Ha nincs megállapodás az Európai Bizottsággal, a kormány kifizeti a jövő évi Erasmus-költségeket – hangzott el az év első Kormányinfóján. Ez évi 5 milliárd forintba kerülne.

Korábban írtuk: az Európai Bizottság (EB) kizárta az alapítványi egyetemeket az Erasmus programból. Mint kiderült, az EB már korábban figyelmeztette a kormányt, hogy nincs helye kormánypárti politikusoknak az egyetemeket irányító alapítványokban, és az uniós pénzek érkezését is ehhez kötötte. Az Erasmus-ügy a csütörtöki Kormányinfón is előkerült, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezette minisztertől a következőket tudtuk meg:

Állják az Erasmus-díjakat

De csak a jövő évieket, és csak abban az esetben, ha nem születik megállapodás az Európai Bizottsággal. Az ügyben Navracsics Tibor fog egyeztetni, remélik, hogy csupán egy félreértésről van szó. Ha nem lesz megoldás, a kormány kész az Európai Bírósághoz fordulni. Az Erasmus-ösztöndíjak jövő évi költsége 5 milliárd forint lehet.

Kikerülhetnek a kormánytagok az egyetemi kuratóriumokból?

Hajlandóak-e visszahívni az egyetemek kuratóriumaiból a kormányzati szereplőket, ha erre lenne szükség? – tették fel a kérdés Gulyásnak. Elmondta, a kormány senkit nem tud visszahívni a kuratóriumokból, mert a kuratóriumok függetlenek, de olyan összeférhetetlenségi jogszabályokat hozhat, amikkel nem maradhatnak ott. Erre továbbra is nyitottak.

Megmenthetőek az Erasmus-pénzek?

Ha a nyár elejéig rendeződik Brüsszel és Budapest vitája, akkor az alapítványi egyetemek veszteség nélkül megúszhatják a tavaly decemberben elrendelt pénzügyi szankciót – írta a Népszava brüsszeli forrásokra hivatkozva. A lap pontosította korábbi cikkét: a 21 érintett felsőoktatási intézmény pályázhat a most kiírt vagy ezután induló Erasmus+ programokban való részvételre, de Brüsszelben addig nem írnak alá velük szerződést, amíg a magyarországi hatóságok meg nem szüntetik a pénzügyi szankcióhoz vezető okokat.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Húsvéti menetrend: így járnak a buszok, a vonatok és a HÉV-ek a hosszú hétvégén

A tavaszi szünet és az ünnep miatt változik a menetrend a MÁV, a Volánbusz és BKK járatainál. Vasárnap óraátállítás lesz, ami több budapesti éjszakai...

Húsvétkor milyen idő lesz? Mindenre is készülj fel

Hogyan tervezzünk a hosszú hétvégére és az ünnepekre? Nemrég még azt mondták, hűvös, esős és felhős időre készüljünk, most pedig elvileg olyan időjárásra számíthatunk,...

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...