Nemcsak a párválasztás szempontjából fontos a tudatosság az online társkeresés során, hanem a csalások elkerülése miatt is. Az online csalások már minden területre beférkőztek, miért maradnának kivételek a társkeresési platformok? Az ESET kiberbiztonsági szakértői gyűjtötték össze, hogy mire figyeljünk az online társkeresés során, hogy ne váljunk az internetes csalások áldozatává.

Melyek a legelterjedtebb módszerek? A biztonsági szakértők legjobb tanácsai

Az egyik ilyen, hogy eleve hamis profilból indul az ismerkedés. Internetről letöltött fényképek és kitalált személyes adatok, így kezdődik az áldozat behálózása.

A csalók a szimpátia elérésére a közösségi média felületeit használják, hiszen ott rengeteg információ érhető el rólunk. Lecsekkolják az áldozatuk adatait, a fellelhető információkat arról például, hogy mi a hobbija, milyen nézeteket vall. Majd ezeket felhasználva éreztetik az áldozattal, hogy mennyi közös pont van bennük.

Miután ez alapján kialakult a bizalom, a bűnöző előáll egy kitalált történettel, aminek a középpontjában mindig valamilyen magánéleti válság van, amelyhez anyagi segítségre van szüksége. Ennek megoldásához természetesen az áldozat segítségét kéri, hogy utaljon neki pénzt vagy akár utazást foglaljon.

Internetes csalások: kezdjünk gyanakodni, ha az alábbiakat tapasztaljuk

Mindig gyanakodjunk, ha a másik fél pénzt, szívességet vagy fontos információt kér – javasolják az ESET szakértői.

Ezen felül fontos, hogy a bűnözők az álprofilok segítségével ártatlannak tűnő üzeneteket küldhetnek rosszindulatú linkekkel vagy mellékletekkel. Ezeket megnyitva a számítógépen vagy telefonon tárolt érzékeny információk és adatok sérülhetnek, ami jelentősen növeli a személyazonosság-lopás és a hitelkártya csalás kockázatát.

Ilyen esetben fontos, hogy amíg nem tudunk sokat a partnerről, addig a tőle kapott linkeket se nyissuk meg.

Nem csak a közösségi média, hanem az online társkereső felülete is rengeteg személyes adatot tárol rólunk, ezért ne használjuk azokat az alkalmazásokat, amelyek nem teszik lehetővé, hogy a felhasználó letiltsa az adatok harmadik felekkel való megosztását.

Még nagyobb veszélyt jelent, amikor a bűnöző intim képeket küld – amelyek természetesen nem a sajátjai- és cserébe hasonlókat kér, így könnyen zsarolhatóvá válik az áldozat. Soha ne küldjünk olyan képet, amit nem szeretnénk, hogy a nyilvánosság elé kerüljön.

Mi a teendő internetes csalások észlelése esetén?

Fontos, hogy ha valami szokatlant vagy problémát észlelünk – akár a fent leírtak alapján -, akkor azonnal jelenteni kell a másik fél profilját az alkalmazásban. Majd tiltsuk le a gyanús személyt, hogy megszűnjön vele a további kapcsolat. Ha mindenki jelenti a gyanús személyeket, akkor biztonságosabbá válhatnak a társkereső appok.

Hogyan védjük meg a pénzünket?

Az alábbi biztonsági tanácsokat mindig érdemes szem előtt tartani, hogy biztonságban tudjuk a pénzünket.

  • Ne utaljunk idegeneknek pénzt. Gondoljunk bele, teljesen természetellenes helyzet, hogy egy ismeretlen, akit sose láttunk pénzt kér tőlünk. Sok esetben személyesen is visszautasítjuk, hogy pénzt adjunk, akkor miért tennénk meg online?
  • A bankkártya adatok, a pin kód és online bankolási adatok megadásával teljes hozzáférést biztosítunk a csalónak. Sose adjuk ki ezeket az adatokat!
  • Ha valaki filmszerű történettel áll elő, akkor gyanakodjunk.
  • Ne szavazzunk teljes bizalmat egy ismeretlennek, akivel online kapcsolatunk van és nem is láttuk élőben, hiszen nem tudhatjuk, hogy ki van a profil mögött.
  • A legkönnyebb, ha rákeresünk a partnerünkre a közösségi médiában vagy az interneten, hogy egyáltalán megtalálható-e és mennyire helytállóak az információk, amelyeket állít magáról.
  • A közösségi oldalakon használjuk a biztonsági beállításokat, hogy idegenek ne láthassák az adatainkat és a fotóinkat.

Amennyiben mégis csalás áldozatai lettünk, azonnal tiltassuk le a bankkártyánkat és egyúttal jelezzük a csalást a bankunknak, illetve mihamarabb tegyünk rendőrségi feljelentést.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Csak Magyarországon csökkent az újautó-eladások aránya az EU-ban – de miért?

Magyarországon az autók átlagéletkora egyre magasabb. Már közel 16 éves egy átlagos magyar autó. Ez pedig nem is fog csökkenni, ugyanis a magyarországi újautó-piac...

Töredékáron juthatunk gyógyászati segédeszközhöz: csak igényelni kell, egyéb támogatás is járhat

Jó, ha tudjuk: széles azon gyógyászati segédeszközök köre, amelyeket orvosi vény ellenében töredékáron vásárolhatunk meg. Lehet, hogy eddig nem tudtuk, hogy az egyébként gyógyászati...

Mikor ültethető ki a muskátli? Virágba borul, ha megfogadod a profi kertész 5 tippjét

A sokak által kedvelt virág tavasztól őszig szokott virágozni élénk színeiben, ráadásul folyamatosan. Nem csoda, hogy az ablakpárkányokban és a teraszokon az egyik leggyakrabban...