Évek óta csökken a banki feketelistások száma, idén azonban ez várhatóan megváltozik. Egyre több olyan ember lehet, aki a napi megélhetés mellett nem fogja tudni törleszteni a hitelét.

Látványosan csökkent a banki feketelistán lévők száma, tavaly százezren kerültek le róla – írja Bank360 elemzésében. A BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. adatai szerint 2021 végén még 785 ezer aktív mulasztást tartott nyilván a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR), 2022 végére az ilyen esetek száma 680 ezerre csökkent. A passzív negatív adóslistások száma viszont nagyjából stagnált tavaly, az év elején 256 ezer, az év végén 252 ezer volt. 

Mit kell tudni a KHR-ről? Ide csak a „rossz” adósok kerülnek?

Régen így volt, de ma már nem. Korábban a KHR-t BAR néven ismerték (Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer), és 2011-ig tényleg csak a rossz adósok kerültek be a nyilvántartásba. Ezt követően már a pozitív adósokat is felveszik az adatbázisba, ha ehhez az ügyfél hozzájárul.

Miért éri meg jó adósként a KHR-ben lenni?

A banknak könnyebb elbírálni a hitelkérelmet, hiszen rögtön kiderül, volt-e már máshol az ügyfélnek hitele, és ha volt, akkor azt milyen pontosan fizette. Az pedig mindig jó pont egy banknál, ha azt látja, hogy az igénylő korábban rendesen visszafizette a tartozásait.

A KHR-ben tehát mindenki szerepel, akinek bármilyen hitelszerződése van, vagy hitelszerződésben szerepet tölt be. A negatív listára a rossz adósok kerülnek fel, akik

  • a minimálbér összegét meghaladó mértékben tartoznak,
  • és több, mint 90 napon keresztül nem tesznek eleget a hitelszerződésben rögzített kötelezettségeknek.

Aki teljesen rendezi a tartozását, még egy évig marad ott passzív adósként a negatív listán, aki más módon egyezik meg a bankjával, és veszteséget könyvelnek el rajta, az öt évig marad ott. Aki egyáltalán nem rendezi a hitelét, az tíz évig feketelistás lesz. 

Újra nőhet a szám

Az elemzés szerint a 2022 végén lezárult törlesztési moratórium jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy kevesebb legyen a banki feketelistás, vagyis új nevek ne kerülhessenek fel. Emellett az is csökkenthette a feketelistás hitelek számát, hogy a háztartások egyre kevesebbszer vesznek fel hitelt. Ez a folyamat azonban idén megváltozhat:

Januártól véget ért a hitelmoratórium, amiben az utolsó időkre éppen azok maradhattak, akiknek a leginkább gondot okozhat a törlesztés újrakezdése.

Szintén fájdalmasan érintheti a lakossági ügyfeleket, ha megszűnik a jelzáloghitelek kamatstopja, amit egyelőre az év közepéig hosszabbított meg a kormány. A kifutása a törlesztőrészletek drasztikus emelkedésével járhat, ami sok érintettet a banki feketelistára juttathat.

2024-től a babaváró támogatásnál elkezdenek majd tömegesen lejárni a gyerekvállalásra kapott ötéves határidők. Azok a házaspárok, akiknek ezt nem sikerült teljesíteniük, több millió forintos kamatvisszafizetéssel és megemelkedett törlesztőrészletekkel számolhatnak. (Ugyanez vár az elváltakra.)

A vállalatoknak is egyre nehezebbé válhat a hitelek törlesztése a magas kamatok és az ősszel a kkv-hiteleknél bevezetett kamatstop lejárta miatt.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...