Maradék nokedli felhasználása: kedvenc magyar köretünk újabb arcai

A május-június a tojásos nokedli szezonja – nem mintha ne lehetne az évben bármikor készíteni, de a fejes saláta, ami nélkül a tojásos nokedli elképzelhetetlen, ilyenkor a legzsengébb. És bár van még pár étel, amihez elengedhetetlen köret a nokedli, a fent említett tojásos nokedlinek köszönhetően ilyenkor sok családnál kerül az asztalra heti szinten, hiszen gyors, olcsó és népszerű. De mi van akkor ha megszalad a kezünk, és túl sok nokedlit szaggatunk? Hoztunk pár tippet a maradék nokedli felhasználása témájában.

  1. Ha sem kedv, se energia az újrahasznosításra, fagyasszuk le! A nokedli – a krumplinudlival ellentétben – nagyon jól bírja a fagyasztást. Így legközelebb ennyivel kevesebb dolgunk lesz!
  2. Gazdagíts vele más ételeket! Van, aki a lecsót vagy a paprikás krumplit eleve nokedlivel készíti. Ha te még nem próbáltad így, és van két marék maradék nokedlid, akkor itt az alkalom – garantáltan laktatóbb lesz az alap.
  3. Tedd levesbe! A maradék nokedli felhasználása szempontjából a borsó vagy bableves tökéletes alap, de ragulevesbe is finom.
  4. Dúsítsd! Keverd össze pirított káposztával, túróval/juhtúróval, sajttal és tejföllel, és kész egy teljesen új étel!
  5. Helyettesíts vele tésztaféléket! A pásztortarhonya remek fogás akkor is, ha a tarhonya helyett maradék nokedli felhasználása történik benne. Pásztornokedli néven lehet is tálalni. Az amerikaiak sajtos makarónija, a mac and cheese pedig egyenesen zseniális nokedliből (még az erőltetett noc and cheese név ellenére is).

Maradék nokedli felhasználása: noc and cheese recept

  • 20 dkg nokedli
  • 2 dl tej
  • 2 nagy ek vaj
  • 2 púpos ek liszt
  • Só, bors
  • 1 tk mustár
  • Pár reszelésnyi szerecsendió
  • 10 dkg sajt (cheddar, trappista, eidami)

Egyszerűen elkészítheted ezt az éttermi szintű sajtos nokedlit

  1. A vajat megolvasztjuk egy lábasban.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és ha a liszt kapott egy kis színt, lassan, folyamatos keverés mellett felöntjük a meleg tejjel.
  3. Sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele szerecsendiót, és kevergetjük amíg be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a mustárt, és azzal is elkeverjük.
  4. Beleszórjuk a sajt háromnegyedét, majd összeforgatjuk a nokedlivel (ha a nokedli összeállt, előtte dobjuk forró vízbe legfeljebb egy percre).
  5. A maradék sajtot a tetejére szórjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk kb 20-25 percre.
  6. Akkor jó, ha a teteje szép barnás és bugyog a sajt.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.

Érdemes-e vakon követni a skandináv modellt? Meglepő dolgokat mondott egy szakértő

Sokan követnék a dán nevelési módszert, de egy szakértő most árnyalta a képet. Vajon tényleg boldogabbak a skandináv gyerekek?

Debreceniek, figyelem! Tízezreket spórolhatsz az utazáson és a szórakozáson – mutatjuk, mi kell hozzá

Egy városi kedvezménykártya, amitől minden helyi lakos VIP-nek érezheti magát.

Szomorú hónapok várhatnak a nyugdíjasokra: 3,6%-os nyugdíjemelésre számíthatnak csupán januárban?

A z időseknek hónapokat kell várniuk, mire a nekik járó pénzeket végre megkapják