A nem bejelentett kutak engedélyezésére 2023. december 31-ig van lehetőség. Aki a határidőig nem kér fennmaradási engedélyt, annak 2024. január 1-től bírságot kell fizetnie, ami akár 1 millió forint is lehet. Fúrt kutak bejelentése 2023 – mutatjuk, mit kell tenni!

Sok százezer ingatlantulajdonost érint az engedély nélkül működő fúrt vagy ásott kutak utólagos engedélyeztetése. Becslések szerint az Alföldön 50 és 100 ezer lehet a nem bejelentett kutak száma, a legtöbb a Homokhátságon található. Miért van most hirtelen szükség a bejelentésre, engedélyeztetésre?

Fúrt kutak bejelentése 2023 – miért kell engedélyt kérni?

1992 előtt nem kellett engedély, illetve bejelentés kútfúráshoz. Aki engedély nélkül fúrt, vert vagy ásott kúttal rendelkezik, az egy 1995-ös törvény szerint utólagosan 2023. december 31-ig bírságmentesen kérelmezheti. A határidőt többször is hosszabbították, de most úgy tűnik, év végén végleg lejár a kútamnesztia.

A víz drága kincs, ezért látta szükségesnek az Európai Unió a vízkészletek felmérését, illetve annak őrzését. Az Unió előírja, hogy a vízkivételi rendszerek/pontok listába kerüljenek, ismert legyen, hogy mely vízkészletek hány ponton vannak terhelve. Enélkül nem lehet tervezni a vízkészlet-gazdálkodást, ezért van szükség a bejelentésre.

Nem tudom, hogy van-e a kútnak engedélye. Mit tegyek?

Akinek a telkén van kút, amelynél nem tisztázott, hogy van-e engedélye, a tulajdonos a helyi jegyzőtől kérhet tájékoztatást. Ha gazdasági célú kútról van szó, a területileg illetékes Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál kell érdeklődni.

Hogyan történik az engedélyeztetés?

Maga az engedélyezési eljárás illetékmentes, a megadásához azonban kell a kút összes lényeges paraméterét rögzítő szakvélemény képesített és hivatalosan regisztrált vízmérnöktől vagy kútfúrótól. Ennek ára helyszíntől és vállalkozótól függően 50 ezertől akár 150 ezer forintig terjedhetírja a Délmagyar.

Fúrt kutaknál minden esetben szükséges a szakember által kiállított tervdokumentáció az engedélyeztetéshez.

Jegyzői hatáskörbe esik a kút, ha megfelel az alábbi feltételeknek:

 • a kút helye nem érinthet vízbázisvédelmi védőterületet
 • a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet
 • 500 m3/év vízigénybevétel alatti
 • a kút épülettel rendelkező ingatlanon van
 • magánszemély a kérelmező
 • a vízkivétel házi ivóvízigény és/vagy a háztartási igények kielégítését szolgálja és
 • a kút nem gazdasági célú vízigényt szolgál.

Ha a kút nem felel meg valamelyik feltételnek, akkor a kész dokumentációt a katasztrófavédelemnek kell benyújtani. Ha a kút megfelel a feltételeknek, akkor így történik az engedélyeztetés:

 • Fel kell keresnie egy szakembert, aki kiállítja a szükséges dokumentációt.
 • Ha készen van a dokumentáció, alá kell íratnia az érintett ingatlan összes tulajdonosával.
 • Le kell adnia a helyi önkormányzat jegyzőjének a dokumentációt.
 • A jegyzőnek a beadástól számítva 60 napja van a kérelmet elbírálni.

További tájékoztatás itt.

Ásott kút engedélyeztetéséhez akkor nem szükséges szakember, ha a kút a fentebb részletezett feltételeknek megfelel. (A kritériumok ugyanazok ásott és fúrt kutaknál is, csak a hatáskör más.)

Akinek ásott kútja van és a fentebbi feltételeket teljesíti, az maga is kiállíthatja a kérelmet. A helyi önkormányzat jegyzőjétől kell kérni a formanyomtatványt. Ehhez kell csatolni 1 db fényképet a kútról (2-t ajánlanak). Az érintett ingatlan tulajdoni lapján szereplő összes tulajdonossal alá kell íratnia a nyomtatványt, ezután lehet azt kitöltve (a képekkel együtt) benyújtani a jegyzőnek. További részletek itt.

Ha a kút nem teljesíti valamelyik feltételt, szükséges szakember segítsége. Ebben az esetben a Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatáskörébe tartozik a kút fennmaradási, létesítési és üzemeltetési engedélyezési eljárása.

Milyen büntetés jár, ha nem engedélyeztetem a kutam?

Az engedély nélküli kutak tulajdonosaira pénzbeli bírságot szabhatnak ki. A bírság az engedély nélkül létrehozott építmény értékének 80%-áig, engedély nélküli vízimunka vagy vízhasználat esetén 1 000 000 forintig terjedhet. A természetes személyre kiszabott bírság összege nem haladhatja meg a 300 000 forintot.

Hogyan fogják ellenőrizni?

2025-től állítólag műholdak segítségével ellenőrzik majd, hogy valakinek van-e kútja, és öntöz-e. Ötnaponta fogják lefényképezni a földeket.

A kutak engedélyeztetési eljárása is hosszadalmas folyamat lesz. Pl. csak Bordányban 250 gazdának lehet közel 1000 kútja, a Homokhátságon pedig van 15 település. Ez több ezer kút engedélyeztetését jelenti. Az egyik érintett bordányi gazda szerint: „Nincs ember, aki ezt megcsinálja. Tíz év se lenne elég rá”.

Mennyibe kerül a kutak engedélyeztetése?

A kút bejelentés, illetve az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól. Azonban az eljárás során felmerülő egyéb költségek, valamint a dokumentáció készítés költségeit a kérelmezőnek kell állnia. Az kormány azt ígéri, hamarosan csökkenteni fogják azoknak a korábban szabálytalanul létesített kutaknak az engedélyezési költségét, amelyeket nem öntözésre, hanem háztartási célra használnak.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos autó hátrányai: 7 dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt

Érdemes lenne a hagyományos autót elektromosra cserélni? Sok előnye is van, amit már megírtunk egy másik cikkben, most viszont nézzük meg, hogy mik az...

Kedvezmény a családoknak: ingyenes múzeumi napok 2024

A múzeum eleve egy költséges program, főként, ha még a családot is vinnénk. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a nemzeti ünnepeken látogathatjuk ingyen...

Megéri még a Tesco bevásárlás a neten? Utánanéztünk

A Tesco online szolgáltatása azt ígéri, hogy több ezer termék közül állíthatjuk össze a bevásárlásunkat, amelyet a nekünk leginkább megfelelő időpontban szállítanak ki, de...