk a listát

Meglepően sokféle kedvezmény van, egyáltalán nem csak a nyugdíjasokra vagy a diákokra vonatkozik

Ezért tegyél barkaágat húsvétkor a lakásba: nem csak bőséget hoz, még 4 dolog a szép szokás mögött

A húsvéti barkaág nem csupán szép tavaszi dekoráció. Mélyebb jelentése van: a természet újjászületését, a keresztény hagyományokat (Virágvasárnap), a védelmet és a bőséget is szimbolizálja.

Ingyen is hajózhatsz a Dunán: szuper program gyerekekkel kompozni, mutatjuk a BKK hajó útvonalát

Budapesten kétféle hajós lehetőség közül választhat az, aki vízre szállna.

A nagy muskátli trükk: októberig ontja a virágokat, ha ezt megteszed

A teleltetés utáni muskátli visszavágása tavasszal a titka annak, hogy növényed egész nyáron át, sőt októberig ontsa virágait. Fedezd fel, hogyan ébreszd fel helyesen kedvencedet a bőséges virágpompa érdekében ezzel az egyszerű, de kulcsfontosságú lépéssel.

Ki volt a legrövidebb ideig magyar miniszterelnök? Új műveltségi kvíz!

Még egy újabb műveltségi kvíz érkezik, miután a legutóbbit nagyon sokan kitöltöttétek! Ezúttal a...