Nem egyszerű a lakáskeresők helyzete, hiszen iszonyatosan felmentek az albérletárak: Budapesten 270 ezer forint a kiadó lakások átlagos bérleti díja, a megyeszékhelyeken nagyobb a szórás, várostól függően 100-220 ezer forint lehet. Ugyanakkor érdemes megvizsgálni a másik oldalt: bérbeadóként a lakásunkat egy ismeretlenre bízzuk; bármennyire is megbízhatónak tűnik az illető, benne van a pakliban, hogy nem fizeti a lakbért, a rezsit és tartozást halmoz fel. A pereskedés hosszadalmas folyamat, akár évekig is elhúzódhat. Hogyan adjunk ki albérletet biztonságosan? Sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat, ha előrelátók vagyunk és szerződést kötünk – na de milyet?

Hogyan adjunk ki albérletet okosan?

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) adatai alapján az elmúlt 3 évben a közjegyző előtt készített bérleti szerződések száma 15 százalékkal nőtt – írja az Index. Ez azt jelzi, hogy az emberek egyre tudatosabbak, amikor kiadják a lakásukat vagy albérletet vesznek ki. A közjegyző által készített szerződéssel a bérbeadó és bérlő is jól jár: a bérbeadó elkerülheti a hosszas pereskedést, ha az albérlő nem fizet, míg a bérlőnek egyfajta biztosítékot jelent a nem várt helyzetekre.

A közjegyző által készített szerződés közokirat, a benne foglalt kötelezettségvállalások közvetlenül végrehajthatók, azaz pereskedés nélkül, bírósági végrehajtás útján kikényszeríthetőek. Ha valamelyik fél megszegi a kötelezettségeit, a másik félnek elég felkeresnie az okiratot szerkesztő közjegyzőt, aki kérelemre elrendelheti a végrehajtást. A tapasztalatok szerint egy ilyen szerződés garancia, hogy mindkét fél betartja a benne vállaltakat – magyarázza MOKK elnöke.

Akár lakás-, akár céges irodabérlésről van szó, a közjegyzővel készített szerződés a legjobb megoldás.  

Egy másik tipp: a bérbeadók a kiköthetik, hogy a lakást akkor adják ki az albérlőnek, ha az a közjegyző előtt egyoldalú nyilatkozatot tesz. Ebben a bérlő azt vállalja, ha kiköltözik (megszűnik a bérleti jogviszony), akkor viszi magával az összes holmiját, a lakást „rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban és felszereltséggel” visszaadja a bérbeadónak.Sőt, ugyanígy bele lehet foglalni az alábbiakat is a biztonság kedvéért:

  • közüzemi költség
  • bérleti díj
  • lakáshasználati díj

Ingatlankiadás okosan: az adózás

A lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, hacsak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Ha a bérbeadó magánszemély és nem turisztikai céllal adja ki ingatlanját, akkor a bérbeadás főszabály szerint áfamentes. A havi lakbérről átvételi elismervényt kell kiállítani, amely írásban rögzíti a bevételt.

Alapvetően kétféle módon adózhat a bérbeadó:

  • Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás. Ilyenkor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés.
  • A másik lehetőség a költséghányad szerinti adózás. Ennek lényege, hogy a bérbeadásból származó bevételből 10%-ot lehet levonni, és a maradék után be kell fizetni az szja-t. Az adó mértéke 15%.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...