Kedden a fideszes képviselők értelmetlenül gyorsan megszavazták az új katatörvényt a parlamentben. De mit is jelent ez pontosan? Hány embert érint? Mennyivel lesz kevesebb bevétele a katázás lehetőségéből kizárt vállalkozóknak? Ezek mind nagyon fontos kérdések, amikre a kormány meg sem próbált válaszolni.

Július 12-én elfogadta az Országgyűlés fideszes többsége a KATA szigorításáról szóló törvényt. Mindezt úgy, hogy mindössze egyetlen nappal a megszavazása előtt nyújtotta be a tervezetet a kormány. Még helyesírási hibákkal is tele volt a javaslat.

Nem csoda tehát, hogy kérdések sora merül fel az új katatörvény kapcsán. 

Az egyik legfontosabb változás, hogy az új szabályozás értelmében a jövőben csak magánszemélyeketől lehet bevétele annak, aki katázik. A legtöbb elemzés szerint emiatt az új törvény a katázás végét jelenti. Az ugyanis teljesen elképzelhetetlen, hogy egy kisvállalkozó soha nem dolgozik céges ügyfélnek. Még a fodrászok, festők, stb. is gyakran kell, hogy céges megrendelésre dolgozzanak, nem beszélve a kreatív szakmákban tevékenykedőkről, akiket teljesen ellehetetlenít ez a módosítás.

Az új törvény tehát rengeteg vállalkozót zár ki a Katázás lehetőségéből. 

2022 májusában 460 ezer katást tartott nyilván az adóhivatal, ebből 426 ezer egyéni vállalkozó. Az új, átgondolatlan és összecsapott törvény tehát 460 ezer vállalkozó és azok családjának az életét nehezíti most meg. Ezen vállalkozók nagy részét pedig teljesen kizárja a Katázás lehetőségéből, így a megélhetésük forog kockán.

De egy másik módon is súlyos terhet ró a kisvállalkozókra és a könyvelőkre: a törvény rendkívül rövid időt ad csak az átállásra. Szeptember elsejétől hatályba is lép. Márpedig egy vállalkozónak rémálom, és lehetetlen küldetés év közben átállni egy teljesen új adózási formára, ráadásul a nyári szabadságolások kellős közepén.

A módosított katatörvény szerint, a fent felsoroltakon kívül az alábbi változások lépnek még életbe 2022.09.01-től:

– Mostantól csak főfoglalkozásban végezhető ez a vállalkozási forma. Nem származhat máshonnan bejelentett jövedelme a vállalkozónak. Havi adó mértéke egységesen 50.000 Ft.
– Az éves bevételi értékhatár 18 millió forintra emelkedik. Viszont az ÁFA mentes keret 12 millió Ft marad.
– Csak saját szolgáltatást, terméket értékesíthetnek a katások.
– Bt.-k is kikerülnek a katás körből.
– Valamint a továbbiakban már nem választható az emelt összegű, 75.000 Ft-os adó.

A kisembereken, kisvállalkozókon remél plusz bevételt a kormány.

Azzal, hogy az új törvénnyel a legtöbb kisvállalkozót kizárják a katázás lehetőségéből rengetek embernek muszáj lesz áttérnie másik vállalkozói formára. Máskülönben le kell húznia a rolót. Az új konstrukcióval pedig szinte biztos, hogy jóval több adót kell majd befizetniük. Sokan emiatt valószínűleg nem is tudják majd folytatni a vállalkozásukat, ellehetetleníti őket a plusz adminisztrációs- és adóteher. 

A Kata helyett a vállalkozók választhatják az átalányadózást, a normál szabályok szerint adózást, az EKHO-t, vagy épp a KIVA-t. Leggyakrabban az átalányadózás szokott felmerülni a Katázás helyett, de még az is bőven ró pluszterhet a vállalkozóra. 

Általányadózóként ugyanis arra kapnak lehetőséget a vállalkozók, hogy a tételes költségelszámolás helyett tevékenységüktől függően költségátalánnyal csökkentsék a személyi jövedelemadó (szja) alapjukat, és az így mérsékelt adóalap után fizessék be az szja-t, illetve a TB-járulékot valamint a szociális hozzájárulási adót, azaz a szochót. Itt alapesetben a minimálbér tízszerese a bevételi határ, azaz 2022-ben évi 24 millió forint.

Katásként a vállalkozó a havi 25/50/70 ezer forintos befizetésével letudta valamennyi adó és járulékfizetési kötelezettségét. Az átalányadózó vállalkozók ezzel szemben személyi jövedelemadót, TB-járulékot és szociális hozzájárulási adót (szochót) is kötelesek fizetni. Azt, hogy emiatt mennyivel marad kevesebb pénz a vállalkozó zsebében, a Bankmonitor ábrája szemlélteti:

Rengeteg pénzt vesz ki tehát a kisadózók zsebéből a kormány az új törvénnyel. És akkor nem beszéltünk még arról, mekkora adminisztrációs- és lelki terhet jelent mindez több százezer családnak, fiatalnak, nyugdíjasnak, a társadalom minden rétegének.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Paulik János: a futballklub a srácok második családja

– A bajnoki címre és az első osztályba való feljutásra most még nincs esélyünk – nyilatkozta a Hóvége.hu tudósítójának Paulik János mester –, de...

Gyomirtó házilag: 8 olcsó és vegyszermentes megoldás, hogy ápolt kerted legyen

Nem könnyű feladat a gyomoktól megszabadulni, hiszen könnyen és gyorsan szaporodnak, elrontják a kert összképét. Sőt elveszik a helyet és a tápanyagokat a saját...

Mikor vannak ingyenes múzeumi napok? Mutatjuk, hová mehettek már most hétvégén

Kevesen tudják, hogy a múzeumok nem csak a nemzeti ünnepek alkalmával látogathatók ingyenesen. Azonban 2024-ben is érvényes az a szabályozás, miszerint minden múzeumban ingyenesen...