A GKI kimutatta, hogy az átlagkereset valójában 58 ezer forinttal alacsonyabb, mint amit a KSH számolt. Az ország közel felében 160 ezer forint alatt volt a nettó átlagfizetés 2020-ban. Elkeserítő adatok:

Ha nem csak azoknak a bérével számolunk, akiknek a fizetését a KSH beveszi a kereseti adatokba, akkor bizony az átlagkereset 58 ezer forinttal alacsonyabb, mint azt a Központi Statisztikai Hivatal állítja – jelezte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A KSH csak a legalább 5 főt foglalkoztató cégek, valamint az állami, önkormányzati vállalatok teljes állásra bejelentett dolgozóinak fizetéséből számol. Így szebb kép rajzolódik ki. A valóság azonban sokkal szomorúbb. A GKI elvégezte a munkát, a NAV adatait felhasználva kiszámolta, hogy az összes dolgozó magyarnak mekkora volt az átlagkeresete:

2020-ban az egy főre jutó havi nettó átlagkereset hazánkban 210 585 forint volt.  Ez 21 százalékkal alacsonyabb, mint a KSH által közölt, szűkebb körre vonatkozó 268 405 forintos adat.

Ami még ennél is szomorúbb, hogy a települések 87 százalékában kevesebb volt a helyi átlag még a 210 ezer forintnál is. A települések közel felénél, 43 százalékán 160 ezer forint alatt volt a nettó átlagfizetés 2020-ban, ezek közül 12 százalékban még a 120 ezer forintot sem érte el. Több településen tehát a felét sem keresik meg annak, amit a fővárosban keresnek.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mi lesz a lakáshitellel válás esetén? Vigyázz, a CSOK-nál és a Babavárónál más szabályok érvényesek

A tavalyi évben Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 50 150 házasság köttetett és 16 700 válás véglegesítődött. Habár ez az adat nem azt...

Pálcikás illatosító házilag: tartós, dekoratív és fillérekből kijön

Munka után jó érzés egy kellemesen illatozó lakásba hazatérni. Mit használjunk? Vannak illatgyertyák paraffinból, szójaviaszból, repceolajból, találunk automata légfrissítő spray-t, és illóolajakat, pálcikás illatosítókat...

Majális Budapesten: a legjobb ingyenes programok 2024-ben

Május elseje a munka ünnepe. Idén szerdára esik, és bár hosszú hétvégét nem kapunk, lesz egy pihenőnapunk. Kimozdulna a család? Budapest majális 2024 programok:...