Márciusban soron kívül átköthető lesz a lakásbiztosítás, most éri meg összevetni a szerződésünket az új ajánlatokkal. Az új lakásbiztosítási kampányban 15-20%-ot eshet a lakásbiztosítások díja, de ki lehet fogni akár 50%-os kedvezményt is. Mi az a lakásbiztosítási kampány, miért éri meg most biztosítást váltani? Elmondjuk, hogy mire figyeljünk a mostani kampány során, hogy jól járjunk. Mivel lehet akár 50%-os díjkedvezményt szerezni a lakásbiztosítási kampány 2024. évre szóló ajánlataival?

Márciusban rendkívüli időszak érkezik- legalábbis, ami a lakásbiztosításokat érinti. Ugyanis a lakásbiztosítással rendelkezők most ingyen, plusz költségek nélkül lecserélhetik a meglévő lakásbiztosítási szerződést egy sokkal kedvezőbbre.

Lakásbiztosítási kampány 2024: mit érdemes tudni erről?

A kormány tavaly, a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára döntött arról, hogy 2024 márciusától kezdődő extra időszakban ingyenesen újíthatjuk meg a lakásbiztosításokat. Ez nemcsak az ingyenességre vonatkozik, hanem a meglévő biztosítás évfordulójától is független. Tehát akkor is felmondhatjuk a régi biztosítást, ha még nem járt le, mindenféle plusz költség nélkül.

A biztosítóknak február 15-ig kellett az ügyfeleket tájékoztatni erről a lehetőségről, az ingyenes biztosítás váltás pedig március elsején indul, vagyis két hét van arra, hogy mindenki kiválassza a számára legkedvezőbb biztosítást.

Miért éri meg lakásbiztosítást váltani?

A számok azt mutatják, hogy a magyar ingatlanok közel háromnegyede, 100-ból 72 lakás rendelkezik lakásbiztosítással. Ez összesen 3,3 millió háztartást érint, ami európai viszonylatban egy elég jó arány. A szakértők szerint viszont a szerződések sokszor elavultak, nagy részüket már 4 évnél korábban kötötték. Ez alulbiztosítottságot eredményez, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a régen kötött biztosítás értéke már nem tudja fedezni az ingatlan aktuális értékét. Ez nagyjából a biztosított ingatlanok 87%-át érinti, a magyar ügyfelek átlagosan csak 7-10 évente aktualizálják a lakásbiztosításukat.
    

“Az alulbiztosítottság az egyik legnagyobb kockázatot jelenti a vagyon-, ezen belül a lakásbiztosításoknál. A szerződéseket érdemes rendszeresen megnézni, különösen egy komolyabb korszerűsítés, felújítás, vagy egy nagy értékű berendezés vásárlása után” – tanácsolja Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezetője.

Lakásbiztosítási kampány 2024: mennyivel járunk jobban?

A jegybank adatai szerint a lakásbiztosítások átlagos éves díja 58 ezer forint volt tavaly. A lakásbiztosítási kampánytól az várható, hogy átlagosan 10 százalékkal olcsóbban köthetünk majd új biztosítást. A biztosítási díj csökkenése mellett várhatóan a szolgáltatások tartalma is nőni fog. 

“Ez összességében jelentős megtakarítás lehet, mert a biztosítási díjak sok szerződés esetén az éves átlagos infláció mértékével emelkedhetnek, ami most majdnem 18 százalékos díjemelést jelentene” – összegezte Besnyő Márton.

A számunkra legkedvezőbb ajánlatot az online elérhető kalkulátorokkal könnyedén kikereshetjük. Ilyen például az Insura vagy a Netrisk által működtetett online kalkulátor, ahol a szükséges adatokat beírva összesítve láthatjuk a legkedvezőbb ajánlatokat. 

A konkrét akciós díjakat tehát személyre, illetve ingatlanra szabva érhetjük el a biztosítóknál, amelyeket majd csak márciusban fognak kiadni. Előzetes kalkulációk alapján azonban a legtöbbet a családi házzal rendelkezők spórolhatnak majd. 

A családi házak esetén a nem ritkán 80-100 ezer forintot is elérő éves biztosítási díjak akár a felükre csökkenthetők, vagyis az átlagos megtakarítás évi 40-50 ezer forint is lehet. A lakásoknál az átlagdíjak valamivel alacsonyabbak, de a BEK szerint itt is elérhető 10-20 ezer forintos éves megtakarítás.”– foglalta össze a pénzcentrum.hu

Hogyan kell felmondani a jelenlegi biztosítást, ha kedvezőbbet találtunk?

A biztosítás felmondását mindig írásban kell jelezni a biztosító társaság felé. Az írásban benyújtott felmondó nyilatkozat mindenképpen tartalmazza:

  • biztosító nevét, biztosítás típusát
  • biztosítási szerződés- vagy kötvényszámot
  • személyes adatainkat
  • felmondás okát
  • mely év, hónap, naptól kívánjuk felmondani a biztosítást

A felmondási nyilatkozatot levélben és e-mailben is elküldhetjük, illetve a biztosító online felületén  is beadhatjuk. Továbbá személyesen is leadhatjuk a biztosító ügyfélszolgálatán. A felmondási idő 30 nap, így korábbi biztosításunk a felmondási nyilatkozat megérkezését követően még ennyi ideig érvényes marad. Viszont számoljunk azzal, hogy a felmondási időre is ki kell fizetni a biztosítást, sőt, tartozás esetén nem szűnik meg a szerződés, amíg ki nem egyenlítjük azt.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...