Tb ellenőrzése online. Nemrég megírtuk hogyan kell Ügyfélkapun véghezvinni a bejelentett munkaviszony lekérdezését. A tb-t is le lehet ellenőrizni. Végigvezetünk titeket a folyamaton, hogy minél gyorsabban és könnyebben menjen.

Miért fontos leellenőriznünk a biztosítási jogviszonyt?

Ez év januárjától kötelező a TAJ szám érvényességének ellenőrzése, még akkor is ha a páciens magán ellátást vesz igénybe, de az orvosa tb támogatással ír receptet számára. Csak az ellenőrzés eredményének megfelelő jogcímen történhet gyógyszerfelírás, a hatályos jogszabályok értelmében. A törvény rendelkezései közé tartozik az is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés hat havi hátraléka esetén a NAV érvényteleníti a TAJ számot, ez esetben pedig az ellátás csak térítés ellenében vehető igénybe.

Minden orvos-beteg találkozón ellenőrzik az egészségügyi szolgáltatók, hogy a beteg szerepel-e az egészségbiztosítónál vezetett nyilvántartásban. A jogviszony aktuális státuszát is megnézik. Ezt kizárólag a NEAK által kibocsátott azonosító kóddal tudják elvégezni.

Mi otthon az Ügyfélkapun keresztül tudjuk ezt elvégezni: tb ellenőrzése online.

Lépésről lépésre végigvezetjük a folyamatot.

 • Először is lépjünk be az Ügyfélkapura, majd a bal oldali menüpontok közül válasszuk ki az összes ügyleírást, és a keresőbe írjuk be: biztosítotti jogviszony lekérdezés.
 • Ha ezt kiválasztottuk, az ügyintézés indítása gombra kell lépnünk, ami tovább fog minket vinni a  NEAK honlapjára.
 • Itt válasszuk ki oldalt a biztosítási jogviszony menüpontot, ami be fogja hozni az adatainkat, időrendi sorrendben.
 • Itt tudjuk ellenőrizni, hogy az adataink helyesek-e, megegyeznek-e az általunk ismert információkkal. A jobb oldalon található PDF ikonra kattintva, a lekérdezést pdf formátumban is le lehet tölteni.

Hogyha valami nincs rendben az adatokkal, az oldal aljára görgetve megjelenő üzenetküldő mezőbe felvihetjük az általunk ismert információkat és beküldhetjük javításra.

Az EESZT szolgáltatáson keresztül történő ellenőrzésnél az alábbiakat nézhetjük meg:

 • betegdokumentumok
 • vizsgálati eredmények
 • ambuláns lapok
 • zárójelentések
 • felírt receptek

Az Egészségablak applikáción is le tudjuk ellenőrizni a társadalombiztosítási jogviszonyt

A tb ellenőrzése online az applikáció tb-lámpa menüpontjával is lehetésges. Ez a TAJ szám érvényességéről és az egészségbiztosítás státuszáról ad infót. A lámpák színeinek jelentése:

 1. zöld: érvényes taj-szám, rendezett jogviszony
 2. piros: érvényes tajszám, rendezetlen jogviszony
 3. kék: külföldön biztosított
 4. barna: érvénytelen taj-szám
 5. sárga: érvényes taj-szám, korlátozott egészségügyi ellátások vehetők csak igénybe

Kapcsolódó

Legfrissebb

Csak Magyarországon csökkent az újautó-eladások aránya az EU-ban – de miért?

Magyarországon az autók átlagéletkora egyre magasabb. Már közel 16 éves egy átlagos magyar autó. Ez pedig nem is fog csökkenni, ugyanis a magyarországi újautó-piac...

Töredékáron juthatunk gyógyászati segédeszközhöz: csak igényelni kell, egyéb támogatás is járhat

Jó, ha tudjuk: széles azon gyógyászati segédeszközök köre, amelyeket orvosi vény ellenében töredékáron vásárolhatunk meg. Lehet, hogy eddig nem tudtuk, hogy az egyébként gyógyászati...

Mikor ültethető ki a muskátli? Virágba borul, ha megfogadod a profi kertész 5 tippjét

A sokak által kedvelt virág tavasztól őszig szokott virágozni élénk színeiben, ráadásul folyamatosan. Nem csoda, hogy az ablakpárkányokban és a teraszokon az egyik leggyakrabban...