A bedőlt forint hatásait mindannyian a bőrünkön érezzük. Ami eddig drága volt, most még drágább lesz, amit eddig csak nagy nehezen tudtunk megfizetni, azt még nehezebb lesz. Összeszedtünk 5 terméket, aminek az árát fel fogja tornászni a rekordgyenge forint.

Emlékezetes: március 7-én soha nem látott mélységbe süllyedt a forint: 400 forintnál is többet kellett adni egy euróért. Azóta egy picikét javult a helyzet. Cikkünk készülésekor 370-380 forint körül mozog a forint-euro árfolyam. Viszont az is simán elképzelhető, hogy vissza fog még zuhanni a lélektani 400 forintos rekordra az árfolyam.

De miért is rossz ez nekünk, bérből és fizetésből élő embereknek? Mutatjuk, mi mindennek az ára fog felmenni a gyenge forint miatt:

1. Üzemanyag

A forint-dollár árfolyam miatt a rekordgyenge forint az üzemagyag árára is hatással val. Méghozzá nagyon feltornázza. Most éppen árstop van hazánkban, de ez nem tartható fenn hosszútávon.

2. Használt autó

Rengeteg használtautót hozunk be például Németországból. Ezeknek az ára egyből két okból fog felugrani. Ezeket a gépjárműveket euróban vásárolják a kereskedők, vagy a kiutazó magánszemélyek. Ráadásul ott nincs benzinárstop. Tehát az ottani utazás is sokkal drágább lesz.

3. Mobiltelefon, mosógép, tévé

Az elektronikai eszközöket jellemzően euró alapon szerzik be a kereskedők. Az elektronikai termékek esetében ez nem lesz azonnal érzékelhető. Ezekből a termékekből a cégek általában nagy felhalmozott készletük van. Akkor kezdi éreztetni hatását a beomlott forint, amikor ezek a lészletek kifogynak és új adagokat kell rendelniük, magasabb áron.

4. Minden, amit külföldről rendelsz

Szeretsz a Wishről, vagy épp az Amazonról rendelgetni? Mostantól még nagyobb teher lesz a pénztárcádnak. Ha egy termék eddig 100 euróba kerül, az 350-es euró-forint árfolyamon 35000 forintba fog kerülni, 400 forinot euró-forint árfolyamon viszont már 40000 forintba fog fájni.

5. Külföldi repülőjegy

Meglátogatnád a Berlinben, Amszterdamban, Londonban élő rokonodat? Eddig is ritkaság számba ment, hogy erre lehetőségünk volt, most pedig még ritkábban lesz rá keret. A repülőjegyek, a szállás, és minden kint euróban, fontban, dollárban vásárolt termék sokkal többe fog kerülni.

Látszik tehát, hogy az életünk minden területére ki fog hatni a gyenge forint. Drágul az étel, a szórakozás, az utazás és még a nyaralás is. Ezért is nagyon fontos, hogy stabilizálódjon a helyzet.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...