Pontosítunk: kellhet. Jövőre lép életbe az a jogszabály, amely kötelezővé teszi az elektronikus aláírás használatát ingatlanügyekben. Mi ez pontosan, miért lesz rá szükség, és hogy lehet elektronikus aláírást készíteni?  Mutatjuk, mit kell tudni az elektronikus aláírás igénylése, avagy e-aláírás és eAláírás kapcsán.

Nézzük előbb a jogszabályt.

Februártól már csak eAláírással vehetünk ingatlant

Az új ingatlan-nyilvántartási törvény, illetve annak végrehajtási rendelete előírja, hogy a tulajdonjog bejegyzési engedélyt egy arra rendszeresített űrlapon kell létrehozni, amelyet elektronikus aláírás elhelyezésével vagy azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés (AVDH) szolgáltatással kell hitelesíteni – írja a napi.hu. Ahogy a portál is rámutat, távolról sem készültünk fel erre a változtatásra:

a magyar lakosság körülbelül 90%-a rendelkezik e-személyi igazolvánnyal, viszont az eAláírás funkció használatához szükséges tanúsítvány mindösszesen kb. 60 ezer e-személyi igazolványhoz tartozik. Ez kevesebb, mint 1%.

Nem tervez a közeljövőben ingatlanvásárlást? Attól még szüksége lehet rá.

A napi.hu által megkérdezett adatvédelmi szakjogász, Dr. Halmos Tamás elmondta, az ingatlan adásvételi szerződés megkötése az egyén szemszögéből az egyik legritkább ügylettípusnak mondható. Az ingatlan jellemzően a legértékesebb vagyontárgyunk, amelynek adásvételére a legtöbben csak egyszer szerződnek egész életükben. Azonban

várható, hogy az elektronikus aláírások terjedésével olyan ügylettípusoknál is felmerülhet az eAláírások kötelező alkalmazása, amelyekkel gyakrabban találkozunk a mindennapjaink során.

Vagyis nem árt, ha rendelkezünk eAláírással. Na de mi az?

Az elektronikus aláírás (eAláírás vagy e-aláírás)

Az elektronikus tároló elemet tartalmazó személyazonosító igazolvány (eSzemélyi) olyan okmány, amelyhez ingyenes elektronikus aláírás és elektronikus időbélyegzés szolgáltatást igényelhetünk. A szolgáltatással lehetővé válik elektronikus dokumentumok elektronikus aláírása és időbélyegzése. Így az eSzemélyi felhasználható különböző ügyek gyors, papírmentes elintézésére, pl. az e-közigazgatási folyamatokban. Az e-aláírás és az időbélyegzés összefügg egymással: míg az elektronikus aláírás azt igazolja, hogy ki írta alá a dokumentumot, addig az időbélyegző lényegében azt, hogy mikor történt az aláírás.

És ha nincs eSzemélyi?

Akkor igényeljük, mert ahhoz „tartozik” az eAláírás. Az ügyintézés ingyenes.

Nem olyan, mint egy beszkennelt aláírás.

Az elektronikus aláírás az elektronikus dokumentumhoz hozzárendelt adatsor, ami bizonyítja a dokumentum eredetét, hitelességét, sértetlenségét. Gyakorlatilag letagadhatatlan. Nem a kézzel írott aláírás elektronikusan beolvasott (szkennelt) képe, hanem kódolással előállított jelsorozat. A bíróság is elfogadja, bizonyíték lehet pl. peres ügyben.

Hogy lehet elektronikus aláírást készíteni?

Ha valaki eAláírás szolgáltatást igényel az eSzemélyihez, akkor az okmány tároló elemén (chip) létrehozásra kerül egy ún. kulcspár. Ez egy egyedi elektronikus adat, ami két részből áll:

  • egy ún. magánkulcsból (aláírás-létrehozó adat), és
  • egy ún. nyilvános kulcsból (aláírás-ellenőrző adat).

Az eAláírás az eSzemélyin levő magánkulccsal készül. Kizárólag a magánkulcs párjával, a nyilvános kulccsal lehet ellenőrizni az aláírás eredetiségét, az aláírt elektronikus dokumentum sértetlenségét. Ha az aláírt dokumentumban változtatás történik, akkor az elektronikus aláírás nem fejthető vissza.

A nyilvános kulcs és az aláíró személyének összetartozását egy tanúsítvány igazolja. A tanúsítvány egy szabványos mezőkből álló elektronikus igazolás, melyet a kulcspár előállítását követően a kormányzati hitelesítés szolgáltató bocsájt ki és helyez el a személyi igazolvány tároló elemén. Elektronikus aláíráskor a tanúsítvány hozzákapcsolódik az aláíráshoz, illetve az aláírt dokumentumhoz. Mivel a tanúsítvány tartalmazza a nyilvános kulcsot és a tulajdonos nevét, a dokumentum olvasója (a fogadó fél) meg tudja állapítani, ki írta alá a dokumentumot, illetve ellenőrizni tudja az elektronikus aláírást.

Miért nincs mindenkinek eAláírása?

Viszonylag kevés területen van – vagy volt – rá szükség. Az előbb idézett szakjogász személyes tapasztalata is az, hogy az ügyfelei számára ismeretlen terep az elektronikus aláírás. Egyik például a személyi igazolványa megújításakor maga jelezte, kéri az eAláírás funkciót, de az ügyintéző igyekezett erről lebeszélni. Arra hivatkozott, hogy annak a mindennapok során semmi haszna nincs, így felesleges az a pár perces ügyintézés is, ami az igényléssel jár.

Elektronikus aláírás igénylése

Az eSzemélyi eAláírási funkciójához először igényelni kell a szolgáltatást a kormányablakokban, okmányirodákban. Ha ez megvan, akkor az eAláírás funkciót a legelső használata előtt aktiválni kell, amit a kormányablakban, vagy megfelelő feltételek esetén otthon tehetünk meg. Utóbbi a bonyolultabb, mert chipkártya olvasó is kell hozzá – saját lelki békén érdekében jobb, ha a hivatalban intézzük a dolgot.

Az aktiváló kódot az eAláírás igénylésekor a kormányablakban kapjuk meg külön borítékban. Először a kártyán található aktiváló PIN kódot kell megadni, ami öt számjegyből áll. Utána üthetjük be az általunk választott, eAláíráshoz tartozó PIN kódot, aminek 7 számjegyből kell állnia.

Fontos: az eAláíráshoz tartozó PIN kódot senkinek se adjuk meg!

Mi van, elvesztettük a kártyát/rosszul adtuk meg a kódot?

A kormányablakokban vagy okmányirodákban személyesen intézhetjük az ügyet.

Kódokról és aláírásokról további infó itt.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos autó hátrányai: 7 dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt

Érdemes lenne a hagyományos autót elektromosra cserélni? Sok előnye is van, amit már megírtunk egy másik cikkben, most viszont nézzük meg, hogy mik az...

Kedvezmény a családoknak: ingyenes múzeumi napok 2024

A múzeum eleve egy költséges program, főként, ha még a családot is vinnénk. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a nemzeti ünnepeken látogathatjuk ingyen...

Megéri még a Tesco bevásárlás a neten? Utánanéztünk

A Tesco online szolgáltatása azt ígéri, hogy több ezer termék közül állíthatjuk össze a bevásárlásunkat, amelyet a nekünk leginkább megfelelő időpontban szállítanak ki, de...