Megkésve bár, de mentőövet dobnak a falusi üzleteknek: tavaly több mint 4000 kisbolt zárhatott be, de akiknek sikerült talpon maradniuk, azok most vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. Mutatjuk a részleteket.

A működési támogatásra minden üzlettulajdonos pályázhat, aki 2000 fő alatti településen működtet olyan kisboltot, ahol jellemzően napi fogyasztási cikkeket, alapvető élelmiszereket értékesítenek. Üzletenként 1 millió és 3 millió forint közötti az elnyerhető támogatás mértéke, amely egyszeri, egyösszegű, száz százalékban előfinanszírozott, vissza nem térítendő, önerőt nem igényel – írja a Blikk. A pályázatokat 2023. január 12. 10.00 óra – 2023. január 31. 23.59 óra között lehet benyújtani, kizárólag elektronikus úton.

Fontos: Egy pályázó több pályázatot is benyújthat, de egy üzletre csak egy pályázat nyújtható be.

Mire költhető?

A támogatással érintett üzlet üzemeltetésével összefüggő működési költségekre. Például:

  • az üzletben foglalkoztatott munkabére, munkáltatói közterhek, amennyiben a foglalkoztatási jogviszony a pályázat kiírásának időpontját megelőzően már fennállt
  • az üzlet helyét biztosító ingatlan bérleti díja
  • könyvelői díj, könyvvizsgálói díj (nyilatkozathoz)
  • könyvelés díja
  • ügyvédi díj (aláírás minta készítéséhez)
  • rezsiköltségek (áram, víz, fűtés költségei)
  • karbantartási költség
  • áruszállítás költségei
  • posta, telefon, internet előfizetés, irodaszer, tisztítószer költségek

Mit kell a támogatásért vállalni?

Sikeres pályázat esetén a pályázó vállalja, hogy a támogatással érintett kistelepülési üzletet a támogatás folyósításától számított 12 hónapon keresztül üzemelteti, és biztosítja a napi fogyasztási cikkekhez való hozzáférést – figyelmeztet a palyazz.hu.

Elkésett a támogatás? Több ezren már becsukták a boltot

Az élelmiszer-árstop a kiskereskedőknek fáj a leginkább: a rendelkezés szerint az érintett cikkeket a 2022. október 15-i árukon kell értékesíteni, ez azonban az infláció, az energiaárak növekedése, a háború és az aszály következtében egyre nagyobb terhet jelent számukra.

„A tavalyi első félévben több mint kettőezer kiskereskedelmi bolt zárt be, a második félévben minden bizonnyal folytatódott ez a kedvezőtlen tendencia, tehát tavaly akár több mint négyezer kisbolt is bezárhatott” idézi a HVG Hornyák Józsefet, a Portfolio makroelemzőjé. Szerinte kedvező változásra idén sem kell számítani, hiszen mindenki a tavalyinál magasabb inflációval számol 2023-ra.

Az 1-3 milliós támogatás bizonyára jól jön a falusi kisboltoknak, de nem valószínű, hogy hosszú távon kihúzza őket a bajból. Egyre többen sürgetik az árstopok kivezetését, hiszen a kereskedők ráfizetnek, a vásárlók pedig vehetik a drágább terméket, ha az olcsósított nincs a polcon. Többnyire sajnos nincs.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...